Hypotéka a príjem zo zahraničia

Autor: redakčne upravené
03.11.2022 (09:00)

V každej banke je možné získať hypotéku, aj keď pracujete v zahraničí. Banky sa však rôznia v tom, v akých menách akceptujú príjmy žiadateľov. Aby vám úver schválili, musíte splniť niekoľko základných podmienok.

Najväčším problémom Slovákov pracujúcich v zahraničí je to, že nemajú aktuálne informácie z hypotekárneho trhu a rovnako nemajú možnosť osobne vybavovať papierovačky spojené so žiadosťou o úver.

Hypotéka, zahraničné príjmy a základné podmienky

Väčšina ľudí pracujúcich v zahraničí môže dostať hypotéku na Slovensku, pričom musia splniť niekoľko základných, ale dôležitých podmienok:
  • príjem žiadateľa pracujúceho v zahraničí musí pochádzať z trvalého pracovného pomeru – banky neakceptujú podnikanie v zahraničí, výnimkou sú opatrovateľky v Rakúsku

  • žiadateľ o hypotéku musí byť občan Slovenskej republiky, prípadne ak je občanom inej krajiny, musí mať na Slovensku povolenie na trvalý pobyt. Banky majú dĺžku pobytu určenú rôzne. Takíto klienti sú v našich bankách akceptovaní individuálne.

  • nehnuteľnosť, ktorú môže klient založiť k svojej hypotéke, musí byť výlučne na území Slovenskej republiky – nehnuteľnosti nachádzajúce na území iného štátu nie je možné založiť v žiadnej banke na Slovensku s výnimkou akceptácie rakúskych nehnuteľností v jedinej banke.

Príbeh z praxe „Chcem sa vrátiť domov“

Zo svojimi skúsenosťami sa podelil hypotekárny špecialista zo spoločnosti hypoconsulting.sk: "Príbeh nášho klienta bol štandardný. Pracoval pre aerolínie ako steward, dostával príjmy v librách a chcel si kúpiť dom na Slovensku. Keďže nevedel, kde začať, oslovil nás so žiadosťou o pomoc. Výhodou bolo, že presne vedel čo chce. Konzultácie prebehli mailom a vypracovali sme mu ponuky bánk. Bolo potrebné nastaviť hypotéku v takej banke, ktorá akceptuje príjem vyplácaný v librách, pretože nie v každej je to možné. Dôležité bolo taktiež zistiť, koľko mu banka požičia a s akým LTV môžeme počítať.

LTV nás nakoniec až tak netrápilo, pretože klient mal dostatočne vysoké úspory. Našli sme banku, ktorá mu už vopred schválila hypotéku bez toho, aby mal vybranú nehnuteľnosť. Klientovi stačilo prísť na naše stretnutie len raz, a to na podpis žiadosti do banky, ostatné kroky sme mu zabezpečili my. Po schválení hypotéky takto presne vedel, do akej ceny má hľadať vhodný dom. Keď mal nehnuteľnosť vybranú, dovybavenie hypotéky išlo veľmi rýchlo. Aj napriek tomu, že bol mimo Slovenska, zabezpečili sme mu potrebné dokumenty na dokončenie hypotéky – hlavne návrh kúpnej zmluvy a znalecký posudok – a doručili sme ich do banky. Po finálnom schválení bola potrebná už len jedna návšteva nášho klienta v banke, v rámci ktorej podpísal úverovú zmluvu a všetky potrebné s ňou súvisiace dokumenty."

Pohľad banky na zahraničné príjmy žiadateľov o hypotéku

Možno si položíte otázku: nebojí sa banka, že tento klient nebude schopný splácať hypotéku, keď sa vráti domov a nebude už mať také príjmy, ako doteraz v zahraničí? Nie je poskytnutie hypotéky pre takých klientov pre banky rizikové?

Odpoveď je: NIE. Banka totiž nevychádza len z aktuálneho príjmu klienta. Zohľadňuje aj ďalšie faktory, ako napríklad konkrétna profesia klienta, jeho schopnosť sporiť si a pod. U klientov, ktorí dlhodobo pracujú v zahraničí na určitých pozíciách je totiž predpoklad, že majú kvalitné pracovné návyky a navyše, keď je človek zvyknutý na nadštandardné príjmy, bude sa aj po návrate na Slovensko uchádzať o dobre platenú a jemu vyhovujúcu prácu.
 
Zdroj: hypoconsulting.sk, Foto: redakcia