SEPA platba do zahraničia – strašiak alebo maličkosť?

Autor: Robert Bestro
03.09.2015 (16:00)

Pojem SEPA ste už zrejme zaregistrovali - pri realizovaní bezhotovostných prevodov sa táto skratka objavuje na obrazovkách vašich počítačov, tabletov, či mobilov. Viete však, čo presne tento výraz znamená?



Redakcia portálu Banky.sk pre vás pripravila krátku informáciu o tzv. SEPA priestore.

Čo je to SEPA?

Pojem SEPA predstavuje skratku anglických slov Single Euro Payments Area. Je to jednotná oblasť platieb v eurách, ktorá bola vytvorená, aby zjednotila pravidlá, štandardy a systém platieb v rámci eurozóny, v niektorých prípadoch dokonca aj mimo nej. So SEPA priestorom prišlo taktiež zvýšenie rýchlosti a spoľahlivosti platieb a to nie len domácich, ale predovšetkým zahraničných.
 

Čo vás zaujíma o online bankingu?


Jednotné pravidlá a systém platieb pre klienta znamenajú, že si už viac nemusí zisťovať pravidlá prevodov v krajine, do ktorej posiela peniaze (pokiaľ je táto krajina súčasťou SEPA priestoru).

„V rámci SEPA budú môcť spotrebitelia, podniky a ďalšie hospodárske subjekty zasielať a prijímať platby v eurách, či už v rámci jednej krajiny, alebo medzi jednotlivými krajinami, za rovnakých základných podmienok, práv a povinností a bez ohľadu na to, v ktorej krajine majú vedený platobný účet.“ uvádza na webovej stránke NBS.

Ako dlho trvá SEPA prevod?

Po zavedení SEPA priestoru teda nastala menšia revolúcia v medzinárodných platbách v EÚ. Kedysi komplikované vypĺňanie platobného príkazu do zahraničia – s uvádzaním presnej adresy pobočky banky, odlišnej formy čísla účtu či kódu banky a s neistotou týkajúcou sa dĺžky trvania prevodu a výšky poplatku zaňho – je už dnes minulosťou. SEPA platbu je možné zadať cez internet banking 24 hodín denne, počas pracovných dní by rámci SEPA priestoru mal jednoduchý bezhotovostný prevod trvať 1-2 dni.

Tomáš Palovský, hovorca mBank, uvádza: „V prípade SEPA platieb sa uplatňuje jednodňová lehota na doručenie platby od odosielateľa k prijímateľovi bez ohľadu na to, či ide o platbu vnútroštátnu alebo cezhraničnú. Ak je platobný príkaz na realizáciu platby podaný v papierovej forme, táto lehota sa môže predĺžiť o ďalší pracovný deň.“

Koľko stojí SEPA platba?

„Poplatky za SEPA platby môžu v jednotlivých bankách líšiť, avšak platí, že poplatok za vnútroštátnu platbu musí byt rovnaký ako pri cezhraničnej SEPA platbe. V našej banke za SEPA platby poplatok neúčtujeme.“ uvádza v našej poradni Palovský.

Neprehliadnite

Kto je členom SEPA priestoru

Členstvo v eurozóne však nie je podmienkou pre členstvo v SEPA priestore. V SEPA priestore sú dnes aj krajiny, v ktorých sa neplatí eurom. Platby v rámci SEPA sa však realizujú jedine v mene euro. Pre členov eurozóny je SEPA priestor povinnosťou, u ostatných členov EÚ sa predpokladá, že sa do 31.10.2016 stanú jeho súčasťou.

„Termín implementácie SEPA regulácie 1. februára 2014 bol záväzný len pre krajiny eurozóny. Pre krajiny, v ktorých mena euro nie je domácou menou, bola odložená účinnosť SEPA regulácie na 31. 10. 2016.“ uvádza na svojej webovej stránke Sberbank.

Platobné nástroje SEPA

V rámci SEPA priestoru môžete využívať 2 hlavné platobné nástroje:

1. SEPA úhrada – bezhotovostná platba v EUR iniciovaná platiteľom formou platobného príkazu
2. SEPA inkaso – realizované je na základe platobného príkazu iniciovaného príjemcom platby, pričom platiteľ musí dať súhlas s transakciou

„V súčasnosti sa v rámci pracovných skupín pripravujú aj ďalšie platobné nástroje súvisiace s iniciatívou SEPA, ako sú napríklad mobilné platby, zatiaľ však nie sú plošne nasadené a čaká ich ďalší vývoj.“ uvádza Tomáš Palovský.
 
Pozrite si video o SEPA priestore a SEPA platbách
Foto: redakcia