Koľko zaplatí za výber z bankomatu cudzinec na Slovensku?

Autor: redakcia
21.05.2019 (09:30)

Už viackrát sa na Banky.sk obrátili naši čitatelia s otázkou, koľko zaplatia za výber z bankomatu na Slovensku cudzinci. Turisti či pracovníci zo štátov mimo eurozóny si okrem poplatku za výber priplatia aj za konverziu.


Na Slovensku stále častejšie pracujú aj cudzinci a to nielen z krajín EÚ, ale aj z Ukrajiny alebo zo Srbska. Aj tí používajú platobné karty a vyberajú si hotovosť v slovenských bankomatoch. Banky.sk preto zisťovali, aké poplatky ich čakajú.

Poplatky za výber z bankomatu neurčuje slovenská banka. „Odvíja sa od banky z krajiny, odkiaľ cudzinec pochádza,“ vysvetľuje Dominik Miša, hovorca VÚB.

Môžeme to prirovnať k tomu, ako keď Slovák cestuje na dovolenku a vyberie si hotovosť v zahraničnom bankomate. Poplatok za výber v tomto prípade určuje jeho materská banka na Slovensku.

Poplatky sú zvyčajne fixné alebo v percentách zo sumy výberu.

Rozdiel v poplatkoch medzi jednotlivými bankomatmi na Slovensku však existuje. Záleží na tom, či ho spravuje banka, alebo iná firma. Spoločnosti, ktoré vlastnia bankomaty si často účtujú poplatky za prevádzku bankomatu. Zvyčajne o poplatku vopred informujú na obrazovke bankomatu. Tomuto poplatku sa môže cudzinec vyhnúť tak, že transakciu odmietne a nájde si iný bankomat, ktorý tento poplatok neúčtuje. Cudzinec z Ukrajiny (alebo inej krajiny v ktorej majú inú menu ako euro) sa tiež musí pripraviť aj na konverzný poplatok svojej meny na eurá, keďže tieto krajiny nie sú v eurozóne.

Cudzinec však môže na poplatku za výber ušetriť, ak vyberá z bankomatu, ktorý patrí banke rovnakej bankovej skupiny ako jeho domáca banka. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Bankomat či zmenáreň

Cudzinci často riešia aj otázku, či si vybrať eurá v bankomate alebo si zmeniť svoju menu v zmenárni v banke. Jednoznačná odpoveď neexistuje.

Odborníci tvrdia, že výhodnosť záleží na konkrétnom konverznom kurze v daný deň. Navyše by si mal cudzinec dávať pozor na ponuku služby známu pod skratkou DCC (Dynamic Currency Conversion). Je to služba okamžitého prevodu cudzej meny na eurá. Pozor treba dávať na to, že kurz, ktorý cudzincovi ponúkne bankomat, nemusí byť vždy výhodnejší ako kurz jeho banky v deň zúčtovania transakcie v jeho banke.
 

Poplatok koľko zaplatí za výber z bankomatu cudzinec na Slovensku

  • určuje ho banka, v ktorej má cudzinec zriadený účet
  • poplatok za prevádzku bankomatu
  • poplatok za konverziu eur na domácu menu

„V prípade transakcie DCC je klient informovaný priamo na obrazovke o výmennom kurze medzi jeho menou, ku ktorej má vydanú kartu a eurom. Ak chce túto možnosť využiť, odsúhlasí ju na bankomate,“ vysvetľuje D. Miša. Ak túto možnosť nevyužije, kurz na prepočet mu bude účtovaný podľa kurzu v jeho banke v deň konverzie, ktorý nemusí byť totožný s dňom výberu.

Nový účet

Cudzinec, ktorý sa zdržiava na Slovensku dlhšiu dobu, môže ušetriť na poplatkoch za výber zo slovenských bankomatov aj tak, že požiada o účet v banke na Slovensku. Ak tu pracuje na trvalý pracovný pomer, nemal by mať problém ho založiť. Potrebuje k tomu cestovný pas. Ak nemá trvalý pobyt, banke stačí aj potvrdenie o prechodnom pobyte. „Pokiaľ nepochádza z krajín, ktoré sú na sankčnom zozname EÚ alebo sú podozrivé z pohľadu financovania terorizmu, tak by problém s účtom byť nemal,“ dodáva D. Miša.
 
Foto: Ivan Sedlák