Obchod za päť biliónov dolárov denne

Autor: Stanislav Pánis, analytik J&T BANKY
27.03.2012 (07:30)

Devízový trh funguje ako jediný trh sveta takmer nepretržite. Každý deň si na ňom vymenia svojich majiteľov miliardy dolárov, eur, českých korún či iných mien.  
 
Podľa štatistík Banky pre medzinárodné zúčtovanie dosiahol k októbru 2011 na tomto mimoburzovom, globálnom a takmer neregulovanom trhu bez hraníc denný objem transakcií približne 4,7 bilióna dolárov. Je to viac ako 50-násobok zobchodovaného objemu na najväčšej akciovej burze sveta, ktorou je New York Stock Exchange.

Znamená to, že v priemere na každého obyvateľa zeme vrátane dojčiat pripadajú denne transakcie vo výške približne 500 dolárov. V nemalej miere k tomuto číslu prispel rast objemu obchodov, ktorý sa od roku 1992 zvýšil takmer šesťnásobne. Inými slovami, ročný obrat menového trhu dosahuje teraz viac ako desaťnásobok svetového HDP. Podľa štatistík sa cena eura mení voči najobchodovanejšej mene sveta, doláru, vyše 20-krát za minútu. Agregátne to znamená zmenu jeho hodnoty voči ostatným menám krajín G7 aj 100-tisíc krát za deň. Trh, na ktorom sa obchoduje s národnými menami, je tak nesporne najväčšie, najlikvidnejšie a najdynamickejšie sa meniace obchodné miesto na svete.

Pohyby devízových kurzov na tomto trhu vplývajú na celosvetovú ekonomiku a zasahujú aj do každodenného života bežného Slováka bez ohľadu na to, či si to uvedomuje, alebo nie. Ak napríklad dolár posilní voči euru, môže to tlačiť na rast ceny ropy a jej derivátov na burze v Rotterdame. Tie majú následne vplyv na cenu palív predávaných u nás aj na tej najodľahlejšej čerpacej stanici v Snine. 

Z tohto dôvodu sa oplatí mať aspoň základný prehľad o situácii na devízovom trhu. Teda nielen za účelom profesionálneho obchodovania a zarábania na pohyboch kurzov, ako to bolo vnímané doteraz. V dnešnom otvorenom svete bez obmedzení pohybu kapitálu či ľudí sa skôr, alebo neskôr každý dostane do kontaktu s cudzím platidlom. Podľa analýzy banky JP Morgan, až 60 percent objemu nákupov a predajov jednej meny za inú nie je robenej za účelom špekulatívneho zisku. Ide o potrebné výmeny následku globalizácie ekonomiky, rozvoja medzinárodného obchodu, tokov kapitálu cez priame zahraničné investície, obchodovania na zahraničných akciových a dlhopisových trhoch, či v dôsledku potrieb turistov.

Pozrite si tiež:
Reguláciou proti zlyhaniu regulácie 
S dlhopismi J&T sa už obchoduje 
Ma slabá mena zmysel?
Zdroj: J&T BANKA,