Slováci platia kartami nižšie sumy a častejšie

Autor: Andrej Dorič
16.05.2014 (16:45)

Niekoľko bánk robilo prieskum medzi svojimi klientmi, aby zistili ako často používajú platobné karty. Trendy sú zrejmé: Slováci platia kartami stále častejšie a aj menšie sumy.  
 
Online banka Zuno zistila v najnovšom prieskume, že mesačne zaplatia Slováci kreditnou kartou cez POS terminály u obchodníkov v priemere 300 eur. 

„ Najčastejšia platba kreditnou kartou je za nákup potravín, ktorá tvorí 44% všetkých platieb, 9% predstavujú úhrady za pohonné hmoty, 8% platby v reštauráciách, uvádza hovorí Ján Kalanin, analytik online banky Zuno.

Okrem toho Zuno zistila, že narástol počet uskutočnených platieb bezkontaktnou kartou, a ich nominálna hodnota postupne klesá a pohybuje sa v priemere na úrovni 7,25 eura. Tieto platby majú 20 eurový limit na transakciu.

Na porovnanie v ČSOB je priemerná výška jednej transakcie kreditnou kartou cez terminál viac ako 5 krát vyššia na úrovni 36 eur. Za mesiac zaplatia klienti tejto banky kreditnou kartou priemerne 280 eur

Klienti Sberbank platia kreditnou kartou priemerne ešte vyššie sumu až 83 eur na jeden nákup. 

Neprehliadnite

Debetka stále populárnejšie


Napriek nárastu počtu kreditiek, debetné karty stále dominujú platbám v obchodoch aj ich počet v peňaženkách je vyšší. 

V Zuno narástol v prvom štvrťroku medziročne počet držiteľov debetných kariet o 38 %. Debetkou zaplatili klienti tejto online banky počas prvého kvartálu 2014 vyše 600 tisíckrát, počet transakcií kreditkou bol nižší, tvoril len necelých 7 % z celkového objemu platieb kartou. 

Podobný prieskum robila na konci minulého roka Sberbank a zistila na vzorke svojich klientov, že sapriemerná suma zaplatená debetnou kartou znížila o 10% na 31,7 eur v roku 2013 z 34,30 rok predtým. Navyše podiel malých platieb do 7 eur vzrástol z 19% na 23%. To svedčí o tom, že Slováci stále viac platia aj menšie sumu kartou. 

„Za prvý kvartál tohto roku priemerná platba debetkou v tejto banke mierne klesla a bola na úrovni 31,2 eur,“ pezradila pre BANKY.sk Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

V ČSOB sa priemerná výška platby na POS debetnou platobnou kartou mesačne pohybuje vo výške asi 30 eur. Za mesiac zaplatia klienti tejto banky debetnou kartou priemerne 126 eur.

Väčší záujem o karty


V oboch bankách narástol v prvom štvrťroku medziročne aj počet držiteľov debetných a kreditných kariet 
V ČSOB vlastnilo kreditku takmer o 4% viac ľudí ako v rovnakom období minulého roka. 

„Pri debetných kartách sme zaznamenali miernejší nárast,“ priznáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Na druhej strane v Sberbank záujem o kreditné karty rástol rýchlejšie, keďže banka spustila od minulého roka aj nové produkty v tejto oblasti. 

Počet klientov s kreditnou kartou medziročne vzrástol o 20%. V debetných kartách celkovo počet držiteľov vzrástol približne o 14%,“ dodáva Chmelová. 
Foto: Ivan Sedlák