Otestuj sa: Aké živočíšne inštinkty máš ako investor?

Autor: redakcia
03.04.2024 (09:10)

Slimák, králik, pštros, medveď alebo dokonca žralok? Otestuj sa a zisti, či si vieš uchňapnúť na finančných trhoch poriadny kus koláča, alebo iba zbieraš omrvinky.

Medveď

Medvede sú pesimisti akciového trhu. Rovnako ako medvedí trh označuje klesajúci alebo porazený trh, títo investori veria, že ceny pravdepodobne klesnú. Táto viera je taká hlboká, že dokonca predávajú akcie, ktoré nevlastnia.

Býk

Býci sú investori, ktorí sú optimistickí, pokiaľ ide o akciový trh. Sú úplným opakom medveďov a veria, že ceny budú naďalej rásť. Ich optimizmus sa môže vzťahovať na jednotlivé akcie, sektor alebo trh ako celok.

Slimák

Niektorí investori sú spokojní s minimálnymi výnosmi. Peniaze vložia do nízkovýnosových životných poistiek alebo do bankových vkladov. Ani si neuvedomujú, že ich peniaze strácajú hodnotu v dôsledku inflácie.

Králik

Králiky nakupujú akcie na veľmi krátke časové obdobia, od niekoľkých týždňov až po nákup a predaj v rámci jedného dňa. Králiky môžu rýchlo zarobiť peniaze, ale aby sa tak stalo, musia mať neustále šťastie. Čelia vysokým transakčným poplatkom, pretože obchodujú príliš často.

Korytnačka

Na rozdiel od hyperaktívnych králikov, korytnačky investujú pomaly a stabilne. Typickou korytnačkou je dlhoročný investor do podielových/ ETF fondov, ktorý sa neustále plahočí aj napriek volatilite na akciovom trhu. Korytnačky vyhrávajú z dlhodobého hľadiska, pretože zostávajú na mieste, ale mohli by získať lepšie výnosy, keby boli trochu aktívnejšie.

Sliepka

Sliepky sú investori, ktorí pri poklese trhu okamžite znervóznia. Majú tendenciu investovať náhodne. Nechajú sa prilákať na trh na základe tipov po veľkom býčom behu a podliehajú panike, keď sa ceny akcií stanú volatilnými. Ich reakcie nie sú stabilné, často preskakujú z jedného extrému do druhého. Kury často viac stratia ako získajú.

Prasa

„Prasa“ je slangový výraz pre investora, ktorý je považovaný za chamtivého a ktorý zabudol na svoju pôvodnú investičnú stratégiu. Po dosiahnutí prvotného zisku majú títo investori často veľmi vysoké očakávania o budúcich vyhliadkach investície, a preto svoju pozíciu nepredávajú, aby zisk realizovali. Chamtivosť prasaťa vedie k nenásytnému a špekulatívnemu správaniu, ktoré môže v konečnom dôsledku vyústiť do katastrofy. Prasatá sú najväčšími porazenými na akciovom trhu.

Ovca

Investori - ovce majú stádovitú mentalitu a slepo sledujú návrhy investičných poradcov, SMS tipy, televíznych moderátorov, priateľov, rodiny a iných finančných guru bez toho, aby dôkladne analyzovali, či investícia je pre nich vhodná alebo nie. Ovce, ktoré sledujú trendy alebo výstrelky, sú posledné, ktoré vstupujú na býčie trhy a opúšťajú medvedie trhy tiež neskoro.

Pštros

Čo sa vám vybaví, keď si predstavíte pštrosa? Hlava v piesku. Práve preto sa pštrosí efekt používa na označenie investora, ktorý má tendenciu ignorovať padajúce akciové trhy alebo ťažké finančné situácie. Radšej “strčí hlavu do piesku”, aby sa vyhol veľkým poklesom svojho portfólia. Jeho charakteristickou vlastnosťou je, že ignoruje negatívne správy, vyhľadáva len správy, ktoré podporujú jeho vlastný názor a je zaslepený sebadôverou.

Veľryba

Pri veľrybách nejde o jednotlivcov, ale o veľkých inštitucionálnych investorov s dobrým finančným zázemím. Veľryby sa pohybujú pomaly, ale majú potenciál zmeniť náladu na trhu svojimi mega-veľkými transakciami. Malí investori by mali sledovať veľryby a ich aktivity, aby vedeli, kam trhy smerujú.

Žralok

Žraloky sú pre investorov červenou vlajkou, znamenajú nebezpečenstvo. Lákajú retailových investorov prísľubmi veľmi vysokých ziskov z obskúrnych akcií. Žraloky, ktoré pracujú kolektívne ako jednotka, zvýšia cenu akcií tým, že budú medzi sebou obchodovať. Keď sa cena dostane veľmi vysoko, svoje akcie predajú nič netušiacim retailovým investorom a čoskoro sú v nedohľadne.
 
Zdroj: economictimes.indiatimes.com, Foto: Brodie, Burst.shopify.com