2024 môže byť rokom kovov. Zlato by mohlo dosiahnuť nový rekord na úrovni 2300 USD

23.01.2024 (14:20)

Tento rok by sa mohol stať rokom kovov v centre pozornosti so zlatom, striebrom, platinou, meďou a hliníkom. V prípade drahých kovov podporia dopyt vyhliadky na nižšie reálne výnosy a nižšie náklady na držanie pozície bez úrokov, najmä prostredníctvom produktov obchodovaných na burze, kde boli investori posledných sedem štvrťrokov čistými predajcami.

„Po prekvapivo robustnom výkone v roku 2023 vidíme v roku 2024 priestor pre ďalšie cenové zisky,“ hovorí komoditný stratég Saxo Bank, Ole Hansen. Americká centrálna banka smeruje k zníženiu úrokových sadzieb a mäkké pristátie ekonomiky odôvodňuje súčasný očakávaný počet znížení. Tvrdé pristátie by vyvolalo ešte väčšiu potrebu zníženia úrokových sadzieb. „Práve rekordné nákupy centrálnej banky za posledné dva roky boli hlavným dôvodom, prečo sa zlatu darilo, a to aj napriek prudkým nárastom reálnych výnosov, a prečo striebro utrpelo viac počas obdobia korekcie. Striebru totiž neprospel tento neustály základný dopyt,“ vysvetľuje komoditný expert Saxo Bank. Podľa neho sa s ETF dopyt pravdepodobne vráti a s pokračujúcim dopytom centrálnej banky, ktorý by mohol byť podporený slabším dolárom, by zlato mohlo dosiahnuť nový rekord na úrovni 2300 USD. Striebro môže nájsť ďalšiu podporu v očakávanej rally medi a spochybniť maximum z roku 2021 na úrovni 30 USD, čo signalizuje pokles pomeru zlato-striebro pod 10-ročný priemer okolo hodnoty 78,3.

fed_funds_peaks

Platina má potenciál aj v tomto roku prehĺbiť deficity a zúžiť trhové podmienky. To by posilnilo zotavenie v držbe ETF zo štvorročného minima a rovnako ako v prípade striebra by to vytvorilo vyhliadku, že platine sa bude roku dariť lepšie ako zlatu. Potenciálne by to mohlo viesť k zníženiu zľavy o 250 dolárov smerom k päťročnému priemeru okolo 750 dolárov za uncu.

Meď a hliník podporované prerušením dodávok a zelenou transformáciou

Priemyselné kovy môžu ťažiť z výpadkov v dodávkach, dopĺňania zásob v priemysle, keďže náklady na financovanie klesajú. Pomáha im aj rastúci dopyt v Číne, ktorý kompenzuje slabosť zvyšku sveta. K tomu sa pridáva aj zelená transformácia, ktorá bude neustále naberať na sile. V niektorých prípadoch nahrádza dopyt po medi a hliníku od tradičných koncových užívateľov, ktorí by mohli v roku 2024 trpieť zhoršujúcimi sa hospodárskymi vyhliadkami.

„Meď zostáva naším obľúbeným priemyselným kovom, pretože očakávame silný dopyt, ako tomu bolo minulý rok v Číne. To udržalo burzou monitorované akcie blízko viacročného minima. Existuje aj riziko prerušenia dodávok a zníženia produkcie,“ komentuje O. Hansen. Dodáva, že už sme boli svedkami veľkých výpadkov dodávok, najmä v prípade medi, takzvaného kráľa zelených kovov, vďaka tomu, že má mnohonásobné využitie. Tieto výpadky spôsobila vláda vynúteným uzavretím prvej bane Cobra Panama prevádzkovanej spoločnosťou First Quantum. Ostatné ťažobné spoločnosti, ako napríklad Rio Tinto, Anglo American and Southern Copper tiež čelia rastúcim výzvam, najmä v Peru a Čile v podobe rastúcich nákladov, nižšej kvality rudy a zvyšujúcim sa vládnym zásahom.
 
Zdroj: Saxo Bank , Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com