5 najčastejších dôvodov, prečo ľudia neinvestujú. Sú tieto obavy namieste?

Autor: radakčne upravené
13.03.2023 (12:00)

Ak máte finančnú rezervu vo výške 3-6 mesačných výdavkov a správne nastavené poistenie, môžete začať investovať. Mnohí to však nerobia. Sú ich obavy oprávnené? Viac vysvetľuje investičný analytik...

Dôvody, ktoré ľudí odrádzajú od investovania

Nemám z čoho investovať

Prvý dôvod je, že človek nemá z čoho budovať finančnú rezervu. Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select Slovensko, vysvetľuje: "Pomôžem si protiotázkou: ak bude niekedy potrebovať vyššiu sumu peňazí, odkiaľ ju vezme? Ak nebude mať vlastné, tak si môže požičať. No pôžičku získa iba vtedy, ak ju bude schopný splácať. A keď je schopný splácať, je schopný aj sporiť."

Investovanie do podielových fondov je dostupné už od 10-20 eur mesačne, vyskúsať si môžete dokonca aj mikroinvestovanie.

Ak neinvestujem, aspoň neprerobím

Druhý dôvod je iba zdanlivé vyhýbanie sa neúspechu. Pravdou je, že s každou investíciou je spojené investičné riziko a stav investície môže byť aj nižší ako hodnota vkladu. No peniaze v zásuvke tiež nie sú bezpečné. Ak neberieme do úvahy možné odcudzenie alebo zničenie, o ich znehodnotenie sa postará inflácia. Ak si dáte do zásuvky 100 eur, budete ich tam mať aj o rok či desať. No v budúcnosti si za ne kúpite menej než dnes.

Nemám tam garancie.

Garancia je príliš drahá na to, aby bola dostupná. Požiadavka na garanciu mi pripadá ako zmluva s diablom. Niečo síce získame, no inde stratíme viac.

Nerozumiem tomu.

Investovanie nie je určené iba pre finančných expertov, ale aj pre bežných ľudí. Veď predsa nemôžeme byť odborníkmi na všetko. S boľavým zubom ideme k zubárovi, k pokazenej práčke zavoláme vodára. Ak si nevieme poradiť s financiami, nemajme obavy osloviť odborníka na financie.

Je to drahé

Investora by mal zaujímať výsledok, teda zhodnotenie jeho vkladu. To sa dostaví až pri dodržaní odporúčaného času. Výnosnejšie investície sú síce drahšie, ale pri dlhom investičnom horizonte sú tieto náklady relatívne nízke. Investovanie nie je zadarmo rovnako ako kúpa nehnuteľnosti, právne služby, či starostlivosť o telo. Hľadať výhovorky, prečo nebudovať finančnú rezervu, znamená, že v budúcnosti si týmito výhovorkami budeme musieť ospravedlniť nedostatok financií. Je to ako príprava na súťaž, pričom sa vyhýbame pravidelnému tréningu. Kto by sa potom na súťaži čudoval výsledku?
 
Zdroj: Swiss Life Select Slovensko, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com