Poskytne banka hypotéku na mobilný dom, houseboat, kontajnerový dom alebo dom z hliny?

Autor: redakčne upravené
13.05.2024 (15:00)

Pri neštandardných nehnuteľnostiach sú banky veľmi opatrné. Pozrite si, ktoré nehnuteľnosti nie je možné založiť v prospech banky a poradíme ako sa dostať k úveru iným spôsobom.

Hypotekárni špecialisti sa občas stretávajú s požiadavkou, či je možné hypotékou financovať a zároveň aj založiť menej tradičné druhy objektov na bývanie. K tým netradičným domom patria mobilné domy, houseboaty, kontajnerové domy alebo aj domy postavené z hliny alebo iných prírodných materiálov, tzv. „ekologické“ domy. Odpoveď vás nepoteší. Banky nevedia poskytnúť hypotéku a zároveň ani založiť tieto formy bývania. Dôvodom je nestabilnosť ich konštrukcií a slabá odolnosť voči poveternostným vplyvom. Navyše tieto typy domov sú väčšinou umiestnené v takých lokalitách, kde nie sú dostatočné inžinierske siete, nie je zabezpečený napr. odvoz smetí, zároveň nie je možné v nich ani zriadiť trvalý pobyt. Ak si niekto chce kúpiť neštandardný dom, na ktorý banky vôbec nevedia poskytnúť úver, odporúčame požiadať o bezúčelovú hypotéku, ak klient má možnosť založiť inú vhodnú nehnuteľnosť na bývanie. Takto môže získať úver bez dokladovania účelu so splatnosťou až 30 rokov a výhodnejšou úrokovou sadzbou.

Ak plánujete kúpu alebo stavbu nehnuteľnosti, ktorú možno považovať za neštandardnú a nemáte na ňu dostatok vlastných zdrojov, obráťte sa na hypotekárnych špecialistov.
 
Zdroj: hypoconsulting.sk, Foto: Adrien Olichon, Burst.shopify.com