Ak by išli úroky na hypotékach hore, viete o koľko sa zvýši vaša splátka?

Autor: redakčne upravené
28.02.2022 (08:40)

V súčasnosti si pri hypotékach volia dlžníci dlhšie fixácie, kvôli obave zo zvýšenia mesačnej splátky hypotéky. O akej sume sa bavíme?

Hypotéka býva dlh v desiatkach až stovkách tisícoch eur na dlhú dobu a i malý pohyb úrokovej sadzby smerom nahor zvýši mesačné výdavky aj o desiatky eur.

Nevieme ako sa zmenia sadzby hypoték o pol roka, päť či o desať rokov. Pravdou je, že banky, už dlhšiu dobu testujú žiadateľov o hypotéku, či zvládnu splácať hypotéku s vyššou splátkou. Konkrétne ide o splátku pri zvýšenej sadzbe o 2 %. Teda namiesto 0,99 % otestujú, či dlžník zvládne aj 2,99 %.

Predstavme si, že máme hypotéku so zostatkom 100 000 eur a úrokovou sadzbou 0,99 %, pričom do konca jej splatnosti ostáva 25 rokov. Či k výročiu fixácie dôjde o rok alebo o päť rokov nie je pre ilustráciu podstatné. Zameráme sa na to, ako zmení nárast úroku výšku splátky.

uroky_splatka

Graf 1 - Nárast splátky

narast_splatky
Ak by po zvýšení sadzby bola výška splátky príliš vysoká, ponúka sa pomerne jednoduché riešenie – predĺžiť splatnosť hypotéky. Ak to vek dlžníka dovolí, hypotéka sa môže natiahnuť na 30 rokov, čo zníži splátky dlhu. „Napríklad pri náraste sadzby o 1,1 % až 1,2 % a predĺžení splatnosti o päť rokov by pri uvedenej hypotéke bola splátka na približne rovnakej úrovni ako pred zmenou sadzby,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select. Avšak, čím dlhšia splatnosť, tým viac hypotéku preplatíme.

Hypotéka: 100 000 eur

hypoteka_splatnost

Úprava splátkového plánu znamená zmenu zmluvných podmienok a banka vám za ňu zaúčtuje poplatok 100 - 200 eur.
 
Zdroj: Swiss Life Select, Foto: redakcia