V čom sa líšia "zelené" hypotéky a úvery od klasických?

Autor: redakcia
13.04.2022 (13:00)

Pri kúpe nízkoenergetickej nehnuteľnosti, alebo pri rekonštrukcii, ktorá zlepší energetické parametre budovy, vám banky môžu poskytnúť niekoľko zvýhodnení na hypotéke. Pripravili sme ich prehľad.

Pri klimatických zmenách sa stále viac hovorí o udržateľnom podnikaní, ktoré by neškodilo životnému prostrediu. K tejto myšlienke sa hlásia aj banky na Slovensku. Niektoré z nich už ponúkajú úvery a hypotéky s nálepkou "zelené". Sú zamerané na financovanie rekonštrukcie, ktorá zlepší energetické parametre vašej nehnuteľnosti, alebo na nákup nízkoenergetického bývania.

Nižší úrok aj poplatky

Banky v prvom rade lákajú klientov na výhodnejší úrok, ale aj odpúšťanie niektorých poplatkov spojených s úverom na bývanie.

VÚB

VÚB má v ponuke zelenú hypotéku. Klientom odpustia poplatok za poskytnutie úveru. Úroky na zelenej hypotéke sa pohybujú v rovnakých úrovniach ako pri bežnej hypotéke. Klient ušetrí na poplatku za poskytnutie 2% z objemu úveru.

ČSOB

ČSOB neposkytujeme špeciálny produkt zelenej hypotéky, ale už od októbra 2021 zvýhodňuje svojich klientov, ktorí predložia energetický certifikát, poskytnutím úveru na nehnuteľnosť bez poplatku za spracovanie. Žiadateľ tak ušetrí 150 eur. „V prípade, že má klient nehnuteľnosť v energetickej triede A alebo A0, môže navyše získať benefit vrátenia 1 splátky, maximálne do výšky 500 eur,“ dodáva Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

365.bank

365.bank poskytuje ekohypotéku na domy alebo byty, ktoré patria medzi nízkoenergetické budovy a majú energetický certifikát triedy A, A0 alebo A1. Žiadatelia o ekohypotéku majú možnosť uplatniť si zvýhodnenú úrokovú sadzbu. Tá v prípade refinančných úverov začína od 0,40 % ročne a pri nových úveroch od 0,60 % ročne. To platí pri fixácii úroku na 3 roky.

Tatra banka

Vlani v lete mala aj Tatra banka limitovanú ponuku s názvom hypotéka pre modrú planétu, ktorá trvala do 11. septembra. V rámci nej mohli klienti získať pri výške úveru do 80 % LTV zvýhodnenú úrokovú sadzbu 0,75 % ročne pri 3-ročnej fixácii a 0,85 % ročne pri 5-ročnej fixácii. Tieto úroky boli nižšie o desatinu percenta oproti bežným úrokom. Poplatok za poskytnutie úveru vo výške 99 eur však banka neodpúšťala.

Aktuálne už Tatra banka túto hypotéku neponúka, ale vie zvýhodniť spotrebné úvery na zelené projekty. „Ak sa klient chystá využiť spotrebný úver na prerábku svojho domova na energeticky úspornejší, vymeniť staré spotrebiče za nové či kúpiť ekologický dopravný prostriedok, môžeme ho odmeniť znížením úroku, kompenzáciou zaplateného poplatku za úver, ako aj bežným účtom na 12 mesiacov zadarmo,“ informuje hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

Úroková sadzba sa zníži až na polovicu, minimálne na 4,99% ročne. Banke však žiadateľ musí predložiť dokumenty o kúpe udržateľného produktu najneskôr do 4 mesiacov od poskytnutia úveru.

Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa neposkytuje špeciálnu hypotéku na zelené projekty. Michal Kopecký, PR špecialista Slovenskej sporiteľne, však nevylučuje, že pokiaľ ľudia žiadajú o hypotéku na novostavbu v energeticky úspornej budove, môžu získať aj atraktívnejšiu úrokovú sadzbu.

Energetické certifikáty

Banky vyžadujú od žiadateľa o zelený úver aj dôkaz, že ich peniaze boli naozaj použité na energetické úsporne opatrenia. Na to slúžia rôzne energetické certifikáty. Tie zvyčajne zabezpečia firmy, ktoré nehnuteľnosť stavali alebo rekonštruovali. Ak nie, majiteľ si môže certifikát objednať neskôr od špecialistov na posudzovanie energetickej spotreby budov. Cena certifikátu sa môže líšiť podľa veľkosti posudzovaného objektu. Pri klasických rodinných domoch sa cena na internete pohybuje od 100 do 250 eur. Odborníci však odporúčajú overiť si v banke od akých firiem a aké certifikáty vyžadujú.

V Tatra banke bola podmienka poskytnutia zvýhodnenej sadzby predloženie energetického certifikátu A0, respektíve A1 k financovanej nehnuteľnosti. Ide v podstate o novostavby, pretože od začiatku roku 2021 musia nové budovy spadať do energetickej triedy A0, čo je budova s takmer nulovou spotrebou energie. Ultranízkoenergetické novostavby sú v triede A1 a spadajú tam od roku 2016.

VÚB tiež požaduje od žiadateľov o úver energetický certifikát typu A. Pri byte sa predkladá certifikát celého bytového domu. Certifikáty sa udeľujú až po kolaudácii nehnuteľnosti.

Staršie rodinné domy

Ak by ste si chceli dať zatepliť dom, prípadne namontovať slnečné kolektory, môžete si v banke požiadať o zelený úver na rekonštrukciu. V takom prípade banky požadujú projektovú dokumentáciu k stavbe, zmluvu o dielo, faktúry alebo doklady o nákupe energeticky úsporných technológií.

365.banka poskytne úver aj na financovanie nehnuteľnosti, ktorá ešte nie je nízkoenergetická. Podmienkou pre žiadateľa je preukázanie, že do jedného roka vykonal úpravy nehnuteľnosti, ktoré výrazne znížili spotrebu energie. Požadovaný je energetický certifikát A.

Zelená hypotéka od VÚB tiež slúži na financovanie rekonštrukcie bytu či domu, pri ktorej klient investuje do zelených technológií. Ide napríklad o vetranie rekuperáciou, solárne kolektory na ohrev vody či kotly na biomasu.
 
Foto: Ivan Sedlák