Ako a koľko si sporiť na dôchodok?

Autor: redakčne upravené
09.01.2023 (12:00)

Na dôchodok by sme si mali začať sporiť v období, keď je ešte v nedohľadne. Čím skôr začneme, tým menšiu čiastku stačí odkladať. Pozrite si, ako sa budú vyvíjať vaše úspory v čase.

Začať s dôchodkovým sporením, keď má človek dvadsať, sa javí na prvý pohľad ako zbytočnosť. V mladosti predsa riešime bývanie, svadbu, cestovanie a nástupný plat absolventa je aj tak pomerne nízky. Preto máme tendenciu odkladať začiatok sporenia na dôchodok až do stredného veku, kedy už zarábame viac a odchod do penzie sa priblížil. Tieto zvyklosti však nie sú správne a celé by sme to mali obrátiť opačne.

Odborníci na financie zvyčajne odporúčajú odkladať si na dôchodok desatinu príjmu. Týchto desať percent má, samozrejme, inú výšku pri nízkom a pri vysokom príjme. S pribúdajúcim vekom príjem síce rastie, no obdobie do dôchodku sa kráti.

Je lepšie začať s málom a vydržať čo najdlhšie, alebo začať neskôr a pokračovať s vyššou sumou? Ak porovnáme tieto sumy, jednoznačne zvíťazia mladí - menšia suma počas dlhšieho obdobia. Čaro zloženého úročenia totiž prináša väčší efekt, než sa na prvý pohľad zdá. Nasledujúci graf ukazuje objem úspor, ktoré sa dajú vytvoriť až do 65. roku života. Na osi X je vekové rozpätie kedy si človek začne sporiť na dôchodok, na osi Y je suma, ktorú sa mu podarí usporiť do 65. roku. V grafe nie je podstatná absolútna výška úspor, pretože každý si sporí podľa svojich možností, podstatný je pomer medzi sumou, ktorú dokážete nasporiť ak začnete sporiť ako mladý alebo až v pokročilejšom veku.

Výška úspor podľa veku v ktorom začneme sporiť

vyska_uspor

Z grafu vidíme, že aj napriek tomu, že starší ľudia majú výrazne vyššie príjmy než mladí, nedokážu si vybudovať taký objem úspor. Mladí i starí navyše svoj príspevok nezvyšujú, teda nechávajú ho v tej výške, pri akej začali, aj keď v čase výška ich príjmu rastie.

Dôvod výrazného rozdielu spočíva v efekte zloženého úročenia. Výhodnosť skorého začiatku obstojí aj pri porovnaní výšky úspor po znehodnotení infláciou. Dlhoročné úspory mladých sú síce vystavené ničivejším efektom inflácie, no aj tak sú vyššie, než aké si stihnú vybudovať staršie generácie.

Koľko si treba odkladať? Stačí desatina príjmu

Desať percent z výplaty je suma, ktorú treba nastaviť na trvalom príkaze. Ak je to viac ako 10 eur, tak môžete investovať do jedného z tisícov podielových fondov, ktoré majú Slováci k dispozícii.
Ak neviete, ako začať, poraďte sa s odborníkom. Zoznam finančných sporostredkovateľov je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska.
 
Zdroj: Swiss Life Select, Foto: Ivan Sedlák