Nové fenomény social trading a copy trading

Autor: redakcia
07.06.2021 (13:00)

Nové investičné platformy umožňujú drobným investorom zdieľať svoje skúsenosti či in-vestičné odporúčania medzi sebou, podobne ako zdieľajú správy cez Facebook.

Každý investor pozná Elona Muska, šéfa automobilky Tesla. Keď napíše niečo na svoj twitter, status dokáže okamžite pohnúť cenou bitcoinu či inými akciami. Tento vplyvný investor však nie je jediný, kto dokáže poblázniť masy jeho nasledovateľov, aby investovali do čohokoľvek. Svojich verných nasledovateľov má aj rizikový investor Chamath Palihapitiya, zakladateľ mediálnej firmy Barstool Sports David Portnoy či manažérka investičného fondu Ark Investment Cathie Wood.

Ale drobných investorov ovplyvňuju aj celebrity, ktoré by sme za odborníkov na investovanie nepovažovali. Napríklad Raper Snoop Dogg zdvihol cenu kryptomeny dogecoin potom čo na twitteri zverejnil obal svojho albumu s hlavou psa. „Veľa fanúšikov týchto vplyvných investorov berú ich komentáre k trhom ako gospel,“ píše Wall Street Journal, ktorý si všíma tento davový investičný fenomén. Ekonomický denník pripomína, že aj v minulosti drobní investori vzhliadali k investičným guruom. Najznámejší je dnes už 90-ročný Warren Buffett, ale aj manažéri podielových fondov Peter Lynch či Bill Miller. Rozdiel medzi týmito starými investičnými harcovníkmi a novými influencermi je veľký. Tí starší svoje rady investorom opierali o detailné analýzy firiem a o dlhoročné skúsenosti. Ťažko povedať, na základe čoho radia novodobí influenceri, ktorí dokonca otvorene pohŕdajú nudnými analýzami účtovných závierok firiem. Napriek tomu ich rady padajú na úrodnú pôdu ich verných nasledovateľov.

Social trading - novodobý fenomém v investovaní

Neskúsenými investormi nemanipulujú iba "celebrity", ale vplýva na nich aj davová psychóza vyvolaná drobnými investormi. Tí sa zgrupujú na rôznych online investičných fórach akými je sociálna sieť Reddit a skupina WallStreetBets. Horda týchto drobných investorov dokázala v januári prekvapiť aj skúsených manažérov hedžových fondov, keď začali hromadne skupovať akcie firmy GameStop. Investovanie cez novodobé investičné platformy má aj výhody, aj nevýhody. Medzi výhody nepochybne patria nízke poplatky, dostupnosť pre široké masy ľudí, a to, že investície si každý spravuje sám, podľa vlastnej vôle.

Analytici však varujú, že rastúci finančný trh tu nemusí byť navždy. Ak akcie začnú padať, ľudia môžu vytriezvieť a spanikáriť. Tak sa to stalo nedávno pri bitcoine, keď jeho cena spadla za jeden deň o 10-tisíc dolárov. Kto túto kryptomenu kupoval na jej vrchole, keď stála 60-tisíc dolárov, môže dnes len smutne hľadieť na cenu pod 40-tisíc dolármi. Navyše investori často kupujú aktíva na páku, ktorá dokáže ich straty ešte prehĺbiť. Problém je, že kým miliardári a influenceri v jednej osobe sa cez straty na finančných trhoch môžu preniesť, bežného investora môžu veľké straty bolieť.

Ďalšia nástraha na investorov čaká napríklad na populárnej investičnej platforme Robinhood. Keď je zle, dokáže zastaviť obchodovanie s istými akciami ako to urobila pri GameStope.

Kopírovanie obchodov

Aj na obchodnej platforme eToro, môže začiatočník sledovať čo robia iní, skúsenejší investori. Ak sa mu ich investičná stratégia páči, môže si nastaviť jej kopírovanie. Toto investovanie sa nazýva aj social trading, teda spoločenské obchodovanie. Investori majú možnosť využiť copy trading alebo mirror trading. Pri copy tradingu priamo kopírujete správanie sa skúseného investora. Ak nakúpi akcie trader, ktorého kopírujete, aj do vášho portfólia pribudnú tie isté akcie. Ak ich predá, aj vy ich predáte. Pri mirror tradingu vám algoritmus vyberie stratégiu podľa správania viacerých úspešných obchodníkov.

Výhoda takého typu obchodovania je v tom, že investor nemusí byť veľmi skúsený. Stačí si online nastaviť stratégiu a byť pasívny. Obchodné algoritmy na platforme už urobia všetko za neho. Navyše, si človek môže súčasne nastaviť viacero stratégií, aby minimalizoval svoje riziko.

Viete koho kopírujete?

Predtým než začnete obchodovať na ktorejkoľvek online platforme, je vhodné pozrieť si online webináre, kde sú vysvetlené nástrahy investovania cez sociálne siete. Aj na investičných platformách, podobne ako na Facebooku, sa šíria nepravdivé informácie, ktoré ovplyvňujú investičné rozhodnutia ostatných investorov.

Pozor si treba dať aj na traderov (obchodníkov), ktorých úspešnosť sa blíži k sto percentám.Niektorí obchodníci otvárajú veľké množstvo pozícii a hneď ako sú v pluse, pozíciu zavrú. Čiže ich úspešnosť je veľmi vysoká. Netreba však zabúdať na poplatky. Aj keď sú nízke, pri neustálom kupovaní a predávaní vám "zjedia" časť výnosov. Časť týchto poplatkov končí vo vrecku tradera, ktorého kopírujete. Čím vyšší počet ľudí kopíruje tradera tým viac zarobí na provízii z poplatkov.

Začiatočníkom sa môže stať, že ak kopírujú niekoho, kto denne spraví 100 obchodov, na poplatkoch zaplatia viac, ako zarobia na výnosoch.
 
Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com