Študenstké účty - aké výhody ponúkajú?

Autor: Mário Skyba
04.09.2018 (09:30)

Mladí ľudia sú pre finančné domy budúci potenciálni platiaci klienti, a preto im ponúkajú rôzne výhody a zľavy na účtoch. Banky.sk sa pozreli na najzaujímavejšie z nich.



Ceny za študentský účet sa pohybujú v bankách od nula do troch eur. Väčšina bánk vie mesačný poplatok za študentské konto odpustiť. Tieto účty sú potom lacné, majú rôzne výhody, ale len keď je ich majiteľ aktívny klient.

VÚB podmieňuje 100% zľavu na študentskom účte využitím aspoň troch jej produktov napríklad spotrebného úveru či kreditky a aktívnym využívaním účtu čo znamená používať internet banking a robiť na účte transakcie.
 

Podpora sporenia

Sporiť na študentskom konte sa veľmi neoplatí, lebo úroky sú nulové alebo veľmi nízke. Napriek tomu niektoré banky sporenie na ňom podporujú. mBank ponúka študentom mKonto #navlastnetriko, ktoré je limitované vekom od 15 do 18 rokov. „Účet je zadarmo a klient má zvýhodnené až štyri sporiace účty,“ informuje Kristína Gáliková, hovorkyňa mBank.

Prima banka ponúka slušný 1% ročný úrok, ale len do výšky 1 000 eur. Nad túto sumu je úrok nulový.
 

Zvýhodnené karty a výbery

Študenti sú väčšinou fanúšikmi platieb kartami či mobilmi. Mali by si preto zistiť, aké karty banka ponúka k študentskému účtu. Sú to zvyčajne lacnejšie neembosované debetné karty. Za embosované debetky si študent priplatí niekoľko eur mesačne. Navyše počet kariet je pri študentskom účte zvyčajne limitovaný. Jedna karta je už bežnou súčasťou účtu, ale ak by študent chcel kariet viac, musí si opäť priplatiť niekoľko eur mesačne.

Ale sú aj výnimky. Napríklad Poštová banka ponúka k užitočnému účtu junior až 4 platobné karty medzi nimi je na výber aj Bratislavská mestská karta.

Banky tiež pochopili, že študent chce byť individuálny a vynikať. Aj preto Slovenská sporiteľňa a Tatra banka ponúkajú karty s vlastným dizajnom.

► Ako si preniesť účet do inej banky bez problémov
► Skryté poplatky pri účtoch
► Aj vy môžete mať účet za 0 eur mesačne
► Prehľad všetkých detských účtov
 

Výbery z bankomatov

Finančné domy tiež vedia, že študenti používajú často aj hotovosť na drobné nákupy. Preto zvýhodňujú aj výbery z bankomatov. „Podporujeme jednoduchosť a klient do 18 rokov má nárok na kartu, kde sú prvé tri výbery z bankomatu zdarma. Od 18 rokov má nárok na kartu, kde má výbery nad 70 eur zadarmo,“ dodáva Gáliková, hovorkyňa mBank. Za výbery z cudzieho bankomatu si banky účtujú bežne niekoľko eurové poplatky, ktoré môžu v študentskej peňaženke chýbať.

Ak študuje mladý človek v zahraničí, mal by si preveriť aj to, či jeho banka má nejaké zľavy na výbery z bankomatu za hranicami Slovenska. Zvyčajne sú zľavy pri výberoch z bankomatu rovnakej bankovej skupiny. Bezplatné výbery z bankomatov na Slovensku aj v zahraničí ponúka napríklad UniCredit Bank.

Nie všade sú výbery neobmedzené a bez poplatkov. Napríklad pri OTP Ready konte je výber bez poplatku len jeden do mesiaca.

► Prehľad všetkých účtov - od najlacnejších po najdrahšie
► Myslíte už na dôchodok? Investujte.
► Termínované vklady - takého sú aktuálne úroky

Dôležitá je aj dostupnosť bankomatov vytipovanej banky v okolí školy, internátu či knižnice. Lokátor bankomatov nájdu študenti ľahko na weboch bánk či v mobilných aplikáciách.
 

Internet a mobil banking

Prehľadný a bezpečný internet či mobil banking je pre väčšinu študentov tiež dôležité kritérium pri výbere účtu. Mladí ľudia dávajú dôraz aj na užívateľsky užitočné a prehľadné aplikácie, ktoré im uľahčia narábanie s účtom.

