UniCredit Bank zaviedla cezhraničné inkaso

24.08.2010 (08:15)

UniCredit Bank je prvá banka na Slovensku, ktorá umožní platiť v rámci celého Európskeho hospodárskeho priestoru aj cez tzv. SEPA inkaso.


Podľa nariadenia Európskeho parlamentu všetky banky na Slovensku majú povinnosť zaviesť spotrebiteľské SEPA inkaso od 1.11.2010. UniCredit Bank si túto povinnosť plní v predstihu, už od 5.7.2010.

SEPA inkaso je cezhraničná platobná operácia v mene euro, pri ktorej je suma platby odpísaná z účtu platiteľa na základe príkazu na inkaso vystaveného príjemcom (inkasantom), a to za predpokladu, že platiteľ dal na vykonanie SEPA inkasa súhlas (mandát) priamo príjemcovi. Je potrebné, aby banka platiteľa aj banka príjemcu mala sídlo na území Európskeho hospodárskeho priestoru a deklarovali pristúpenie k SEPA štandardom.

SEPA inkaso je určené pre individuálnych klientov (firma inkasuje spotrebiteľom za poskytnuté služby) a podnikateľov (firmy si inkasujú platby v rámci ich obchodných vzťahov).

cezhraničná platba prostredníctvom inkasa v mene euro bude rovnako rýchla a pohodlná ako domáca platba v rámci Slovenska. Zjednotená je aj výška poplatkov, ak je inkasovaná suma nižšia alebo rovná 50.000.- EUR. Takéto cezhraničné inkaso v mene euro bude stáť rovnako ako domáce inkaso (v súčasnosti pre občanov 0.27 EUR).

Doteraz sa služba cezhraničného inkasa neposkytovala. Ak klient mal platby napríklad za nehnuteľnosť v Rakúsku, musel tieto platby realizovať prostredníctvom príkazov na úhradu. Teraz tieto platby bude možné inkasovať aj z účtu klienta na Slovensku.

Podmienkou pre platenie SEPA inkasom v UniCredit Bank je aby platiteľ dal súhlas (mandát) priamo príjemcovi a zadanie Súhlasu so SEPA inkasom k platobnému účtu vedenému v mene euro.

Klient si stanoví limit a inkasné platby budú spracovávané automaticky do výšky klientom stanoveného limitu.

Platba SEPA inkasom sa vykoná (odpíše) z účtu klienta v deň splatnosti, t.j. v deň na ktorom sa dohodne so svojím partnerom (príjemcom peňazí). V ten istý deň budú peňažné prostriedky pripísané na účet príjemcu.
Zdroj: UniCredit Bank,