5 najčastejších mýtov o bezkontaktných platbách

12.01.2016 (14:20)

Vysávajú zlodeji špeciálnou čítačkou peniaze z bezkontaktnej karty uloženej v peňaženke? Strhne sa dvojnásobne vysoká suma, ak pri platení "pípnete" dvakrát?

Možno ste už počuli niektorý z týchto mýtov o bezkontaktných platobných kartách. Obľúbenosť týchto kariet na Slovensku stále rastie (napríklad v mBank tvoria bezkontaktné karty 68 % všetkých vydaných kariet), poďme sa na tieto mýty pozrieť a racionálne ich vyvrátiť.

1. Zlodeji peniaze vysajú z bezkontaktnej karty špeciálnou čítačkou
Karty s bezkontaktnou technológiou fungujú len do vzdialenosti približne 5 cm od čítačky. Bezkontaktná platba je preto možná len na vzdialenosť niekoľkých desiatok milimetrov od tej časti terminálu, v ktorom v ten istý okamih došlo k aktivácii čítačky.
Po zavedení bezkontaktných kariet v zahraničí nijako nestúpol počet ich zneužitia. Navyše slovenské bezkontaktné karty patria v oblasti bezpečnostných technológií k svetovej špičke. Sú na tom omnoho lepšie než napríklad karty vydávané v USA. Vreckár s čítačkou, ktorý vám vysaje peniaze z karty napríklad v MHD, patrí skôr do sci-fi.

2. Pri platení "pípnem" dvakrát a strhne sa mi dvojnásobne vysoká suma
Dvojité načítanie v rámci jednej transakcie nie je technicky možné. Aj v prípade, že priložíte kartu v rámci jednej transakcie na bezkontaktnú čítačku dvakrát, bude vám čiastka transakcie naúčtovaná iba raz.

3. Niekto mi bezkontaktnú kartu skopíruje
Riziko je v tomto prípade menšie ako v prípade starých platobných kariet. Pri bezkontaktnej transakcii totiž nemôže dôjsť k takzvanému skimmingu, teda ku skopírovaniu dát z magnetického prúžku karty, pretože bezkontaktné transakcie prebiehajú prostredníctvom čipovej technológie. Pri phishingu, keď z vás podvodníci vylákajú citlivé údaje na internete, je situácia zhodná s kontaktnými kartami - teda stále platí zásada, v žiadnom prípade nereagujte na žiadosti o oznámenie údajov karty, najmä PINu.

4. Peniaze z karty sa mi strhnú pri náhodnom priblížení k terminálu
Bojíte sa, že sa v obchode priblížite k pokladni, na ktorej bude akurát aktivovaný terminál, a peniaze sa vám omylom strhnú? Je to nezmysel. Karta musí byť pri transakcii skutočne najviac 5 centimetrov od terminálu a okrem toho musí v nehybnej polohe zostať niekoľko sekúnd. Omylom sa vám teda v obchode nič zaplatiť "nepodarí".

5. Čo keď mi niekto kartu ukradne a bude s ňou môcť platiť, ako sa mu zapáči?
Stratu karty oznámte čo najrýchlejšie svojej banke a kartu taktiež zablokujte v internetovom bankovníctve alebo v mobilnej aplikácii, pokiaľ to vaša banka ponúka. Následne s ňou už nikto nič zaplatiť nemôže. Aj keď si stratu svojej karty hneď nevšimnete, možnosti jej zneužitia sú limitované. Banky obvykle majú nastavené určité bezpečnostné opatrenia a parametre karty. Tieto z bezpečnostných dôvodov nezverejňujú, aby neposkytovali návody pre potencionálne zneužitie.


Zdroj: mBank, Foto: Ivan Sedlák