Za druhú kartu si pri študentských účtoch priplatíte

Autor: Andrej Dorič
12.09.2013 (07:00)

Pri výbere študentského účtu si zistite, aké karty vám banka k nemu ponúkne a či sú bez poplatku.  
 
Banky na Slovensku zvyčajne ponúkajú k študentskému účtu iba jednu platobnú kartu. Zvyčajne je lacnejšia a nemusí byť ani embosovaná, takže s ňou nebude môcť platiť cez internet. Ak by ste chceli kariet viac skontrolujete si extra poplatky za dodatočné karty.

V Sberbank si môžu študenti vybrať medzi kartami Maestro, VISA Electron a pre tých, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislave ponúka banka aj Bratislavskú mestskú kartu. Tá sa môže využiť aj ako električenka či ako preukaz na rôzne zľavy do múzeí či športovísk. „Všetky tri uvedené karty umožňujú bezkontaktné platby u obchodníkov,“ dodáva Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank. 

Tatra banka síce ponúka študentom v rámci balíka len jednu bezkontaktnú debetnú platobnú kartu Visa Electron, ale vsadila na rôzny dizajn. Študenti si môžu vybrať zo štyroch typov dizajnov Roxy alebo Quiksilver. 

Výhoda v tejto banke je aj to, že na kartu nemusíte čakať, lebo ju dostanete na počkanie, hneď pri založení účtu. „Na počkanie vydávame klientom aj náhradnú debetnú platobnú kartu v prípade straty či krádeže,“ dodáva Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky. Za náhradnú kartu si však priplatíte 10 eur.

Touto kartou môžete platiť rýchlejšie a bezkontaktne bez zadania PIN kódu, ale len nákupy do 20 eur. Navyše musíte hľadať obchodníka, ktorý má k dispozícii POS terminál na bezkontaktné karty.

Neprehliadnite  

Za kartu navyše sa platí


Ak by ste chceli k študentskému účtu dodatočnú embosovanú debetku, priplatíte si. Sberbanka si za debetku navyše účtuje 22 eur za rok teda necelé 2 eura mesačne. Vybrať si môžete karty MasterCard Standard a Visa Classic. 

Extra embosovaná platobná karta stojí v Tatra banke 2 eurá za mesiac čo je 24 eur ročne.

Unicredit Bank ponúka debetnú platobnú kartu Maestro v cene balíka, ale za debetky najrozšírenejších kartových spoločnosti MasteCard a VISA si už musíte priplatiť viac ako 2 eurá mesačne. Táto banka vám k študentskému balíku ponúkne aj bezkontaktnú platobnú kartu vo forme nálepky tzv. StickAir s 50 % zľavou z poplatku.
 
Mesačné poplatky za doplnkové debetné platobné karty
  elektronická (neembosovaná) karta embosovaná karta
CSOB 0,60 eur 1,65 eur
OTP banka 0,62 eur 1,66 eur
PB 0,49 eur 0,99 eur
 Prima banka 0,60 eur 1,50 eur
 Sberbank 0,66 eur 1,83 eur
Tatra banka 1 euro 2 eurá
UCB 0,66% 2,1 eur
VUB 0,69 eur  1,8 eur
 

Na kreditku treba mať príjem alebo ručiteľa


Banky vydávajú študentom aj kreditné karty, ale sú pri tom opatrné. Zvyčajne vyžadujú, aby ste mali vlastný a pravidelný príjem, mali viac ako 18 rokov, prípadne mali ručiteľa.

„Na to, aby dostal záujemca kreditnú kartu, nie je potrebné, aby mal účet v banke. Musí však mať viac ako 18 rokov a príjem. Kreditná karta je totiž forma úveru, banka teda pri jej vydaní musí byť schopná posúdiť klientovu schopnosť splácať ho,“ vysvetľuje Chmelová.

Tatra banka vám vydá kreditku aj v prípade ak nemáte pravidelný, ale musíte mať u nej termínovaný vklad, kde budete mať viazané peniaze účte vo výške 100% požadovaného kartového limitu. 

„Zároveň je tu možnosť vydania dodatkovej kreditnej karty pre študenta, kedy držiteľom hlavnej kreditnej karty je napríklad rodič či priateľ,“ dodáva Masárová.
Foto: Ivan Sedlák