Ako neprerobiť pri investovaní

Autor: Mário Skyba
21.05.2018 (10:00)

Investori sa zvyčajne dopúšťajú niekoľkých chýb, ktoré im spôsobujú straty. Sú netrpezliví, často vsadia na jednu kartu a pri negatívnych výkyvoch na trhu vyberajú peniaze. Banky.sk zisťovali u odborníkov ako sa chybám vyhnúť.



Základná vlastnosť skoro každého začínajúceho investora je, že chce zarobiť čo najviac v krátkom čase. Odborníci však tvrdia, že ak má byť investovanie úspešné je potrebné nechať peniaze niekoľko rokov pracovať. „Platí pravidlo, že čím rizikovejší je fond, na ktorý je investor zameraný, o to dlhšie treba nechať peniaze zainvestované,“ vysvetľuje Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícii v Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.

Strata trpezlivosti

Ďalšia častá chyba je strata nervov a odpredaj podielových listov či akcií, ak ich ceny dlhšie klesajú alebo sa jednorázovo prepadnú. Analytici radia, že v tomto období je vhodné investíciu podržať prípadne ju aj zvýšiť. „Je to rovnaké rozhodnutie, ako nakúpiť tovar za plné ceny a následne ho predať počas zľavovej akcie, keď je racionálnejšie skôr nakupovať,“ prirovnáva Varga. Problém je, že ľudia neradi vidia prepad svojho majetku, a preto v panike konajú skratovo.

► Prečo nevsadiť všetko na jednu kartu? Ľahko môžete prehrať!
► Ako úspešne dosiahnuť svoj investičný cieľ?
► Nakupujem bublinu, držím bublinu, no nie je to bublina. Čo je to?


Medzi časté chyby patrí aj to, keď investor vloží do fondov všetky svoje peniaze napríklad celoživotné úspory. Odborníci radia, že investovať treba len s časťou majetku či úspor, ktorá vám nebude veľmi chýbať, ak o ňu prídete.

Všetko na jednu kartu

Medzi ďalšie chyby patrí nedostatočná diverzifikácia investícii. To znamená investovanie celej sumy iba do jedného fondu alebo aktíva napríklad zlata. Ak sa fondu alebo zlatu nedarí, tak má investor straty a nič ich nevyvažuje. Preto odborníci radia nevsadiť peniaze len na jednu kartu, ale rozdeliť ich do viacerých fondov.
Na druhej strane prílišná opatrnosť sa tiež pri investovaní neoplatí. Mať malé čiastky peňazí vo veľmi veľa fondoch či aktívach neprináša veľký výnos, ale poplatky za správu fondov sa nabaľujú.

Podľa odborníkov je správne rozložiť si investície medzi aktíva, ktoré nie sú závislé od rovnakých makroekonomických faktorov rovnakým spôsobom. Sledovať treba najmä infláciu, ekonomický rast a úrokové sadzby. „Kým výnosy z dlhopisov počas rastu sadzieb klesajú, akciám sa môže dariť. Vysoká inflácia svedčí komoditám a realitám, ale akcie a dlhopisy majú pri nej tendenciu trpieť,“ vysvetľuje Varga.

► Užitočné rady pre mladých investorov
► Investícia do nehnuteľnosti verzus investícia do akcií
► Toto zaujíma ostatných o investovaní - poradňa


Prílišná diverzifikácia tiež môže znížiť prehľadnosť portfólia a zabrať veľa času na jeho spravovanie. „Pri nižšom počte fondov môže investor ľahšie sledovať správy, ktoré sa týkajú zloženia fondu, výkonnosti, prípadne súvisiacich poplatkov,“ vysvetľuje Vladimír Málik, produktový manažér investičných a sporiacich produktov mBank.

Mať stratégiu

Častou chybou investora býva nedodržanie investičného horizontu. Kedy by mal byť investor trpezlivý a kedy už má predávať?
To závisí od aktíva, do ktorého investoval. Podielové fondy väčšinou uvádzajú aj odporúčaný minimálny investičný horizont. Ten je zvyčajne v niekoľkých rokoch. „Čím dlhší je investičný horizont fondu, tým môže klient rizikovejšie investovať, čím sa zvyšuje aj pravdepodobnosť vyšších výnosov,“ dodáva Málik.

Kedy sa nakúpená investícia oplatí predávať závisí od jej chovania počas ekonomického cyklu a tiež od investičnej stratégie. „Platí, že akciám a rizikovým dlhopisom sa darí od dna recesie až po ekonomický vrchol,“ tvrdí Varga. Na druhej strane bezpečným štátnym dlhopisom sa darí najmä v recesii. Napokon komoditám a realitám sa najviac darí na vrchole ekonomickej expanzie.

► Na dôchodok si môžete prilepšiť aj 3. pilierom
► Takéto investičné možnosti vám ponúkajú banky
► Viac o investovní sa dozviete aj tu

Najčastejšie chyby pri investovaní

  • Investovanie „nesprávnych peňazí“ v nesprávny čas

  • Nereálne očakávania

  • Vsadiť všetko na jednu kartu

  • Nakupovať draho a predávať lacno

  • Nedostatočná trpezlivosť

  • Podliehanie emóciám

  • Meniť investičnú stratégiu príliš často

  • Prílišná diverzifikácia


Zdroj: mBank, redakcia, Foto: Shopify Partners, Burst