Platobné karty dnes a zajtra

Autor: Jana Sedláková
17.03.2016 (14:20)

V obchodoch otázku "v hotovosti, alebo kartou?" začína nahrádzať "na PIN alebo bezkontaktne?" Pozrime sa bližšie na platobné karty a na budúcnosť, ktorú si zatiaľ nevieme možno ani predstaviť.

Platobné karty sú na Slovensku už natoľko rozšírené, že pomaly nenájedeme peňaženku, v ktorej by žiadna karta nebola - len VISA kariet je na slovenskom trhu zhruba 3 milióny.

Celková spotreba kartami Visa na Slovensku bola v minulom roku na úrovni 12,7 miliárd eur, čo je o 10% viac ako v predchádzajúcom roku. Platby Visa kartami u obchodníkov prekročili hranicu 4 miliárd eur, čo znamená až 18% medziročný nárast. Napriek tomu, že platby kartou majú stúpajúcu tendenciu, nezaplatíme nimi zďaleka všade.

Rozmýšľate o hypotéke? Poradíme!

Môžem zaplatiť kartou? Nie, u nás iba hotovosťou!

Príčina, ktorá odrádzala malých obchodníkov od používania POS terminálov, bola výška poplatkov. Tu zakročila Európska únia a v súčasnosti sú poplatky za transakcie na POS termináli iba v tretinovej výške oproti pôvodným. Obchodníci, ktorí ešte nemajú POS terminály, by mali pri rozhodovaní zvážiť, čo ich stojí menej peňazí - manipulácia s hotovosťou alebo POS transakcie.

Poplatky však nie sú jediným dôvodom na odmietanie elektronických transakcií. Ďalším dôvodom môže byť aj šedá ekonomika. V krajinách (napr. Škandinávii a Francúzsku), kde neoficiálne príjmy netvoria vysoké percento, zaplatíte kartou takmer všade. Čím ideme južnejšie, do krajín ako je Bulharsko či Rumunsko, kde šedá ekonomika tvorí podstatne väčšiu časť, možnosti platby kartou klesajú.

Bezpečnosť nie je prekážkou

V dnešnej dobe sa ľudia neboja v obchodoch platiť kartami. Podľa štatistík VISA, pri fyzickom používaní karty pripadá na podvodné transakcie zhruba 5 centov na každých 100 EUR. Bezpečné sú aj bezkontaktné technológie NFC. A keďže sa podvodníci presúvajú skôr do internetového prostredia, VISA sa pustila do projektu tokenizácie, aby zabezpečila aj internetové transakcie proti akémukoľvek zneužitiu.

Tokenizácia - bezpečné platby na internete

V súčasnosti, keď chcete zaplatiť na internete kartou, musíte z nej zadať niekoľko údajov. No nie vždy poznáte eshop, v ktorom nakupujete a pri troche "šťastia" sa môžete stať obeťou podvodníkov. Túto hrozbu limituje napríklad služba Paypal, ktorú môžete využiť v niektorých eshopoch a vďaka nej sa vyhnete zadávaniu údajov z karty neznámemu obchodníkovi.

Spoločnosť VISA tiež uviedla na trh službu, ktorá ochráni vaše internetové platby kartou. Ako tokenizácia funguje? VISA vytvorila na internete bezpečné prostredie „VISA Checkout“ – teda stránku, na ktorej si zaregistrujete svoju VISA platobnú kartu. Zároveň budú môcť internetové obchody ponúkať medzi možnosťami platby aj VISA Checkout. Ak si pri platení za tovar/služby vyberiete túto možnosť, budete presmerovaný na stránku VISA Checkout, kde potvrdíte, že naozaj chcete túto platbu uskutočniť. Týmto spôsobom sa vyhnete zadávaniu údajov z platobnej karty kade-tade po internete.

Neprehliadnite

Budúcnosť kariet

Aj keď sa v poslednej dobe stále hovorí o zrušení bankoviek a o bezhotovostom styku, Slováci zďaleka nezaplatia kartou všade. Ako hovorí Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa Europe pre ČR a SR „Chceme sa zamerať najmä na akceptáciu kariet vo verejnom sektore, v doprave a u malých obchodníkov tak, ako tomu je v západnej časti Európy, kde je bežné platiť kartou - napríklad aj na farmárskych trhoch.“ Na úradoch sme si už všimli kiosky, v ktorých sa dajú zaplatiť správne poplatky kartami. Budeme radi, keď sa nám podarí kartou zaplatiť na pošte, u lekára, či v trafike.

Marcel Gajdoš vidí obrovský potenciál  využitia kariet napríklad aj v automobilovom priemysle. V Španielsku už bolo predstavené auto, ktoré obsahuje "secure place", teda bezpečné miesto, kde si majiteľ uloží údaje z platobnej karty. Keď zaparkuje na platenom parkovisku, či natankuje, toto inteligentné auto zaplatí za vás - bez toho, aby ste museli vyťahovať hotovosť alebo platobnú  kartu.




Zdroj: VISA Europe, Foto: Ivan Sedlák