Slovníček na použitie bankomatu v zahraničí

27.07.2016 (07:00)

Doma sme zvyknutí, že na nás bankomat „hovorí“ slovensky a nemáme problém porozumieť jeho inštrukciám pri výbere hotovosti. Pri bankomate v zahraničí sa však môžeme cítiť neisto.




V okolitých krajinách dnes už bežne bankomaty umožňujú voľbu češtiny. Inde bankomaty štandardne umožňujú voľbu angličtiny, nemčiny alebo francúzštiny. Ak sa vydávate na cesty a nehovoríte ani jednou z týchto rečí, nezúfajte. Pripravili sme pre vás jednoduchý anglicko-slovensky slovníček základných pojmov a inštrukcii, s ktorými sa môžete stretnúť pri výbere peňazí z bankomatu v zahraničí.

bankomatovy-slovnik

Dovolenkové desatoro, alebo na čo nezabudnúť predtým, ako odídete na dovolenku

 Pred odjazdom
1) Platobnú kartu si určite vezmite so sebou, je to praktický pomocník takmer vo všetkých kútoch sveta. Len si pred odjazdom skontrolujte platnosť karty. Vyberte si takú banku, ktorá vám umožní výbery kedykoľvek a kdekoľvek na svete zadarmo bez obmedzenia.
 
2) Na cesty je lepšie si vziať dve platobné karty, minimálne pre prípad, ak by sa jedna z nich poškodila. V mnohých prípadoch sa oplatí nakupovať kreditnou kartounamiesto debetnej, a to nielen na cestách. Kreditnou kartou si napríklad môžete rezervovať ubytovanie alebo zaplatiť cez internet. Váš bankár vám rád poradí, ako na to.

Naozaj viete o platobných kartách všetko?

3) Čísla telefónnych liniek pre blokáciu platobnej karty si uložte do mobilného telefónu. V prípade krádeže alebo straty platobnej karty okamžite banku kontaktujte a požiadajte o blokáciu vašej karty.
 
4) Nezabudnite ani na nastavenie denného limitu karty. V prípade jej zneužitia vás tak útočníci nepripravia o všetky peniaze na účte. A pokiaľ navyše radi nakupujete, predídete aj impulzívnym a zbytočne drahým nákupom, ktoré by ste mohli neskôr ľutovať. Limit si môžete nastaviť osobitne pre hotovostné transakcie (napríklad platby kartou v obchode a výbery z bankomatu) a transakcie na internete.
 
5) Zvážte poistenie proti strate alebo zneužitiu karty. Stojí rádovo desiatky korún, ale dodá vám na cestách kľud. V prípade, že by taká nepríjemná situácia nastala, nebudete musieť riešiť ukradnuté peniaze.
 
6) Ku svojej karte si môžete dohodnúť aj klasické cestovné poistenie na celý rok, nemusíte tak naň myslieť pred každou cestou a poisťovať sa zvlášť.
 
Počas cesty
7) Pri platbách v reštauráciách, na recepcii v hoteli alebo pri inej manipulácii s kartou obchodníkom nenechávajte platobnú kartu bez dozoru. Počas platby v obchode ideálne kartu do platobného terminálu vkladajte sami. Aj keď je to u nás už štandardom, v zahraniční to tak vždy byť nemusí.
 
8) Nikdy nikomu neoznamujte svoj PIN kód! Nie je to nutné pre žiadny typ platobných transakcií. PIN kód do platobného terminálu alebo pri výbere z bankomatu vždy zadávajte sami. PIN kód si tiež nepíšte ani na kartu samotnú ani na lístok papiera uložený v peňaženke spoločne s kartou. Aby ste si ho lepšie zapamätali, umožňujú niektoré banky jeho zmenu za vami zvolené štvorčíslie v bankomate, čo môžete urobiť ešte pred odjazdom. Vyhnite sa však jednoduchým kombináciám, ako 1111 alebo 1234.
 
9) Pri výberoch z bankomatov buďte ostražití a kontrolujte aj samotný bankomat, či má obvyklú podobu. Výbery z bankomatov sú obvykle veľmi bezpečné, aj napriek tomu je však vhodnejšie používať bankomaty vo vnútri alebo v tesnej blízkosti bankových pobočiek. Pri akomkoľvek podozrení si radšej vyberte iný bankomat.
 
10) Ak by nastala situácia, kedy vám bankomat platobnú kartu alebo hotovosť nevydá bez akéhokoľvek uvedeného vysvetlenia, neodchádzajte a kontaktujte banku alebo políciu.
Zdroj: UniCredit Bank, Foto: Ivan Sedlák