Penzisti majú do 4. novembra oznámiť Sociálnej poisťovni sumu dôchodku, ktorú dostávajú zo zahraničia

31.10.2022 (15:45)

Dôchodcovia majú povinnosť do piatka 4. novembra oznámiť Sociálnej poisťovni sumu dôchodku, ktorú dostávajú zo zahraničia.

Tento údaj poisťovňa potrebuje pre výpočet výšky štrnásteho dôchodku, ktorý penzistom vyplatí v decembri tohto roka. V tlačovej správe to pripomína hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Pre zjednodušenie tohto procesu pre nich Sociálna poisťovňa už tradične pripravila aj elektronický formulár. Seniori, ktorí dostávajú dôchodky len zo Sociálnej poisťovne, nemusia Sociálnej poisťovni nič oznamovať, sumu dôchodku im vypočíta a zašle v ich obvyklých decembrových výplatných termínoch automaticky, bez osobitnej žiadosti. Elektronický formulár je podľa hovorcu poisťovne dôležité vyplniť a odoslať do 4. novembra tiež preto, aby štrnásty dôchodok poisťovňa nevyplatila vo vyššej sume, ako stanovuje zákon.

Poberateľ dôchodku, ktorému by Sociálna poisťovňa túto dávku vyplatila vo vyššej sume, je zo zákona povinný vrátiť sumu, ktorá sa nemala vyplatiť. Postup na oznámenie sumy dôchodku z cudziny je pohodlný, bez potreby osobnej návštevy pracoviska Sociálnej poisťovne. „Je potrebné použiť už známy eFormulár, ktorý je už v súčasnosti dostupný na webovom sídle Sociálnej poisťovne. Po zapísaní základných identifikačných údajov dôchodcu do príslušných častí eFormulára treba uviesť údaje o dôchodku z cudziny a eFormulár odoslať Sociálnej poisťovni," dodal hovorca poisťovne.

Sociálna poisťovňa vyplatí penzistom v decembri tohto roka štrnásty dôchodok. Pôjde o 70 percent zo sumy trinásteho dôchodku, ktorú penzisti dostali v júli tohto roka. Štrnáste penzie tak dosiahnu od 35 eur do 210 eur. Presnú sumu štrnástej penzie budú môcť seniori zistiť z kalkulačky Sociálnej poisťovne, ktorá bude čoskoro dostupná na webovom sídle Sociálnej poisťovne.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia