Používanie kariet v zahraničí narastá

16.04.2012 (07:30)

Pri kupovaní zahraničných zájazdov v cestovných kanceláriách ľudia až tak veľmi nepreferujú platbu kartou. 
 
Platobnú alebo kreditnú kartu si do zahraničia berie skoro každý Slovák. Počet zahraničných transakcií stúpa najviac v letných mesiacoch, čo nie je vzhľadom na dovolenkovú turistiku nič neobvyklé. Ten rozdiel však nie je podľa vedúcej oddelenia Vydávanie kariet vo VÚB banke Marcely Královej až taký výrazný, ľudia cestujú a využívajú karty počas celého roka. Na celkových zahraničných transakciách má pomerne vyšší podiel používanie kreditných kariet s cestovným poistením.

Tatra banke sa predaj kreditných kariet s poistením drží dlhodobo na približne rovnakej úrovni. "Kreditná karta s poistením je skutočne určená najmä tým klientom, ktorí často cestujú do zahraničia a teda nie každý klient sa rozhodne si poistenie ku kreditnej karte dokúpiť," povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. Objem transakcií uskutočnených kreditnými kartami podľa nej medziročne rastie, pričom transakcie realizované kreditnými kartami v zahraničí predstavujú zhruba jednu tretinu z celkového objemu transakcií kreditnými kartami. 

Klienti Slovenskej sporiteľne uskutočnili s debetnými a kreditnými kartami za prvý kvartál tohto roka v zahraničí spolu 770 tisíc platieb a výberov pri medziročnom náraste o 32,1 %. Objem vzrástol o 28,3 % na 42,31 mil. eur. Poistenie banka ponúka len k debetným kartám, ku kreditným nie. "Ide o obchodné rozhodnutie banky. Slovenská sporiteľňa primárne ponúka kreditné karty už existujúcim klientom, ktorí už štandardne majú debetnú kartu, ku ktorej je možné dokúpiť si cestovné poistenie podľa požiadavky klienta," povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. 

Podľa Královej sa ľudia väčšinou poisťujú cielene, keď idú na plánovanú dovolenku. No pri občasných návštevách zahraničia na to ľudia až tak nemyslia, preto sú pre nich podľa nej vhodné kreditné karty s poistením. Myslí si to aj Smolková z Tatra banky. "Karta s poistením je výhodná aj pre tých, ktorí často cestujú na krátky čas do zahraničia, kedy si obyčajne nevybavujú cestovné poistenie priamo v komerčnej poisťovni," skonštatovala Smolková. 

Pri kupovaní zahraničných zájazdov v cestovných kanceláriách ľudia až tak veľmi nepreferujú platbu kartou. Ako povedal riaditeľ Tip Travel Juraj Vitko, podiel platieb platobnými kartami na tržbách firmy nepresiahol hranicu 10 %. Je to podľa neho tým, že na kartách je obmedzený limit, ktorý málokto má nastavený tak, aby si mohol dovoliť zaplatiť rodinnú dovolenku pre viacerých ľudí. Klienti tak preferujú skôr platenie zálohových platieb kartou, zvyšok uhradia bezhotovostným prevodom. Špecifické je platenie dovolenky prostredníctvom kreditnej karty. Ako povedal predseda predstavenstva Consumer Finance Holding Jaroslav Kiska, Slováci veľmi nemajú záujem zadlžiť sa kvôli dovolenke prostredníctvom kreditnej karty. 

Pozrite si tiež:
Banky ponúkajú k platobným kartám veľa zliav a výhod
Banky investujú do ochrany platieb kartou
Zo zahraničia sa ku platobnej karte nedostanete ľahko
Zdroj: SITA,