Rastúce ceny potravín zvýšia potravinové podvody, tvrdí PKS
Potravinári preto vyzývajú na zmenu úradnej kontroly potravín.
Rastúce ceny potravín zvýšia potravinové podvody, tvrdí Potravinová komora Slovenska (PKS). Potravinári preto vyzývajú na zmenu úradnej kontroly potravín a presun úradnej kontroly potravín v zariadeniach spoločného stravovania z regionálnych úradov verejného zdravotníctva na regionálne veterinárne a potravinové správy. Informuje o tom riaditeľa PKS Jana Venhartová v tlačovej správe.
„Prevádzky spoločného stravovania sú skutočnou šedou zónou, čo sa týka kvality, pôvodu a bezpečnosti používaných potravín. Súčasný ekonomický tlak na udržanie prijateľnej ceny podávaných jedál pri náraste cien surovín zvyšuje nebezpečenstvo, že prevádzkovatelia siahnu po surovinách, ktoré nespĺňajú požiadavky na ich bezpečnosť a kvalitu. V záujme ochrany spotrebiteľa je preto kľúčové maximálne zefektívniť úradnú kontrolu,“ uvádza prezident PKS Daniel Poturnay.
Slabinou úradnej kontroly potravín je efektívnosť a rýchlosť stiahnutia problematických výrobkov z trhu, a to najmä v zariadeniach spoločného stravovania. V momente, keď kontrolné orgány identifikujú prevádzky, do ktorých sa problematické potraviny dostali, sú už tieto potraviny dávno spotrebované. Väčšinou ide pritom o produkty živočíšneho pôvodu ako hydinové č bravčové mäso, vajcia alebo mliečne výrobky.
Ďalší problém vidí PKS v oblasti ambulantného predaja potravín, a to najmä v severných okresoch Slovenska. Často je v nich totiž zaznamenávané porušenie dodržiavania hygienických požiadaviek na prepravu, zachovávanie teplotného reťazca či označovanie potravín distribútormi z Poľska.
„PKS všetkým prevádzkovateľom spoločného stravovania ale aj spotrebiteľom odporúča, aby výrobky odoberali od osvedčených dodávateľov a vždy si overili pôvod dodávaných potravín. V tejto neľahkej dobe je rovnako dôležité podporiť dodávateľov potravín zo Slovenska a udržať tak v našej krajine zamestnanosť a pridanú hodnotu,“ uzatvára Poturnay.
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák
Tweet
