Ako si preniesť hypotéku za necelý mesiac

Autor: Mário Skyba
18.02.2016 (18:00)

Ak máte chuť presťahovať si nevýhodný úver na bývanie, môžete to urobiť za pár týždňov. Stačí si zaplatiť za kataster a inak vás to bude stáť len čas pri niekoľkých návštevách banky. 

Banky dnes požičiavajú v prostredí s veľmi nízkymi úrokmi a to sa prejavuje aj na hypotékach. Jednak úroky na nich už klesajú v niektorých bankách pod 2% a jednak sa banky zameriavajú na preťahovanie klientov od konkurencie s ponukou refinančných úverov. Tie vám nielenže zaplatia starú hypotéku, ale môžu splatiť aj nevýhodné spotrebné úvery. Redaktor Banky.sk má čerstvú osobnú skúsenosť s prenosom úveru na bývanie.

SPÝTAJTE SA AKO ZÍSKAŤ LACNÚ HYPOTÉKU!


  V polovici februára mi skončila trojročná fixácia úroku. V mojej banke som mal donedávna 4% úrok, ktorý je v dnešných časoch vysoký. Túto vysokú úrokovú sadzbu som si vybojoval len tak, že som banke pred troma rokmi pohrozil odchodom ku konkurencii. Znížila mi úrok z 5,8% na 4%, i keď konkurencia už vtedy ponúkala sadzby okolo 3%. Ostal som banke verný, lebo som úrok považoval za slušný kompromis a nechcelo sa mi vybavovať presun hypotéky.
 

IBAN, SEPA a prevody medzi účtami – máte otázku? Poradíme!

 

Prístup dôležitejší ako úroky

Teraz sa to už nezopakovalo, hoci mi moja banka ponúkla o skoro polovicu nižší úrok.  Prenos hypotéky som začal zvažovať na jeseň. Urobil som si prieskum trhu a zistil som, že banky už ponúkajú úvery na bývanie aj pod 2%. V jednej z nich som si nechal urobiť nezáväznú ponuku. Dostal som úrok tesne pod 2%. S touto informáciou som zašiel do mojej starej banky. Pôvodne mi z vlastnej iniciatívy chceli znížiť úrok k výročiu viazanosti na 2,7%. Na ponuku konkurencie zareagovala riaditeľka mojej pobočky tak, že mi dokáže stlačiť úrok dokonca na 2,1%. Nižšie už nechcela ísť. Súhlasila dokonca s navýšením úveru o 5 000 euro, ktoré som potreboval, aby som si vyplatil nevýhodné spotrebné úvery a kreditku. Napokon som sa rozhodol pre novú banku. Nebolo to len kvôli nižšej sadzbe o niekoľko desatín percenta, ale kvôli prístupu.
 
Nová banka mi úver schválila bez zisťovania príjmov. Stačilo jej čestné vyhlásenie a zrejme si overovala aj moju úverovú históriu. Keďže som nemal omeškania a splácam poctivo, bolo to plus. Banka mi neúčtovala ani poplatok za poskytnutie úveru a nevyžadovala ani znalecký posudok o hodnote môjho bytu. Ocenila si ho na základe svojich tabuliek, mojich fotiek a mojej starej kúpnej zmluvy. Keďže som si úver bral len na tretinu hodnoty nehnuteľnosti to zrejme tiež pomohlo k bezproblémovému schváleniu úveru. Ten mi schválili do pár dní od požiadania o hypotéku. Na porovnanie - moja stará banka chcela opäť overovať môj príjem aj príjem mojej manželky, napriek tomu, že mi tam chodí výplata už roky. Aj znalecký posudok chcela robiť odznova.

 
Čo som potreboval

Po schválení úveru v novej banke som na konci decembra nabehol do starej banky a požiadal o vyčíslenie úveru a o jeho predčasné splatenie. Tvrdili mi, že to môže trvať aj mesiac, hoci je to len vytlačenie jedného papiera. Našťastie zavolali mi už v polovici januára, že už to majú. Musel som si po ten papier ísť osobne na pobočku. Keď som toto potvrdenie odniesol do novej banky, tá poslala peniaze starej banke už na druhý deň. Zvyšnú sumu poslala na môj účet. Z nej som si splatil ďalšie spotrebné úvery.
 
V novej banke som si kvôli hypotéke potreboval otvoriť aj bežný účet (bola to podmienka lepšieho úroku), za ktorý platím mesačne skoro 4 eurá a musel som naň poslať aspoň 10 eur. To ma veľmi nepotešilo, pretože reálne ten účet zatiaľ nevyužívam. Založenie účtu som vybavil spolu so žiadosťou o úver. S bankou som podpísal aj úverovú zmluvu, záložnú zmluvu na môj byt a návrh na vklad záložného práva do katastra. Dostal som aj žiadosť o zmenu vinkulácie mojej poistky na byt.
 
Neprehliadnite

Neočakávaná návšteva poisťovne

Okrem starej banky som musel merať cestu aj na moju poisťovňu, kde mám poistený byt. Musel som si tam zmeniť vinkuláciu mojej poistky nehnuteľnosti v prospech novej banky. Bolo to len jedno tlačivo, ale musel som tam ísť osobne a stratiť ďalší čas.
 
Napokon som šiel na kataster, kde som musel požiadať o zmenu záložného práva na novú banku. Zaplatil som 66 eur a čakal skoro tri týždne, než mi to schválili. Napriek tomu stará hypotéka už bola splatená, takže ma to zdržanie až tak netrápilo. Žiadosť som dal na začiatku januára a zmenu záložného práca vykonali v rámci povinnej 30 dňovej lehoty. Teraz už len stará banka požiada o výmaz svojej zálohy na môj byt a bude to vybavené.

Posledné dokumenty

Keďže som si pri refinancovaní hypotéky navýšil aj sumu, aby som si splatil aj iné úvery, musel som banke dodať aj potvrdenia z ďalšej banky, kde som mal spotrebný úver, že som ho splatil. Keďže ten úver som mal v online banke, všetko som vybavil cez internet. Aj vyčíslenie zostatku úveru aj potvrdenie o splatení. Mailom som to poslal aj do novej banky.

Aké doklady na prenos hypotéky potrebujete

V novej banke

  • doklady totožnosti
  • doklady o príjme ( nie vždy)
  • žiadosť o úver
  • znalecký posudok (nie vždy )
  • kópia katastrálnej mapy (nie vždy)
  • doklad preukazujúci vek stavby (nie vždy)
  • kúpnu a úverovú zmluvu
  • zmenu vinkulácie poistnej zmluvy k zakladanej nehnuteľnosti
  • potvrdenie o vyčíslení úveru
  • žiadosť o zmenu  záložného práva

 V starej banke

  • žiadosť o vyčíslenie úveru
  • žiadosť o predčasne splatenie úveru
Foto: Ivan Sedlák