Kúpa nehnuteľnosti a developerská hypotéka

Autor: redakčne upravené
27.10.2022 (14:00)

Ak si chcete kúpiť byt v novostavbe, financovanie na hypotéku je závislé od dvoch hlavných faktorov: aktuálne štádium výstavby a možnosť financovania bankami.

Spolupráca bánk a developera

Niektorí developeri, teda spoločnosti, ktoré stavajú bytový komplex, môžu mať úver od banky na spolufinancovanie projektu. Pri väčších projektoch tieto developerské spoločnosti majú už vopred s bankami dohodnuté, že záujemcom o kúpu tieto banky umožnia schválenie hypotéky už počas výstavby, pričom žiadateľom môžu poskytnúť zvýhodnené podmienky. V takomto prípade sa vám oplatí žiadať o hypotéku práve v bankách, ktoré s developermi majú nastavenú developerskú hypotéku. Zoznam realitných projektov na ktorých banky spolupracujú majú uvedený na webových stránkach samotné banky, alebo túto informáciu vám dá priamo developer, alebo to vie zistiť váš hypotekárny poradca.

Výhody hypotéky cez developerský projekt

V tomto prípade je vybavenie hypotéky jednoduchšie a pre vás výhodnejšie. Nepotrebujete dokladovať znalecký posudok, banky vám vedia v mnohých prípadoch dať výhodné úroky a nižšie poplatky. Je to následok spolupráce medzi developerom a bankou. Takto nastavené hypotéky v bankách sú určené väčšinou pre developerské spoločnosti, ktoré sú overené a majú dobré meno a tradíciu. Aj pre vás ako kupujúcich je to záruka, že sa vyhnete pri kúpe takej novostavby problémom súvisiacim s nedostatočnou kvalitou stavebníka, že výstavba bude dokončená včas a v zmysle zmluvy medzi vami a developerom.

Štádium výstavby a proces vybavenia hypotéky

Druhým dôležitým faktorom je štádium výstavby bytového komplexu. Developeri zväčša začínajú nehnuteľnosti ponúkať už pri začatí výstavby, aby mali istotu, že byty, najneskôr po dokončení predajú. Pokiaľ majú s bankami dohodnuté pre kupujúcich financovanie prostredníctvom hypotéky, je vybavenie hypotéky jednoduchší proces. Banky vám vedia už vopred schváliť hypotéku a podľa dohodnutých podmienok čerpať jednotlivé časti kúpnej ceny už počas výstavby. A vy máte zabezpečené financovanie a následnú kúpu novostavby už od začiatku.

Hypotéka na developerský projekt po kolaudácií

O hypotéku je možné žiadať aj počas výstavby a samozrejme, aj po dokončení, kedy už nie ste obmedzení výberom banky podľa toho, či developer má s bankami dohodu o developerskom financovaní prostredníctvom hypotéky. Skolaudovanú nehnuteľnosť s vysporiadanými právnymi vzťahmi vám už ktorákoľvek banka zafinancuje formou hypotéky ako kúpu akejkoľvek inej nehnuteľnosti.

Hypotéka bez developerského projektu v banke

Čo však v prípade, že projekt nie je v banke nastavený ako developerský a už potrebujete podľa splátkového kalendára peniaze na zálohové platby? Do momentu, kým byt nie je skolaudovaný, banka vám spravidla hypotéku nevie poskytnúť. Jednou z možností je v prípade žiadosti o hypotéku založiť inú nehnuteľnosť a po dokončení preniesť ťarchu v prospech banky na vašu novostavbu. V niektorých prípadoch, hlavne vtedy, keď na realizovaných výstavbách nie je záložné právo v prospech bánk alebo iných financujúcich spoločností, vám banka vie akceptovať ako zabezpečenie hypotéky aj stavanú nehnuteľnosť a čerpania hypotéky bude uvoľňovať postupne na tranže ako pri výstavbe. Čerpanie na tranže banky umožňujú pri rodinných domoch, pri bytoch je vo väčšine bánk schválenie takejto hypotéky individuálne a v súčasnosti vie financovať rozostavané byty len jedna banka.

Kúpa nehnuteľnosti vo výstavbe a bezúčelová hypotéka

Keďže sa momentálne nachádzame v situácií, kedy úrokové sadzby stúpajú a nikto nevie na akej hranici sa zastavia, mnohí sa pýtajú, ako si môžu už dnes zabezpečiť čo najnižšie úroky a mať peniaze na byt v novostavbe, ktorá sa ešte len začína stavať. Aj pre týchto ľudí existuje riešenie. Podmienkou je existencia ďalšej nehnuteľnosti. Môžete požiadať o bezúčelovú hypotéku so založením iného bytu alebo domu, ktorú vám banka hneď poskytne, peniaze si ponecháte na účte a keď bude stavebník požadovať platby za nový byt, budete ich mať k dispozícii. Nevýhodou tohto riešenia je to, že bezúčelovú hypotéku musíte začať splácať ihneď po jej čerpaní na rozdiel od developerskej hypotéky, ktorú by ste začali splácať až po kolaudácií a jej načerpaní.

Ak potrebujete poradiť akým spôsobom najvýhodnejšie financovať novostavbu, obráťte sa na skúseného hypotekárneho špecialistu.
 
Zdroj: hypoconsulting.sk, Foto: redakcia,