Rakúsko vymaže časť dlhu Hypo Alpe Adria

11.06.2014 (15:00)

 
Rakúsko zruší podriadené dlhopisy zoštátnenej banky Hypo Alpe Adria v celkovom objeme 890 mil. eur, za ktoré ručila vláda spolkovej krajiny Korutánsko. Ďalších 800 mil. eur má stratiť nemecká banka BayernLB.

Tá bola v roku 2009, kedy musela rakúska vláda úverový ústav zachraňovať pred bankrotom, jej spoluvlastníkom. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý schválil v stredu rakúsky vládny kabinet. Legislatíva má preniesť časť nákladov ozdravovania banky na investorov. Garancie v objeme 1 mld. eur, ktoré na podriadené dlhopisy banky poskytla centrálna vláda, zostávajú v platnosti. Minister financií Michael Spindelegger uviedol, že vynútené straty súkromných investorov sú v prípade Hypo Alpe Adria výsledkom mimoriadnych okolností a nestanú sa bežnou praxou.

Kontrolu nad bankou Hypo Alpe Adria prevzal v roku 2009 rakúsky štát v snahe zabrániť jej krachu a negatívnym dopadom, ktoré by mohli prekročiť hranice krajiny. Daňových poplatníkov doteraz jej záchrana stála vyše 5 mld. eur. Rok 2013 ukončila banka s čistou stratou 1,86 mld. eur. Rakúska vláda rozhodla, že problémové aktíva banky prevedie na účelovo vytvorenú štátnu spoločnosť, takzvanú zlú banku.

Hypo Alpe Adria sa dostala na pokraj krachu po dekáde ambiciózneho rastu v regióne Balkánu, kde pred začiatkom finančnej krízy v roku 2008 expandovala s podporou garancií svojej domovskej spolkovej krajiny Korutánsko.
Zdroj: SITA, Reuters, Foto: BANKY.sk