Napríklad VÚB a Tatra banka ponúkajú jednoduché platby cez aplikáciu Viamo. Táto aplikácia umožňuje medzi študentmi si posielať malé sumy za úhrady v krčme či reštaurácii.
 

Limitovaný vek

Pri študentských účtoch je podmienkou mať istý vek a študovať. Banky zvyčajne ponúkajú študentské účty od 15 do 26 rokov. Takže ich môžu získať aj stredoškoláci, vysokoškoláci, ale aj doktorandi. Napríklad v ČSOB sa môže študentský účet FUN využívať až do 28 rokov.
 

Papierovačky

Na založenie študentského konta bude študent potrebovať zvyčajne potvrdenie o dennom štúdiu, niekde mu postačí aj potvrdenie o externom štúdiu. V niektorých bankách nemusí študent predložiť na pobočke ani potvrdenie o návšteve školy, pretože zľavnený účet sa viaže iba na vek. Tak to robí napríklad mBank, kde je účet zadarmo pre študentov do 18 a stačí mať občiansky preukaz.

V Poštovej banke tiež získa študent vo veku od 15 do 26 rokov konto automaticky, iba na základe dokladu totožnosti. Študentský účet si môžete založiť aj online napríklad v Slovenskej sporiteľni cez počítač a web kameru.
 

Extra lákadlá

Banky si študentov chcú získať aj službami navyše. V ČSOB môžu mladí od 18 rokov v rámci študentského účtu využiť povolené prečerpanie do 300 eur. V tejto banke môžu mladí pri využívaní študentského FUN účtu získať aj 30-eurové vreckové v rámci akcie do konca októbra. Odmenu 10 eur získajú za prvú platbu kartou. Ďalších 10 eur získajú za inštaláciu a využitie mobilnej aplikácie a desaťeurový bonus získa študent, ak si svoj účet otvorí online.

VÚB má do konca októbra súťaž o iPhone pre študentov, ktorí si u nej založia účet a budú ho aktívne používať.

Prima banka odmeňuje platbu kartou 0,5% odmenou zo zaplatenej sumy.
 

Prehľad študentských účtov

Banka Účet Cena účtu pred/po zľave Podmienky na získanie zľavy Extra služby
CSOB Študentský FUN účet 3/0 eur - stredoškolské štúdium
- denné štúdium od 19 do 28 rokov
- povolené prečerpanie do výšky 300 eur
OTP bank READY konto 1/0 eur -pre klientov do 18 rokov a realizácia aspoň jednej platby kartou mesačne - zľava do 2% pri spotrebných úveroch a 0,4% pri úveroch na bývanie
PABK Užitočný účet Junior 1/0 eur - aktivácia mobilnej aplikácie a zároveň prihlásenie sa do programu Peniaze s5 - 4 platobné karty k účtu
Prima banka Študentský účet 1,9/0 eur - priemerný zostatok na účte vyšší ako 1000 eur
- alebo do dovŕšenia 18 rokov
- odmena 0,5 % za platbu kartou
- úrok 1% do sumy 1000 eur
SLSP Space účet Mladý 2/0 eur - platby kartou min. 200 €
- min. 3 trvalé príkazy/ inkasá
- min. 1 platba na sporenie
ALEBO
- aktíva za sledované obdobie min. 15 000 eur
ALEBO
- Business účet + min. 5 hotovostných / bezhotovostných transakcií kartou
- možnosť zriadiť ho online.
- karta s vlastným obrázkom
Tatra banka Študentský účet 0 eur zdarma od 15 do 20 rokov
- od 20-26 rokov potvrdenie o dennom štúdiu
- možnosť zriadiť si VIAMO
- karta s originálnym SWAG dizajnom
mbank - male #navlastnetriko  0 eur - pre mladých od 15 do 18 rokov - až 4 sporiace účty
- výbery z bankomatov nad 70 eur bez poplatku
UCB U konto (15-26)  0 eur - pre mladých od 15 do 26 rokov - všetky výbery z bankomatov v eurách zdarma
- 2 platobné karty
VUB Účet pre mladých 3/0 eur - využitie aspoň 3 produktov a aktívne využívanie účtu -mobil banking a platby cez VIAMO 
 
Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com