Peniaze z kreditky môžu zarábať na účte

Autor: redakcia BANKY.sk
25.03.2011 (08:30)

Nie každý klient banky využíva kreditku iba na platenie. Finančne zdatní držitelia úverovej karty ju môžu použiť aj na sporenie či zaplátanie dier na bežnom účte.

Kto používa kreditnú kartu vie, že má viac ako mesačné bezúročné obdobie. Niektorí klienti, ktorí nevyužijú peniaze na bežné platby v obchode či cez internet, si môžu peniaze z kreditky poslať na svoj sporiaci účet a zarobia nejaké úroky, prípadne si zahoja diery v povolenom prečerpaní. Nie všade je táto transakcia možná a nie vždy sa to oplatí.

V Tatra banke a Slovenskej sporiteľni nie je možné takto využívať neúročené peniaze k kreditky. „Iný prevod ako platba cez internet, prostredníctvom POS terminálu, prípadne výber hotovosti z bankomatu nie je z kreditnej karty možný. Klient si teda nedokáže previesť úverový rámec na svoj alebo iný účet prevodom z kreditnej karty,“ vysvetľuje Boris Gandel, hovorca Tatra banky.

Na druhej strane v ČSOB môže držiteľ kreditnej karty elektronicky previezť časť disponibilného zostatku (max. 90 %) z kreditnej karty na bežný účet vedený v tej istej banke. Túto možnosť však jej klienti podľa Zuzany Francúzovej, hovorkyne ČSOB banky, veľmi nevyužívajú. „Na základe správania našich klientov môžeme povedať, že po kreditných kartách siahajú najmä pri platbách u obchodníka, pretože sú tieto transakcie bezplatné. Z peňazí na bežnom účte uhrádzajú svoje mesačné platby za inkaso, splátky úverov, poistenie a bežné výdavky, v prípad väčších výdavkov môžu využiť povolené prečerpanie,“ dodáva. Navyše ČSOB banka spoplatňuje spomenutý prevod peňazí z kreditky na účet dvoma percentami z prevádzanej sumy. Takže si prevod každý klient dobre rozmyslí.