Blíži sa bezhotovostná doba?

15.02.2016 (10:30)

Trend bezhotovostného platenia je na vzostupe. Bezhotovostnými veľmocami sú severské krajiny, kde sú ľudia zvyknutí platiť kartou aj za maličkosti.

Kto v súčasnosti nevlastní platobnú kartu, môže mať na mnohých miestach problém. Príkladom je Švédsko, kde už viac ako polovica pobočiek najväčších bánk hotovosťou vôbec nedisponuje, dokonca ju ani neprijíma a najmä na švédskom vidieku miznú bankomaty veľmi rýchlym tempom.

Po stopách Švédska ide aj Dánsko, kde sú bezhotovostné platby stále populárnejšie. Platobné terminály sú tu samozrejmosťou nielen v bežných obchodoch, ale aj u pouličných predajcov. Okrem klasických kariet narastá aj význam mobilných platieb.

NEVYZNÁTE SA V IBAN A SEPA PLATBÁCH?
PORADÍME ZADARMO!


Takmer tretina Dánov platí za nákupy pomocou aplikácie vo svojom smartfóne. Dánska vláda sa snaží trend bezhotovostných transakcií podporiť, a tak prisľúbila, že obchodníkom zruší povinnosť prijímať hotovosť. V nemocniciach – rovnako ako v potravinách – bude i naďalej možné zaplatiť hotovosťou, ale napríklad natankovať na čerpacej stanici alebo nakúpiť oblečenie bude čoskoro možné len platobnou kartou. Do roku 2030 Dánsko plánuje úplne prejsť na bezhotovostné platenie.

Slovensko zatiaľ pod priemerom EÚ

S ohľadom na vyššie uvedené fakty Dánsko logicky dominuje Európe v počte elektronických platieb na obyvateľa. Priemerný Dán elektronicky zaplatí viac ako 350krát ročne, čo zodpovedá približne dvojnásobku európskeho priemeru. Ten je približne 180 platieb.

„Slovensko napriek vysokej obľube bezkontaktných platieb s priemerom okolo 90  elektronických transakcií na obyvateľa ročne zatiaľ figuruje na spodných priečkach štatistík EÚ. Ďalší rozvoj akceptačnej siete by však mohlo napomôcť tomu, aby sme sa v dohľadnej dobe európskemu priemeru priblížili,“verí Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa Europe pre Českú republiku a Slovensko.

Odporucame Dôvodov, prečo ľudia i obchodníci uprednostňujú bezhotovostné transakcie, je hneď niekoľko. Odborníci sa zhodujú, že bezhotovostné platby minimalizujú náklady na zabezpečenie a manipuláciu s peniazmi. U obchodníkov elektronické platby eliminujú chyby, ku ktorým dochádza pri platbe hotovosťou, a zjednodušujú celkovú administratívu. V neposlednej rade klesá vďaka bezhotovostným platbám počet lúpeží.

Elektronické platby sú veľmi vhodným nástrojom, ako potláčaťšedú ekonomiku. Cestou k elektronizácii platieb nejdú len severské štáty, ale aj mnohé ďalšie krajiny Európy. Ako vhodný príklad je možné uviesť Francúzsko a Taliansko, kde bol zavedený strop hotovostných transakcií a to do maximálnej výšky 1000 eur.
 
Zdroj: VISA EUROPE, Foto: Ivan Sedlák