Investovanie cez bankovú aplikáciu. Ktoré banky vám ho ponúknu?

Autor: redakcia
26.07.2021 (12:00)

V súčasnosti majú klienti niektorých bánk možnosť investovania priamo cez mobilné apli-kácie či cez internetbanking. Investovanie cez mobil zatiaľ ponúkalen zopár slovenských bánk. Aj tie majú pri tomto procese rôzne obmedzenia a podmienky. BANKY.sk pripravili ich prehľad.

Ak chcel v minulosti človek investovať cez banku, musel tam ísť osobne, vyplniť investičný dotazník, porozprávať sa z investičným poradcom, ktorý mu odporučil zväčša podielové fondy. Dnes je to už inak.

Aktívne s výberom

Aktívne investovať priamo cez mobilnú aplikáciu ponúka už od vlani Slovenská sporiteľňa. Cez mobilnú aplikáciu George si môže investor vybrať podielový fond, ETF fond (fond obchodovaný na burze) či nakúpiť z viac ako 300 akcií jednotlivých firiem. Vo výbere sú aj známe globálne technologické spoločnosti ako Amazon, Alibaba či Ford.

Cez aplikáciu je možné založiť si aj majetkový účet a zriadiť pravidelné investičné sporenie do fondov.

Investičné sporenie

Cez aplikáciu Tatra banky je možné otvoriť investičné sporenie do podielových fondov, vrátane založenia investičného konta. Cez apku si klient môže vybrať zo širokej ponuky podielových fondov. Podľa Martina Smreka, vedúceho oddelenia produktov Tatra Asset Managementu, je kúpa podielového fondu lepším riešením ako kúpa jednej konkrétnej akcie.

Klient môže investovať ľubovoľnú sumu, pravidelne alebo jednorazovo, kedykoľvek, v akejkoľvek výške. Pri jednorazovej investícii je minimálna suma 150 eur.

Tatra banka ponúka na investovanie len vlastné podielové fondy. Na druhej strane, ak si klient vyberie Globálny akciový fond, získa efektívnu investičnú stratégiu zloženú výlučne z ETF fondov iných správcov. Investovať tak môže do viac ako 2 000 firiem z celého sveta.

O investičné sporenie zriadené cez mobilná aplikáciu za posledný rok výrazne vzrástol záujem. Aktuálne predstavuje zhruba jednu tretinu zo všetkých otvorených sporení.

Pravidelné investovanie

V ČSOB je možné založiť si pravidelné investovanie cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking. Klient môže pravidelne investovať už od 15 eur, pri jednorazovej investícii je minimálny vklad 150 eur.
Výhodou pravidelného investovania je jeho flexibilita. Môžete ho meniť (upraviť výšku, nastaviť alebo upraviť dobu platnosti) kedykoľvek a bez sankcií priamo v aplikácii.

Cez mobil aj web

Fio banka ponúka investovanie cez svoj internet banking aj cez mobilnú aplikáciu. Investor si cez web môže nakúpiť podielové listy Fio globálneho akciového fondu. “Obchodovanie s inými investičnými nástrojmi je možné cez investičnú aplikáciu e-Broker,“ dodáva Jakub Heřmánek, hovorca Fio bank. Cez ňu môžete kupovať akcie či ETF fondy. Funguje cez tiež web.

Fio má aj mobilnú verziu aplikácie Smartbroker, ale v nej sa investovanie do podielových fondov nenachádza. Zato si cez ňu môžete prehliadať históriu transakcií, zadávať nákupné či predajné pokyny, čiže aktívne obchodovať. Napriek tomu až tri štvrtiny klientov tejto banky investuje cez internet banking.

Do fondu je možné pravidelné investovanie od 10 eur, pri jednorázovej investícii je minimálna suma 200 eur.

