Crowdfundingová platforma Investown mieri na Slovensko. Umožní Slovákom investovať do developerských projektov

Autor: redakčne upravené
14.02.2024 (10:00)

Crowdfundingové investovanie do realít je v Európe na vzostupe. V Čechách vznikla platforma Investown, ktorá umožňuje bežným ľuďom finančne podporiť nové developerské projekty a zároveň tým zhodnotiť svoje peniaze. Pozrite si, ako funguje.

Investown založil Alan Pock so zámerom vybudovať nástroj, ktorý ľuďom ponúka zhodnotenie voľných finančných prostriedkov. Za svoju existenciu získal investíciu vo výške takmer 4 milióny eur (100 miliónov českých korún) od Lighthouse Ventures, Seed Starter od Českej sporiteľne, Chytrý Honza alebo Finbus. Tento rok plánuje vstup na slovenský trh a Slovákom chce ponúknuť možnosť zhodnotiť svoje voľné peniaze.

„Pre Čechov aj Slovákov je veľmi dôležitá bezpečnosť investícií. Keď ide o naše peniaze, sme národy s veľmi nízkou toleranciou rizika. Zároveň majú ľudia v oboch krajinách veľký objem peňažných prostriedkov voľne ležiacich na bežných účtoch a vďaka zvyšujúcej sa finančnej gramotnosti už riešia, ako tieto prostriedky zhodnotiť a ochrániť pred infláciou. Investown prináša bezpečný a jednoduchý spôsob, ako peniaze nechať pasívne pracovať, začať investovať a tým rozšíriť svoje finančné portfólio. Vďaka tomu môže už s niekoľkými desiatkami eur mesačne začať investovať úplne ktokoľvek. Na druhej strane s nami investujú aj ľudia, ktorých vklady sa pohybujú v tisíckach eur mesačne,“ vyjadruje sa k príchodu na slovenský trh Alan Pock, zakladateľ a CEO Investownu. Fintech, ktorý funguje na princípe crowdfundingu, sa zameriava na investovanie do úverov na nehnuteľnosti. Súčasná miera výnosu je pri nich viac ako 10 % p. a. Slováci navyše môžu využiť vyššie úrokové sadzby v Českej republike. Ľudia investujú do pôžičiek pre developerské projekty a následne profitujú z úrokových výnosov. Zároveň však nejde len o zhodnocovanie peňazí. Investovaním ľudia pomáhajú realizovať realitné projekty po celej Českej republike a ďalej budovať český realitný trh. Táto možnosť sa otvára aj pre Slovákov.

Priestor na rast developerských projektov

Developeri sa na Investown obracajú namiesto toho, aby oslovovali klasické banky. Dôvodov je viac, hlavným je rýchlejšie a pružnejšie financovanie. „Developeri potrebujú peniaze na svoje projekty čo najrýchlejšie. Banky im to zvyčajne nie sú schopné poskytnúť. Čakacia lehota na potvrdenie úveru od bánk môže byť približne tri mesiace, ale my sme schopní to urobiť do troch dní. Z pohľadu developera je to kľúčový faktor, pretože peniaze zvyčajne potrebuje okamžite,“ vysvetľuje A. Pock.

Investown má kompletnú stratégiu na určenie úverovej bonity každého partnera. Využíva systém CRIBIS, ktorý umožňuje nahliadnuť do registrov insolvencií a exekúcií, preveriť históriu vlastníkov a zistiť ich úspešnosť či neúspešnosť. V súčasnosti prechádza sitom menej ako 5 % projektov. Zvyšok sa na platforme a v mobilnej aplikácii vôbec neobjaví. To pomáha platforme udržiavať vysoko bezpečné prostredie pre investorov a chrániť peňažné prostredky bežných ľudí. Všetky pôžičky na platforme, do ktorých môžu používatelia Investown investovať, sú tiež kryté samotnou nehnuteľnosťou.

Od novembra 2023 má Investown licenciu Českej národnej banky a je tak plne regulovaný na úrovni celej EÚ.

Pre slovenských klientov bude platiť, že investície dokážu nakúpiť za eurá, avšak samotné investície nebude možné držať v eurách. Počítať treba s poplatkom v banke za prevod mien.

Do budúcnosti platforma ráta aj s držbou eurových investícií, keďže chce expandovať aj na rakúsky trh.
 
Zdroj: Investown, Foto: Investown