Úvery na rekonštrukciu nehnuteľnosti

Autor: redakčne upravené
18.10.2023 (13:00)

Rekonštrukcia bytu alebo domu stojí pri súčasných cenách materiálov a prác rádovo desiatky tisíc eur, v niektorých prípadoch sa cena vyšvihne aj cez 100.000 eur. Pozreli sme sa na to, ktorý úver sa vám oplatí najviac.

Ak nemáte dostatočné úspory, rekonštrukciu je možné financovať týmito spôsobmi:

Spotrebný úver

Každá banka poskytuje klientom spotrebné úvery bez založenia nehnuteľnosti so splatnosťou najviac 8 rokov a úrokmi v priemere okolo 8%. Tento úver je určený tým, ktorý už voľnú nehnuteľnosť na založenie nemajú a postačí im 30.000 eur. Niektoré banky majú na účel investície do nehnuteľnosti zvýhodnené podmienky. Nevýhodou tohto typu úveru sú vyššie úroky a krátka splatnosť, takže žiadateľ musí mať dostatočný príjem na jeho získanie.
 
BannerHC-banky.sk
 

Hypotekárny úver

Odborníci na hypotéky jednoznačne odporúčajú rekonštrukciu financovať hypotekárnym úverom, pretože je možné dostať až 80% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti a so splatnosťou až 30 rokov. A úrok na takejto hypotéke je rovnaký ako na inom druhu účelového úveru. V niektorých bankách je možné požiadať o hypotéku na rekonštrukciu aj ako bezúčelový úver, ktorého výhodou je, že banke netreba predkladať použitie načerpaných peňazí a úrok a doba splatnosti sú tiež rovnaké ako pri účelovej hypotéke. Pri účelovej hypotéke na rekonštrukciu je potrebné dokladovať fotodokumentáciu, položkový rozpočet a čestné vyhlásenie k použitým prostriedkom, prípadne bločky a faktúry podľa podmienok jednotlivých bánk.

Stavebný úver

Rekonštrukciu nehnuteľnosti je možné financovať aj úverom zo stavebnej sporiteľne. Stavebný úver je možné získať buď bez alebo so založením nehnuteľnosti, stavebné sporiteľne ale požadujú predloženie bločkov a faktúr vždy. Výhodou stavebného úveru bez založenia nehnuteľnosti oproti spotrebnému úveru v banke je jeho podstatne dlhšia splatnosť, čiže aj nižšia splátka.
 
  Spotrebný úver Hypotéka Stavebný úver
Výhody Nepotrebujete založiť nehnuteľnosť Vyššia max. suma ako pri spotrebnom úvere
Dlhá splatnosť
Nižšia plátka
Dlhšia splatnosť
Nižšia splátka
Nepotrebujete založiť nehnuteľnosť
Nevýhody Krátka splatnosť (max. 8 rokov)
Vyššie úroky
Max. výška úveru cca 30 tisíc eur
Vyššia splátka
Je potrebné založiť nehnuteľnosť
Pri účelovej hypotéke je potrebné zdokladovať výdavky
Nutnosť zdokladovať výdavky bločkami a faktúrami
 
Zdroj: hypoconsulting.sk, Foto: Samantha Hurley, Burst.shopify.com