Pôžičky pre cudzincov

Autor: redakcia
08.11.2018 (10:00)

Cudzinci pracujúci na Slovensku dostanú úver, len ak majú trvalý pobyt.




Slovensko sa stáva stále viac príťažlivejšou krajinou pre cudzincov nielen kvôli turistike, ale aj kvôli práci. A nejde pritom len u Ukajincov či Srbov, ktorí robia na stavbách či v službách. Pracujú u nás aj profesionáli zo západnej Európy. Ľudia zo zahraničia tu pracujú aj dlhší čas, niektorí sa usadia aj navždy.

Po čase mnohí z nich riešia nielen podnájom, ale aj vlastné bývanie. Banky.sk zisťovali, akú šancu majú cudzinci dostať v slovenských bankách hypotéku či spotrebný úver.

Neprehliadnite

Rovnaké podmienky

V prvom rade by mal cudzinec pracovať na Slovensku legálne a platiť dane. Pri práci na čierno mu žiadna banka úver neposkytne.

Banku bude ďalej zaujímať jeho pobyt - teda či má na Slovensku trvalý pobyt alebo len prechodný.

Ak má cudzinec na Slovensku trvalý pobyt, tak k nemu banky pristupujú tak isto, ako k slovenským občanom. „Tí cudzinci, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, môžu dostať úver len na výnimku,“ hovorí Pavel Vlček, hovorca mBank.

V prípade, že žiadateľ o úver (cudzinec) nemá trvalý pobyt alebo povolenie na pobyt na Slovensku, môže sa s hypotékou či spotrebákom rozlúčiť.

Odporucame

Viac papierovačiek

Ak cudzinec prejde sitom trvalého pobytu, čo nie je vôbec bežné ho mať, tak sa môže tešiť, že väčšina bánk bude posudzovať jeho bonitu rovnako ako u Slováka.

„Potrebné doklady závisia od typu príjmu a typu pobytu na Slovensku, nie od skutočnosti či je žiadateľ o úver cudzinec alebo nie. Štátna príslušnosť sa nedokladuje. Všetci žiadatelia bez ohľadu na štátnu príslušnosť sú posúdení podľa rovnakých rizikových kritérií,“ tvrdí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

To znamená, že si ho banka preklepne napríklad v úverovom registri, či v minulosti nemeškal so splátkami na starších úveroch. Podľa odborníkov sa môže stať to, že banka si navyše vyžiada výpis z úverového registra z krajiny odkiaľ žiadateľ o úver pochádza.

mBank od cudzincov štandardne žiada dva doklady s fotografiou - napríklad pas a vodičský či občiansky preukaz.

Príjem musí dokladovať napríklad výpismi z účtu za posledné tri mesiace v prípade zamestnaneckého pomeru doma či v zahraničí. Pri podnikateľoch je to posledné podané daňové priznanie a potvrdenie o zaplatení dane. „V prípade, že príjem klienta je možné overiť v Sociálnej poisťovni, ten nemusí dokladať žiadne doklady,“ dodáva P. Vlček. Pri príjme zo závislej činnosti je príjem overovaný ako priemer za posledných 6 mesiacov v Sociálnej poisťovni.

Z informácií, ktoré nám poskytli banky vyplýva, že pri poskytovaní úverov banky nerozlišujú či je žiadateľ-cudzinec z EÚ alebo z tretích krajín. Záleží im iba na trvalom pobyte žiadateľa.
 
Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com