Investovanie do fondov

mBank ponúka svojim klientom službu mFondy – investovanie do podielových fondov. Jej mobilná aplikácia v súčasnosti umožňuje iba otvorenie investičného účtu a zobrazenie prehľadu portfólia a transakcií. „Aktívnu možnosť investovania v tejto chvíli v mobilnej aplikácii nemáme, je to však jedna z tém, ktorú máme vo svojom pláne rozvoja investovania,“ prezrádza produktový manažér investícií mBank Jan Kamenský.

Táto banka tiež eviduje záujem klientov o otvorenie investičných účtov cez aplikáciu. „Túto možnosť sme spustili pred dvoma mesiacmi a 30 percent investičných účtov je otvorených práve cez mobilnú aplikáciu,“ dodáva J.Kamenský.

mBank ponúka až 34 podielových fondov od troch rôznych investičných spoločností (BNP, Allianz, NN). Fondy ETF, ktoré sú obchodované na burze, zatiaľ táto banka neponúka.

Minimálna výška investície sa začína už pri sume približne 15 eur.

Iba pasívne

VÚB má síce tiež mobilnú aplikáciu, ale tá umožňuje iba pasívne zobrazenie investícií. Cez apku nie je možné investovať, klient môže nakupovať investície iba cez internetbanking alebo v pobočke. VÚB banka ponúka v rámci investičného sporenia 9 podielových fondov spločnosti Eurizon Asset Management, pri pravidelných vkladoch vám postačí 20 eur mesačne.

Do podielových fondov Eurizon Capital sa dá investovať od sumy 500 eur .

Poplatky sú už nízke

Konkurenčný boj aj regulácia už skresali poplatky bánk pri investovaní na prijateľnú úroveň. Tatra banka nemá pri založení investičného konta žiadne poplatky. Poplatky však má pri vstupe a výstupe z podielového fondu.

mBank má vo všetkých fondoch nulové vstupné aj výstupné poplatky. Dokonca aj poplatky za založenie a vedenie investičného účtu si táto banka neúčtuje.

V Slovenskej sporiteľni je založenie investičného konta bez poplatku. Poplatky sú však spojené s aktívnym investovaním. Pri nákupe akcií a ETF klient platí 1% z objemu transakcie, minimálne 25 eur, pri investovaní cez Georgea na najčastejsie využívaných trhoch  XETRA, NASDAQ, NYSE je to len 12,50 eur. Za vedenie účtu si banka pýta 0,20 % ročne pri slovenských cenných papieroch. Pri zahraničných aktívach je ročný poplatok 0,4%. Do 15.8.2021 Sporiteľňa ponúka klientom akciu, v rámci ktorej je minimálna výška poplatku znížena na jedno euro.

Za zriadenie a vedenie Investičného účtu si neúčtuje nič ani ČSOB. Má však vstupný poplatok pri investovaní do fondov. Ten sa pohybuje od 0 do 3 %. Platí, že čím väčší objem investícií tam máte, tým nižší vstupný poplatok platíte.

Všetky ostatné poplatky pri investovaní v tejto banke si môžete pozrieť tu.

Investovanie cez bankovú aplikáciu

Banka Aktívne investovanie cez apku Poplatky Najnižšia investovaná suma
CSOB áno Vstupný od 0 do 3%
Vedenie účtu: 0,10% p.a., min. 3,50 €/mesiac + DPH
15 €
Fio banka áno Nákup akcií: 0,15% z objemu, min. 9,95 € 10 €
SLSP áno Nákup akcií: 1% z objemu, min. 25 € resp. 12,5 €
Vedenie účtu: 0,20% /0,40 %
20 € pri investičnom sporení
150 € pri podielových fondoch
Tatra banka áno Vstupný 0/ 1%
Výstupný 0/ 3%
Ľubovoľná pri pravidelnom investičnom sporení
150 € pri jednorázovej investícii
mbank - male nie - 15 €
VUB nie Investičné sporenie:
Vstupný 0 %
Výstupný 0 resp. 3%
Podielové fondy:
Vstupný od 2%
Výstupný 0%
20 € pri investičnom sporení
500 € pri podielových fondoch
Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com