Prehľad všetkých detských účtov

Autor: Mário Skyba
27.08.2018 (11:00)

Kontá pre deti ponúkajú na Slovensku skoro všetky banky. Vedia, že si tak vychovávajú nových klientov.



Banky na Slovensku lákajú rodičov na detské účty najmä tým, že ich ponúkajú zvyčajne bez poplatkov. Tiež im vysvetľujú, že detské konto je dobrý spôsob ako potomka naučiť hospodáriť s peniazmi. Na účet môžu deťom zasielať vreckové a mať zároveň prehľad o tom, ako s ním ich potomok nakladá.

Na založenie detského účtu vo väčšine bánk stačí, ak rodič príde do pobočky banky so svojím občianskym preukazom a rodným listom dieťaťa. Motívy na založenie detského konta u rodičov sú rôzne. Niektorí ho berú ako prvú lekciu z finančného vzdelávania pre deti, iní ako istú formu sporenia.

Podľa ankety mBank z júla tohto roku až 46% rodičov zakladá detské účty kvôli sporeniu a 29% kvôli finančnému vzdelávaniu potomkov.

► Ako si preniesť účet do inej banky bez problémov
► Skryté poplatky pri účtoch
► Aj vy môžete mať účet za 0 eur mesačne
 

Cena účtu

Detské účty sú vo väčšine bánk bez poplatkov za ich vednie. ČSOB si zaň účtuje jedno euro, aj to len v prípade, ak tam nerobíte mesačne obraty za 10 eur. Rovnaký poplatok má aj OTP banka, ktorá ponúka účet zadarmo ak dieťa urobí aspoň jednu platbu kartou mesačne.
 

Karty až starším deťom

Banky zvyčajne konto založia deťom už od narodenia, ale karty k účtu ponúkajú až od školského veku. Napríklad ČSOB vydáva k detskému balíku Sloník debetnú kartu VISA Electron Baby s detským vizuálom pre deti až od 6 rokov. V UniCredit Bank môže dieťa k Detskému kontu používať platobnú kartu až od 8 alebo 10 rokov podľa druhu karty. Fio banka ponúka tiež platobnú kartu až o 8 roku dieťaťa. Detské kontá zvyčajne platia do 15 roku, kedy sa menia na študentské.

Karty sú zvyčajne prispôsobené deťom aj dizajnom. „K detskému účtu do 15 rokov máme platobnú kartu s motívom slúchadiel,“ informuje Kristína Gáliková, hovorkyňa mBank.
 

Ochrana a bezpečnosť

Kvôli bezpečnosti, banky dbajú na to, aby deti nemali prístup k všetkým funkciám účtu ako dospelí. V mBank majú deti len pasívny prístup v mobilnej aplikácii. Dôvodom je ochrana detí pred transakčnými chybami a zneužitím treťou osobou. „Dieťa môže iba nahliadnuť do aplikácie, internetového bankovníctva a môže robiť prevody medzi vlastnými účtami, všetky aktivity spojené s účtom môžu robiť len rodičia,“ vysvetľuje Gáliková. Tak sa zabráni tomu, aby dieťa poslalo peniaze na cudzí účet.

► Prehľad všetkých účtov - od najlacnejších po najdrahšie
► Myslíte už na dôchodok? Investujte.
► Termínované vklady - takého sú aktuálne úroky


Podobne junior si nemôže zvýšiť či znížiť limit na karte či na online prevody.
„Úpravy limitov robí zákonný zástupca. Môže nastaviť limity aké uzná pre svoje dieťa za vhodné ako v IB, tak pri používaní platobnej karty,“ dodáva Gáliková.
 

Limity výberov

Detský účet nemá slúžiť ako plnohodnotné bankové konto, aj preto má rôzne limity ako napríklad na výbery z bankomatov, na transakcie na pobočke či cez internet banking. V ČSOB máte pri detskom balíku limitovaný počet výberov z bankomatu vlastnej banky na päť mesačne a OTP banka má bezplatný výber len jeden.

Tatra banka má maximálny denný limit na výber hotovosti a platby kartou od 20 do 200 eur a rodič si ho môže meniť a prispôsobovať. Limity pre platby a výbery z bankomatov má aj Fio banka na úrovni 200 eur.
 

Sporenie k účtu

Banky ponúkajú k detským kontám aj sporenie. Napríklad mBank k detskému účtu ponúka možnosť pridať až 4 sporiace účty, ktoré si dieťa môže samé pomenovať (napríklad, mobil, tábor). „Cieľom je naučiť deti hospodáriť s peniazmi a odkladať si svoje financie,“ dodáva Gáliková.

Úroky na sporení však nie sú v dnešných časoch lákavé. Pohybujú sa od nula do 1%. UniCredit Bank úročí Detské konto do 1000 eur úrokom 0,10 % ročne, nad túto sumu je to len 0,01% ročne. V ČSOB detský balík obsahuje aj sporiaci účet so zvýhodnenou úrokovou sadzbou 0,5% ročne, ale tiež len do výšky 1000 eur. Detský účet od Prima banky má najvyšší úrok až 1%, ale len do výšky vkladu 1000 eur. Nad túto sumu klesá úročenie na nulu.
 

Výhody detského účtu

  • nízka cena
  • detské motívy na karte
  • lepší prehľad a jednoduchá kontrolu výdavkov dieťaťa
  • pravidelné sporenie k účtu
  • zoznámenie sa s internet a mobil bankingom
 

Nevýhody

  • obmedzené výbery z bankomatov či na pobočke
  • obmedzený prístup k internet bankingu
  • nízke úroky na sporení
 
Banka Produkt Bonusy Obmedzenia Cena Výber z bankomatu vlastnej banky
CSOB Detský balík sloník - platobná karta od 6 rokov
- zvýhodnený úrok na sporení
- pasívny internetbanking 0 / 1 eur
- zadarmo ak dieťaťu pošlete aspoň 10 € mesačne alebo mesačný zostatok je min. 1000 €
5
Fio banka Osobný účet pre deti - platobná karta od 8 rokov - limity pre platby a výbery z bankomatov 0 eur 0
mbank - male mKonto pre deti - platobná karta od 8 rokov
- presúvanie peňazí medzi vlastnými účtami
- pasívny prístup do aplikácie
- imity pre výbery z bankomatov
0 eur 0
OTP banka READY konto - bonusový úrok na sporení - len jeden bezplatný výber z bankomatu 0 / 1 eur
- zadarmo ak dieťa mesačne zaplatíaspoň raz kartou
1
Prima banka Detský účet - platobná karta od 8 rokov
- zvýhodnený úrok na sporení
  0 eur neobmedzený
Tatra banka Detský účet - platobná karta s detským vizuálom - denné limity
- internetbanking iba pre rodičov
0 eur neobmedzený
UCB Detské konto - platobná karta od 8/10 rokov podľa typu karty - 1 výber hotovosti na pobočke
- pasívny internetbanking
0 eur neobmedzený
VUB Start Junior - neobmedzený počet platieb kartou - internetbanking iba pre rodičov 0 eur 2
 
Foto: Ivan Sedlák