Finančný plán

Autor: redakcia
18.09.2018 (10:00)

Ako sa stať bohatým? Prečo sa niekomu darí nasporiť na dovolenku, zbaviť sa hypotéky a ešte aj odložiť si na dôchodok? Dnes sa pozrieme, kde treba začať cestu k bohatsvtu.


Hneď na začiatku sú dve slová: Plán a disciplína. Finančný plán je veľmi dôležitý, pretože práve v ňom uvidíte, aké sú vaše príjmy, výdavky, ciele. Nemenej dôležitá je disciplína pri plnení finančných cieľov. Nadarmo budete plánovať, keď aj tak nie ste ochotný zmeniť svoje finančné zlozvyky.
 

Vytvorenie istoty

Pri finančnom plánovaní je dôležité začať od najdôležitejšej potreby a tou je ISTOTA. Istota, že mám z čoho žiť, keď dočasne alebo trvalo stratím príjem a istota, že mám kde bývať.

Vytvorenie optimálnej finančnej rezervy vo výške 6-násobku príjmu:
  • Podľa prieskumu až 46 % Slovákov má, alebo si vhodne vytvára finančnú rezervu (6-násobok má 19 % Slovákov). Žiadnu rezervu si netvorí pätina Slovákov (21 %). Ostatní Slováci sú schopní vytvárať finančnú rezervu.
Zabezpečenie majetku – poistením seba, domácnosti a nehnuteľnosti:
  • 5 % z príjmu by malo ísť na tieto poistenia
  • To, čo stanovuje zákon, ľudia zvyčajne dodržiavajú. PZP má takmer každý majiteľ auta. Ale to najdôležitejšie – poistenie vlastnej osoby má iba 42 % Slovákov, poistenie domácnosti (53 %) a nehnuteľnosti (34 %). Pätina Slovákov (20 %) nie je poistená a nemá poistený ani majetok.
Ochrana príjmu – najmä poistením invalidity a práceneschopnosti:
  • Najčastejšie dôvody, prečo Slováci prichádzajú o príjem zo zamestnania či podnikania, sú choroby (96 %) a iba v 4 % v dôsledku úrazov.
  • Práve preto je v prvom rade dôležité mať poistenie pre prípad práceneschopnosti a pre prípad invalidity, ktoré má iba štvrtina Slovákov.

Neprehliadnite
 ► Investovanie - čo potrebujete vedieť na jednom mieste
 ► Investovanie cez banku - zoznam všetkých fondov
 ► Zaujímajú vás kryptomeny?
 

Bývanie

Historicky máme v sebe silno zakorenenú potrebu bývať vo vlastnom. Takmer vždy vlastné bývanie riešime hypotékami. Zabezpečenie si vlasntého bývania by nemalo ísť na úrok tvorby finančnej istoty. Radšej si zvoliť menšiu, lacnejšiu nehnuteľnosť, ako sa príliš zadĺžiť a "vykašlať" sa na tvorbu rezervy, či sporenia na dôchodok.
  • Približne 20 % Slovákov spláca úver na bývanie. 18 % Slovákov býva u rodičov a 7 % v podnájme. Viac ako polovica Slovákov (55 %) má však bývanie vyriešené a býva vo vlastnom byte, či dome bez úveru.
 

Moj dôchodok a budúcnosť mojich detí

Zabezpečte si najprv vlastný dôchodok – sporiť pre dieťa, ale nezabezpečiť si vlastný dôchodok, je nezodpovedné. Vôbec nie je sebecké, ak vo vlastnom produktívnom veku myslíme najprv na to, ako a z čoho budeme žiť na dôchodku tak, aby sme sa nemuseli spoliehať na štát alebo vlastné deti.
  • Málo na seba myslíme – až 43 % Slovákov si vôbec nešetrí na dôchodok. 42 % využíva zo zákona II. pilier DSS. 17 % sporí v III. pilieri, 14 % využíva životné poistenie, a iba 7 % si sporí samostatne v banke či vo fonde.
  • Dobrá správa je, že až 74 % Slovákov šetrí svojim deťom a vytvára im dlhodobú finančnú rezervu. Zlá správa je, že nesprávne.
  • Ideálna forma šetrenia deťom s dobrou návratnosťou je pravidelné investovanie do podielových fondov – to robia iba 3 % rodičov. Nevhodné a málo výnosné šetriace produkty – ako je sporiaci účet, vkladná knižka, stavebné sporenie, či životné poistenie dieťaťa - využíva až 40 % rodičov.

Odporucame
 ► Odborník radí: Tipy a triky ako investovať
 ► Ako si investovaním a sporením zvýšiť dôchodok
 ► Ako neprerobiť pri investovaní
 

Svoje bohatstvo znásobte

To, že sa úroky na sporení a termínovaných vkladoch už niekoľko rokov pohybujú okolo 0%-1% nemusíme ani hovoriť. Sporiaci účet na ktorom si odkladáme peniaze na dovolenku, či neočakávané vyššie výdavky je v poriadku. Ale odkladať si peniaze, ktoré momentálne nepotrebujeme a v najbližšej budúcnosti ani potrebovať nebudeme, na sporiaci účet nám neprinesie žiadne zaujímavé zhodnotenie. Keď chceme zarobiť, musíme správne investovať.

Nie je potrebné odkladať si každý mesiac bokom závratné sumy ani monitorovať situáciu na trhoch. „Pritom ak si mesačne odkladáte aspoň 40 eur, čo podľa nášho prieskumu zvládne viac než polovica respondentov, ktorí dnes neinvestujú, máte aj bez zaujímavého výnosu za päť rokov ušetrených 2 400 eur. Keď k tomu pripočítate ročný výnos, dostanete sa k sume, ktorá pomôže naplniť nejeden finančný zámer,“ vraví Zuzana Ďuďáková, tlačová hovorkyňa UniCredit Bank. Ako zaobchádzať s voľnými peniazmi sa môžeme inšpirovať v iných európskych krajinách. Podľa údajov OECD sú investície prioritou číslo jeden pre polovicu Švédov alebo Talianov a napríklad Briti majú v priemere zainvestovaných v prepočte 9 a pol tisíca eur.

Rady, ako sa pustiť do finančného plánu poskytla Andrea Straková, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK. V článku sú použité údaje z prieskumu verejnej mienky Slovákov agentúry FOCUS, jún 2018.
 
Zdroj: Partners group, UniCredit Bank, Foto: Ivan Sedlák