Finančná poradňa

Autor: redakcia
20.02.2020 (09:00)

OTÁZKA:  V roku 2014 som kupovala rodinný dom a celkovo som sa zadlžila. V dvoch bankách som si zobrala spotrebný úver a v tretej hypotéku. Následne ma čakalo ťažké obdobie - bola som bez práce, ovdovela som a starám sa o 3 deti. To bola príčina, prečo som úvery prestala splácať. Prvá banka poslala exekútora a zosplatnila celý úver. Ten som v 12/2018 vyplatila.

Druhá banka, keďže som mala zablokované všetky účty a nemala som ako uhrádzať splátky, mi úver reštrukturalizovala a od 7/2019 ho opäť riadne splácam. Hypotéku by som chcela refinancovať, aby som mala nižšie splátky, čo by mi veľmi pomohlo. A teda otázka: môžem refinancovať hypotéku, keď nemám čistý register?

Odpovedá Martin Podolák, riaditeľ úverových produktov mBank:
S ohľadom na fakt, že od začiatku riadneho splácania zatiaľ uplynulo málo času, odporúčame klientke s novými žiadosťami ešte vyčkať. Dobrá platobná disciplína, teda splácanie splátok včas, by mala byť dodržaná aspoň 24 po sebe nasledujúcich mesiacov. Aj napriek tomu však bude záležať na pravidlách danej inštitúcie, či bude posudzovať aj historické negatívne záznamy.

Reálnou možnosťou, ako úver teraz aspoň čiastočne prenastaviť, je obrátiť sa na banku, v ktorej úver máte. Banky totiž disponujú rôznymi možnosťami, ako s úverom pracovať, napr. predĺženie splatnosti a podobne.

V budúcnosti ako prevenciu navrhujeme využiť poistenie úveru. Poistenie úveru síce nie je povinné a banka k nemu pri poskytnutí úveru klienta nezaväzuje, ale práve v podobných situáciách dokáže klientovi pomôcť zvládnuť náročné obdobie.

Prečítajte si aj ďalšie otázky čitateľov súvisiace s úvermi a hypotékami.


Zdroj: mBank, Foto: redakcia