Detské karty do letného tábora majú limity

Autor: Andrej Dorič
11.07.2014 (07:00)

Niektoré banky ponúkajú rodičom k ich účtu aj detské platobné karty. Zisťovali sme, aké limity sú pri týchto kartách.
 
Ak posielate svoje dieťa v lete do tábora, a nechcete mu dávať do rúk veľa hotovosti zvážte platobnú kartu. Detské karty ponúkajú banky buď k samostatnému detskému účtu alebo aj k účtu rodiča.

Tatra banke detskú kartu získate len k balíku služieb Tatra Personal do 15. roku veku. 

„Neplnoletý klient vo veku od 6 do 15 rokov môže získať k svojmu účtu debetnú kartu len na základe žiadosti rodiča alebo zákonného zástupcu. Kartou následne môže platiť v obchodoch alebo vyberať hotovosť z bankomatu. Maximálny denný limit je od 20 do 200 eur, pričom rodič môže tento limit nastaviť podľa vlastného rozhodnutia,“ informuje Zuzana Povodová, z Oddelenie komunikácie a stratégie značky Tatra banky.

dobry-ucet

Ak máte dieťa staršie ako 15 rokov debetnú kartu môže mať s maximálnym denným limitom až od 50 - 1000 eur. Kartou následne môže platiť v obchodoch alebo vyberať hotovosť z bankomatu. 

Rodič si tiež môže nastaviť SMS notifikácie k transakciám a mať prístup k účtu dieťaťa cez internet banking, čím má jeho výdavky plne pod kontrolou.

„Ani v jednom prípade nie je neplnoletému klientovi sprístupnené povolené prečerpanie, kreditná karta, či úver,“ dodáva Povodová. Karty sú aktraktívne pre deti aj dizajnom, kde je Batman alebo Tweety.

MS 2014 so stávkami zadarmo až do 500 €!

ČSOB už môžu používať platobnú kartu deti od 8 rokov. Na svojej karte si môžu vybrať ľubovoľný motív – napríklad svoju obľúbenú hračku, rodinu alebo iný obrázok, ktorý sa im páči. Za vlastný obrázok ku karte si však banka účtuje 6 eur. Rodič môže dieťatu nastaviť aj limit na karte od 60 do 180 eur.

Neprehliadnite

Karty pre mladých


Poštová banka ponúka nie priamo deťom, ale mladým od 15 rokov možnosť založiť si Dobrý účet junior.Za zvýhodnený poplatok 1 euro je v cene aj vydanie a vedenie platobnej karty. 

V prípade dieťaťa mladšieho ako 15 rokov ponúkame možnosť vydať k štandardnému Dobrému účtu platobnú kartu pre disponenta,“ radí Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky. 

Minimálny vek na získanie platobnej karty pre disponenta k Dobrému účtu je 6 rokov. Zákonný zástupca by mal určiť maximálne denné limity pre výber z bankomatu a platenie prostredníctvom POS terminálu. V prípade, že ich nezadefinuje, banka nastaví oba limity na 100 eur. 

Online banke Zuno detské účty a detské karty momentálne neponúka. 

Je preto len na rozhodnutí rodičov, či dajú svojim deťom k dispozícii vlastnú kartu, ktorú dostanú u nás k účtu zdarma. Ak áno, vtedy odporúčame stanoviť si na karte denný limit,” radí Lukáš Tomis, hovorca Zuno. 

Ako vyriešiť prázdninové financie

1. Založte svojmu dieťaťu vlastný účet. 
2. Požiadajte o vystavenie platobnej karty pre dieťa. 
3. Na karte nastavte denný limit, koľko dieťa môže minúť.
4. Nastavte si sms notifikácie ku karte, aby ste mohli v prípade krádeže/straty kartu zablokovať.
5. Naučte dieťa, ako sa karta bezpečne používa.
 

Pozor na stratu karty


V prípade, že je vaše dieťa nepozorné môže v tábore stratiť kartu. Jej znovuvydanie vás bude stáť niekoľko eur navyše. V Zuno zaplatíte za jej znovuvydanie 3 eurá. Ak má klient záujem o expresné vydanie a doručenie, výška poplatku predstavuje 9,8 eur.

Poštová banka si pri vydaní náhradnej platobnej karty účtuje od 5 do 40 eur podľa druhu karty a za expresné vydanie až 50 eur.

Tatra banka vám vydá náhradnú kartu v pobočke na počkanie za 10 eur, príplatok za urgentne vydanie vo výške 30 eur sa vzťahuje iba na kreditné karty a debetnú kartu MasterCard. V ČSOB je poplatok za novú kartu vo výške 10 eur a za rýchle vydanie až 30 eur.
Foto: Tatra banka