Spending plan vám pomôže plánovať rodinné financie

Autor: redakcia
04.08.2023 (10:30)

Trvalé príkazy, jednorazové platby, splátky, predplatné, platby kartou,... aj vy sa trápite s počítaním, koľko peňazí môžete minúť, aby vám ostalo dosť do ďalšej výplaty? Pomôžu vám inteligentné funkcionality v mobilnej apke vašej banky.

Mnohé banky ponúkajú vo svojich apkách automatický prehľad minulých výdavkov (spending report), dokonca výdavky sú rozkategorizované do jednotlivých skupín. S prehľadom budúcich výdavkov je to ťažšie. Pre mnohých ľudí je veľmi náročné mať prehľad o všetkých budúcich výdavkoch v aktuálnom mesiaci a o tom, koľko peňazí môžu minúť do ďalšej výplaty. Pravidelné platby odchádzajú v rôznych termínoch, počas roka sa vyskytnú jednorazové výdavky (napr. poistenie, nedoplatok za byt), potom príde dovolenka, začiatok školského roka, Vianoce, rôzne sumy míňame na jedlo, oblečenie i dopravu, no proste finančný chaos. Urobiť poriadok v tomto chaose má nová funkcionalita Spending plan od Tatra banky.

Ako funguje Spending planTB?

Spending planTB prináša dva praktické pohľady. Na jednej strane poskytuje odhad očakávaných výdavkov za dané obdobie, na druhej strane získajú klienti informáciu o orientačnej sume, ktorá im po odpočítaní očakávaných platieb zostane. Výpočet pritom berie do úvahy nielen trvalé príkazy, budúce plánované platby a splátky úverov, ale aj históriu platieb, na základe ktorých odhaduje ďalšie platby v budúcnosti. Zarátava napríklad aj pravidelné platby predplatených služieb realizované inkasom alebo kartou. Nevynecháva ani manuálne platby, ak sú platené pravidelne v podobnom čase a výške. Neobmedzuje sa pritom len na mesačné výdavky, ale zvažuje aj tie štvrťročné, polročné, alebo ročné, ako sú napríklad poistenie, dane alebo diaľničná známka. Tieto predpokladané výdavky pomáhajú klientovi manažovať svoje financie a slúžia aj ako pripomienka platby. Klient tak nezabudne na výdavok, ktorý robí len raz za dlhší čas. Odhady výpočtu sa budú aj naďalej spresňovať na základe spätných väzieb klientov.

„Prostredníctvom Spending planuTB sa nám podarilo z množstva rôznorodých dát, ktoré máme k dispozícii, vybrať pre klienta to dôležité. Zároveň informáciu podávame v jednoduchej a zrozumiteľnej forme. Jedným z cieľov inovácií, ktoré prinášame, je práve zjednodušovanie komplexného sveta”, uzatvára Daniel Minárik, riaditeľ odboru Inovácií, pokročilej analytiky a Data Governance v Tatra banke.

Inšpiráciou pri vytváraní tejto funkcionality boli napríklad odhady dojazdu automobilu alebo životnosti batérie na smartfónoch. Oba údaje dávajú užívateľovi informáciu odvodenú od predošlého správania. Konečný výsledok však závisí od jeho reálnej činnosti, čiže spôsobu jazdy, resp. intenzity využívania mobilu. Funkcionalita Spending planTB je klientom dostupná priamo v mobilnej aplikácii Tatra banka a Internet bankinguTB.

Inteligentný zostatok na účte v 365 banke

Podobnú funkcionalitu Inteligentný zostatok má vo svojej mobilnej apke aj 365 banka. Inteligentný zostatok zohľadňuje aj plánované platby, splátky úverov či hypotéky, čakajúce transakcie, trvalé príkazy, inkasá a dátum ďalšej výplaty. Pri každej ďalšej platbe tak zoberie do úvahy budúce platby a v prípade, že by klientovi chýbali peniaze na ich pokrytie, vopred ho upozorní.
 
Zdroj: Tatra banka, 365 banka, Foto: Ivan Sedl8k