Kde investovať v roku 2019

Autor: redakcia
25.01.2019 (09:30)

Koniec zlatých časov je tu, no na recesiu si ešte počkáme. Rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje, aký to bude mať dopad na bežných Slovákov?



Krištáľovú guľu síce nikto nemá, no analytici ktorí majú k dispozícii mnoho informácií, vedia urobiť odhad, ktorým smerom sa bude hýbať svet. Ak očakávate, že vám poradíme, aké akcie máte kúpiť a koľko vám zarobia, tak vás nepotešíme. Ponúkame Vám v kocke pohľad na udalosti vo svete, ktoré majú vplyv nato, ako budú vyzerať finančné trhy v roku 2019.

Svetová ekonomika sa podľa odhadov analytikov spomalí z aktuálnych 3,8 % na 3,6 %. Brzdiť bude najmä Západ, ktorého rast klesne pod 2% najmä v dôsledku brzdenia americkej ekonomiky, kde vyprchal efekt zníženia daní.

Čo najviac hýbe svetom

  • spomaľuje sa rast ekomoniky USA. Nezamestnanosť v USA je rekordne nízka, menej ako 4%, rastú mzdy aj ceny nehnuteľností, realitný trh sa spomaľuje.
  • spomaľuje sa rast čínskej ekonomiky. Čína sa transformuje na západný model. Dôraz sa začína klásť na kvalitu, životné prostredie a boj proti šedej ekonomike.
  • obchodná vojna USA a Čína
  • politický populizmus niektorých európskych vlád
  • menej podpory centrálnych bánk
Kým západ bude spomaľovať, dariť by sa i naďalej malo rozvíjajúcim sa krajinám (juhovýchodná Ázia, India, Brazília).

Neprehliadnite

Čo môžu očakávať Slováci?

  • vyššiu infláciu. Kým v posledných rokov sa inflácia plazila veľmi nízko, treba sa pripraviť na jej postupné zvyšovanie.
  • vyššie úrokové sadzby. V jeseni sa možno dočkáme aj zvýšenia sadzieb Európskou centrálnou bankou. Premietne sa to aj do úrokových sadzieb na vkladoch a úveroch.
  • očakáva sa rast nominálnej mzdy na úrovni 6-7%

Región stredná a východná Európa (SVE) v posledných rokoch potvrdil, že dokáže aj naďalej vytvárať rast. Hospodárske prostredie v regióne SVE by malo byť priaznivé aj v roku 2019. Rast HDP v roku 2019 by mal vo väčšine krajín ostať solídny (na úrovni okolo 3 % a viac), hoci s miernym cyklickým spomalením, avšak v roku 2020 by mal spomaliť v dôsledku potenciálne slabšieho svetového obchodu.

Očakáva sa, že Slovensko, Bulharsko a Maďarsko vykážu v roku 2019 najsilnejší rast HDP v regióne. Najväčšie prekážky hospodárskeho rastu v regióne SVE sú slabnúci trh práce, predovšetkým v ČR a Maďarsku, a prípadný tvrdý brexit, ktorý by mal negatívne dôsledky z dôvodu nových obchodných prekážok, ktoré by utlmili vývozy aj investície v regióne SVE.

Čo treba zobrať do úvahy pri investovaní v roku 2019

  • Aktíva na rozvíjajúcich sa trhoch dosiahnu najväčšiu návratnosť.
  • Hodnotovým akciám sa bude dariť viac ako rastovým. Pod rastovými akciami sa myslia akcie technologických firiem (napr. Amazon, Netflix, Apple). Hodnotové akcie sú akcie energetických firiem a sieťových odvetí, finančného sektora,... Na akcie bude mať vplyv to, že sa nachádzame v neskorej fáze hospodárskeho cyklu, bude vyšší tlak na rast nákladov a miezd, spomalí sa rast ziskov.
  • Americké rizikové aktíva doručia nižší výnos ako ostatné triedy aktív
  • Americký dolár dosiahne cyklický vrchol a oslabí sa

Odborníci na investovanie zhodne tvrdia, že zlaté pravidlo pri investovaní je pravidelnosť. Nákupná cena podielov pri pravidelnom investovaní sa priemeruje a z dlhodobého hľadiska neprerobíte. Dodržať by ste mali tieto 3 pravidlá a vyvarovať sa týchto najčastejších chýb.

Najčastejšia a najjednoduchšia forma investovania je prostredníctvom podielových fondov. Tu si môžete prečítať viac informácií o tom, ako si vybrať ten správny podielový fond.
 
Zdroj: J&T banka, UniCredit bank, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com