Ako platiť bezpečne kartou na dovolenke

Autor: Mário Skyba
06.07.2018 (08:05)

Používať kartu v zahraničí treba opatrne, aby ste neprišli o peniaze na účte. Pozor si dajte najmä v Bulharsku.



Na dovolenke si treba dávať pozor nielen na slnko, plážových zlodejov, ale aj na ľudí, ktorí sa špecializujú na krádeže platobných kariet či údajov z nich. Banky veľmi nechcú prezrádzať v ktorých krajinách, či na ktorých miestach najčastejšie dochádza ku krádežiam kariet či ku kartovým podvodom. Z obľúbených destinácii Slovákov sa však spomínajú najmä Taliansko, Turecko a Bulharsko. Zo zámorských štátov je to najmä Mexiko.

“V ostatnom období je prípadov zneužitia platobnej karty stále menej. Vyskytujú sa z času na čas najmä v Bulharsku. Ide o skimming (zosnímanie údajov z platobnej karty) na bankomatoch,” prezrádza Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Preto odborníci radia, že je dobré vyberať si peniaze z novších bankomatov a vynechávať už na prvý pohľad staršie a podozrivé zariadenia. O pravidlách bezpečného výberu peňazí v bankomatu za hranicami si môžete prečítať tu.

Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB, dodáva, že človek by mal pamätať na zásady bezpečného používania karty bez ohľadu na to v ktorejkoľvek krajine sa nachádza.


► Výber hotovosti v zahraničí - na čo si dávať pozor
► Všetko o platobných kartách
► Zoznam všetkých čísel na blokáciu karty
► Lacnejšie vyberiete z bankomatov rovnakej skupiny. Tu je ich zoznam.
► Praktický slovník na použitie bankomatu v zahraničí
 

Aj karta bez PINu sa dá zneužiť

Človek by si mohol povedať, že aj keď mu kartu ukradli, aj tak ju zlodej nemôže použiť, lebo nemá PIN. Lenže karta sa dá zneužiť aj bez PIN. Ak je karta bezkontaktná, je možné platiť sumy do 20 eur bez zadania PIN. V prípade, že máte denný limit na karte vysoký v niekoľkých tisíckach eur, môže sa páchateľovi podariť urobiť vám veľké škody. Našťastie na platbu vyšších súm sa karta bez PIN kódu použiť nedá.

Druhá môžnosť zneužitia platobnej karty je na online platby. Na tie páchateľovi stačí zadať číslo vašej karty a CVV kód z jej zadnej strany. “To len za predpokladu, že stránka na ktorej sa platí, nie je vybavená 3D Secure ochranou,” pripomína Žáčková. 3D Secure znamená, že platba sa potvrdzuje troma spôsobmi a jedným z nich je kód z SMSky ktorá príde na váš mobil. Ak vám zlodej neukradol aj telefón, nemôže platbu uskutočniť.


► Dilemy pri platbách kartou v zahraničí
► Hotovosťou? Kreditkou? Debetkou? Rady k platbám v zahraničí
► Ako ušetriť na poplatku pri výbere hotovosti z bankomatu v cudzine - praktické tipy


V prípade, že dôjde k zneužitiu vašej platobnej karty u nezabezpečeného obchodníka, môžete ju reklamovať. Banky zvyčajne preplatia skoro celú ukradnutú sumu. Spoluúčasť je len 50 eur do momentu zablokovania karty. Po jej znefunkčnení, kryje straty výlučne banka. Aj preto odborníci radia, aby človek stratu alebo krádež platobnej karty čo najskôr nahlásil a zablokoval ju.
 

Karta vždy na očiach

Finančné domy tiež radia mať kartu pri platení vždy na očiach a ideálne ju nedávať z ruky. “Ak v reštaurácii nemajú prenosný POS terminál, radšej sa k nemu prejdime ako by sme dávali kartu čašníkovi,” dodáva Žáčková.

Banky napokon odporúčajú zobrať si na dovolenku viac ako jednu platobnú kartu, ako zálohu v prípade problémov či straty prvej. Vhodné je mať aj príručnú hotovosť v miestnej mene na platby v obchodoch, kde sa nedá platiť kartou.


10 pravidiel bezpečnosti pri platení kartou na dovolenke

  1. Skontrolujte si, či máte platobnú kartu podpísanú.

  2. Overte si aj limity platieb na karte, aby vás neprekvapila odmietnutá vyššia suma.

  3. Platobnú kartu nezverujte inej osobe, ani jej neprezrádzajte vaše PIN číslo.

  4. Nikdy si nepíšte PIN číslo na platobnú kartu, ani si ho neukladajte do peňaženky.

  5. Pri zadávaní PIN čísla si prekryte klávesnicu rukou.

  6. Nepoužívajte bankomaty, ktoré sú pozmenené alebo neosvetlené.

  7. Kartu chráňte pred mechanickým poškodením.

  8. Pri platbe platobnou kartou v obchode či reštaurácii nespúšťajte vašu kartu z dohľadu.

  9. V prípade, že ste svoju platobnú kartu stratili alebo vám bola odcudzená, čo najskôr to nahláste banke prípadne aj polícii.

  10. Zriaďte si SMS notifikáciu, ktorá vám umožní, že budete vedieť o každej transakcii, ktorá sa na vašom účte vykoná.


► Dalšie rady na bezpečné platby nájdete tu.
► Kreditka je super, ak splatíte celú sumu včas. Porovnajte si poplatky i úroky.
► Pred dovolenku si skontrolujte platobnú kartu. Čo je dôležité?

 
Foto: redakcia