Chceli by ste investovať do fondov. Ako začať?

Autor: Katarína Macková
11.05.2016 (10:45)

Bežný človek môže mať slušnú finančnú gramotnosť, ale spravidla mu v tejto oblasti chýbajú potrebné skúsenosti. Začnime teda od začiatku.

Zhodnocovať svoje peniaze investovaním do podielových fondov môže priniesť slušný zisk. Stále je to však niečo, čo väčšine Slovákov nie je vlastné a mnohí sa toho i boja. Je to pochopiteľné z toho pohľadu, že vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti investícií stále nie je na dostatočnej úrovni, a preto sa mnohí oprávnene obávajú, že by mohli skončiť zle. Do istej miery je tento strach pochopiteľný. Avšak je niekoľko možností, ktoré pomôžu. Poďme si však najprv vysvetliť základné pojmy.

16 05 poradna 02

Čo je investičný fond

Investičný fond je nástroj kolektívneho investovania skupiny ľudí pod vedením profesionálov. Jeho cieľom je dosiahnuť čo najvyšší výnos pri súčasnom obmedzení a rozložení rizika. Ako si však vybrať ten pravý, ktorý najlepšie vyhovuje profilu záujemcu?Vždy je dobré obrátiť sa na odborníkov, ktorí po hĺbkovom rozhovore stanovia samotný profil investora a na základe toho mu vyberú najvhodnejšie fondy z pohľadu poplatkov, výnosov a rizika,“ hovorí riaditeľka J&T banky Anna Macaláková. Je to mimoriadne dôležité, keďže nie všetko, čo sa hodí jednému záujemcovi o investovanie, je vhodné aj pre druhého.

Koľko možno získať a koľko stratiť

  • Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá - nedá sa paušalizovať, koľko možno získať alebo stratiť.Závisí od typu fondu - či pôjde o peňažný, dlhopisový, akciový, zmiešaný, realitný a podobne. Rovnako závisí od obdobia ekonomického cyklu, kedy investor vstupoval do fondu, interných limitov rizika alebo investičnej stratégie, ktorá sa aj v rámci napríklad akciových fondov môže značne líšiť,“ vysvetľuje ďalej Macaláková. „Vo všeobecnosti, technický a teoretický výnos môže byť od mínus sto percent až po zhodnotenie v niekoľko stoviek percent p.a.“
  • Alternatívne investície – čo bolo minulý rok ziskové?
  • Chyby pri investíciach do fondov

Nespoliehajte sa iba sami na seba

Začínajúci investor spravidla nemá dostatočný prehľad a vedomosti o podielových fondoch. Ak sa teda chce vyhnúť nebezpečenstvu výberu nesprávneho fondu, mal by sa obrátiť na odborníkov, ktorých má k dispozícii každá finančná inštitúcia. „Naši bankári majú aktuálny prehľad na poli finančných trhov, a preto dokážu každému klientovi nielen ponúknuť tú najvhodnejšiu príležitosť v danom čase, ale aj vysvetliť, prečo je dobré investovať do daných podielových fondov,“ hovorí Macaláková z J&T banky. „Sú navyše k dispozícii kedykoľvek a za svojimi klientmi osobne chodia. Ponúkajú im tak maximálny komfort a odborné poradenstvo pre žiadaný efekt.“

Ak do toho predsa len chcete ísť sami

V prípade, že chcete investovať „svojpomocne“, mali by ste si najprv dôkladne ujasniť, čo chcete. Záujemca si musí položiť niekoľko základných otázok, napríklad prečo to robí a na akú dlhú dobu sa bez vložených prostriedkov zaobíde. Na základe toho si určí typ fondu, do ktorého investuje. Takisto aj z pohľadu vyššej či nižšej rizikovosti. Opäť však treba zdôrazniť, že ani mnoho ľudí s ekonomickým vzdelaním ho nemá dostatočne hlboké na to, aby sa mohli sami bez pomoci pustiť do budovania vlastného portfólia.

Na záver v skratke

  • Investičný fond je nástroj kolektívneho investovania skupiny ľudí pod vedením profesionálov. Jeho cieľom je dosiahnuť čo možno najvyšší výnos pri súčasnom obmedzení a rozložení rizika.
  • Je vhodné obrátiť sa na odborníkov, keďže tí po hĺbkovom rozhovore stanovia samotný profil investora a na základe toho mu vyberú najvhodnejšie fondy z pohľadu poplatkov, výnosov a rizika.
  • Zisk či strata závisia od
    - typu fondu
    - od obdobia ekonomického cyklu, kedy investor do fondu vstupoval
    - od interných limitov rizika
    - od investičnej stratégie
JT Macalakova 01Pri príprave článkov o investovaní spolupracujeme s riaditeľkou J&T Banky Annou Macalákovou.














Foto: Ivan Sedlák