Fintechy otvárajú v bankovníctve a poisťovníctve nové obzory

Autor: redakcia
07.03.2022 (10:50)

Startupy dnes podnikajú v oblastiach, ktoré pred rokmi nikto neriešil. Pozrite si, aké zaujímavé služby prinášajú na trh.

Lacnejšie a jednoduchšie cezhraničné platby, obchodovanie s kryptomenami, zjednodušenie platieb za poistenie či odložené platby. To sú najbežnejšie oblasti, kde sa presadzujú finančno-technologické firmy-fintechy. BANKY.sk sa pozreli na niekoľko zaujímavých nápadov, ktoré sa už na finančnom trhu v Európe ujali.

Poistenie letu

Ak človek cestuje lietadlom a zrušia mu let, je to nepríjemné. Ak má storno letu poistené, dostane peniaze späť, ale čaká ho pritom byrokracia. Práve na urýchlenie tohto procesu sa zameral britský insurtech Blink.

Táto firma umožňuje v mobile si rýchlo vybaviť poistnú udalosť a objednať si nový let. Celý proces úhrady poistného či rezervácie nových leteniek alebo náhradného ubytovania trvá len niekoľko minút. O jej úspechu svedčí aj to, že jeho služby už využívajú poisťovne na celom svete.

Na rýchle vybavenie poistnej udalosti založenej na dôvere postavil svoj biznis model aj švédsky startup Hedvig. Táto online poisťovňa netrápi poistencov prílišnou byrokraciou v dokazovaní poškodenia majetku. Dokáže im škodu uhradiť aj keď si ju spôsobili neopartnosťou. Poistenie je populárne najmä medzi mladými ľuďmi a startup láka aj investorov. Tí do neho vlani vložili skoro 40 miliónov eur nového kapitálu, aby firma mohla expandovať.

Investovanie do kryptomien

Minulý rok spojili sily rakúsky fintech Bitpanda a francúzsky poskytovateľ mobilných finančných služieb Lydia. Bitpanda sa zameriava na investovanie do digitálnych mien, ale aj do bežných akcií. Už má viac ako tri milióny používateľov a je jeden z najrýchlejšie rastúcich fintechov v Európe.

Lydia ponúka finančnú aplikáciu, ktorá obsahuje veľa služieb od účtu cez sporenie až po investovanie. Má už tiež viac ako päť miliónov užívateľov. Spojením s Bitpandou by malo do jej služieb pribudnúť aj investovanie do kryptomien.

Poriadok vo firemných účtoch

Dánsky fintech Pleo uspel na trhu s jednoduchou myšlienkou. Urobí poriadok vo výdavkoch firmy na drobné aj väčšie veci do kancelárii. Aplikácia dokáže zaregistrovať všetky výdavky vo firme, kategorizovať ich a znižuje tak potrebu ich triediť na konci mesiaca manuálne. Zamestnanci môžu firemné nákupy robiť cez Pleo platobnú kartu. Nedávno tento startup, ktoré trhová hodnota sa už odhaduje na viac ako 4 miliardy eur, získal od investorov ďalších 176 miliónov eur. S novou finančnou injekciou plánuje expandovať na ďalšie trhy.

Na firemné účty pre malé a stredné firmy ako aj na živnostníkov vsadil aj francúzsky startup Qonto. Parížska firma dokáže konkurovať bankám v spravovaní firemných účtov jednoducho a prehľadne. Ponúka im aj prehľadné účtovníctvo a rozpočtový manažment. Startup pritiahol nedávno nových investorov, keď získal financovanie skoro pol miliardy eur na expanziu. Zaradil sa tak medzi úspešných jednorožcov ( firmy s miliardovou hodnotou) s trhovou hodnotou 4,4 miliárd eur.

Odložené platby naberajú na popularite

Veľkým hitom v platobnom biznise sú odložené platby (BNPL). Tie umožňujú nákup tovaru s tým, že platby zaň sa rozložia do viacerých splátok bez úroku. Na tomto biznise vyrástol švédsky startup Klarna, ktorý je jeden z najúspešnejších fintechov.

Ale aj u našich západných susedov je jeden nádejný startup, ktorý za zaoberá odloženými platbami. Pražská firma Twisto bola nedávno predaná austrálskemu fintechu Zip za 89 miliónov eur.

Severské krajiny

Švédsko je kolískou viacerých fintechov akými sú iZettle a Trustly. Obe tieto firmy prerazili v platobných inovaciách.

Vo Švédsku sídli aj firma Anyfin, ktorá umožňuje klientom refinancovanie ich starých úverov. Jej aplikácia umožní ľuďom ušetriť na úrokoch a ozdraviť si tak rodinné či osobné financie.

V severských krajinách už dnes sídli viac ako 500 fintechov, ktoré prinášajú na trh stále nové technológie. V Nórsku je úspešná firma Zwipe, ktorá vyvinula biometrické bezkontaktné platby, bez nutnosti zadávať PIN.

Všetky účty v jednej appke

Stiahnete si jednu aplikáciu v ktorej vidíte všetky svoje účty v rôznych bankách a môžete cez ňu požiadať o úver či iné bankové produkty. Takúto službu ponúka švajčiarsky fintech Numbrs Personal Finance, ktorý podniká najmä v Nemecku. Ide o služby agregovania účtov v jednej aplikácii. Tie umožnila európska smernica o platobných službách (PSD2), ktorá začala platiť už na začiatku roka 2018.

Startup Numbrs Personal Finance získal vlani ďalších investorov a jeho trhová hodnota sa už odhaduje nad miliardu dolárov. Tým sa zaraďuje medzi jednorožcov finančného sektora.

Fintechy na Slovensku

Počet slovenských fintechov nie je veľký. Podľa odborníkov boom fintechov nenastal najmä kvôli prísnej regulácii. Tú nedokáže splniť hocijaký malý startup.

Krajiny podporujú fintechy aj cez takzvané sandboxy (pieskoviská). Začínajúce firmy sa na nich môžu hrať so svojimi inovatívnymi nápadmi ako na pieskovisku. Takýto sandbox od začiatku tohto roka spustila aj Národná banka Slovenska. Podpore fintechov sa venuje aj Slovenská fintech asociácia, ktorá založila Fintech hub, kde by sa začínajúce firmy mali združovať a rozvíjať. Zo slovenských fintechov je tam napríklad spoločnosť Paysy, ktorá vyvinula aplikáciu pre správu klubových financií. Tá umožňuje z jednej platformy spravovať členské príspevky, ale zároveň rieši aj dochádzku, členské karty a výstup pre účtovníctvo.

Aj banky na Slovensku sú otvorené na spoluprácu s fintechmi a skúšajú spolu s nimi inovatívne riešenia. Tatra banka spolupracuje napríklad so slovenskými fintechmi Viamo či DataTree, ktorý sa venuje analýze transakcií v banke.
 
Foto: Brodie Vissers, Burst.shopify.com