Refinancovanie: Aké doklady pri prenose úveru potrebujete?

Autor: Mário Skyba
14.04.2016 (15:00)

Pri sťahovaní spotrebáku potrebuje banka primárne aktuálne zostatky vašich dlhov.

Postup pri refinancovaní spotrebného úveru je jednoduchší ako pri sťahovaní hypotéky. Nemusíte behať na kataster, ani riešiť zmenu vinkulácie poistenia. Napriek tomu do novej banky musíte doniesť niekoľko papierov.

V prvom rade musíte v novej banke vyplniť žiadosť o refinancovanie úveru. K nej požadujú niektoré banky doloženie zmlúv o všetkých starých úveroch, ktoré chcete novým úverom splatiť. V iných bankách tieto zmluvy potrebovať nebudete. V mBank v žiadosti vypĺňate aktuálnu výšku čerpania existujúcich úverov a ďalšie potrebné údaje. „Doklady k pôvodným úverom obvykle nepožadujeme,“ tvrdí Beáta Bjelová, špecialista úverových produktov mBank.

Kým vám nová banka úver schváli, požiada vás o vyčíslenie výšky záväzkov na všetkých refinancovaných dlhoch. Niekde ich potrebujete mať potvrdené starou bankou, inde od vás môžu požadovať úverové zmluvy. Niektoré banky akceptujú aj predloženie výpisu z úverového účtu z internetbankingu, na ktorom však musí byť uvedené číslo úveru. VÚB Banka na svojej stránke uvádza, že pri refinancovaní úveru potrebujete doložiť úverovú zmluvu, no pri refinancovaní kreditnej či splátkovej karty alebo povoleného prečerpania postačí aj výpis z kartového/ bežného účtu – a to kľudne aj z IB. Ak si chcete do VÚB preniesť leasing alebo úver z nebankovky, banka bude od vás žiadať aktuálne potvrdenie o zostatku úveru.

Každá banka má svoje interné pravidlá, podľa ktorých žiadosti o refinancovanie posudzujú. Medzi ne určite patrí aj vaša disciplína pri splácaní – napríklad mBank vám úver schváli vtedy, ak ho splácate aspoň 6 mesiacov bez omeškania.

Ako si vybrať alebo výhodne refinancovať spotrebný úver


Ďalším krokom je, že v starej banke požiadate o predčasné splatenie úveru. Banky vám to dovolia zvyčajne do 7 až 15 dní odo dňa podania žiadosti. Súhlas s takýmto predčasným splatením z pôvodnej inštitúcie je ďalším dokladom, ktorý nová banka môže vyžadovať pred čerpaním úveru.

Dokumenty, ktoré banka môže (ale nemusí) vyžadovať pri refinancovaní

  • žiadosť o refinancovanie
  • doklady o príjme (niektoré banky si váš príjem overia v Sociálnej poisťovni, iné požadujú výpisy z účtu či potvrdenie o výške príjmu)
  • zmluvy k pôvodným úverom
  • aktuálnu výšku vašich úverov potvrdenú pôvodnými inštitúciami
  • žiadosť o predčasné splatenie úveru v starej banke, prípadne súhlas s predčasným splatením úveru z pôvodnej finančnej inštitúcie
  • doklady o splatení starých úverov (ak je nový úver účelový)
Následne do 3 mesiacov po čerpaní nového úveru budete v niektorých bankách musieť vydokladovať použitie peňazí, ak je nový úver účelový. Ako dôkaz môže slúžiť doklad o predčasnom splatení úveru v starej banke, doklad o zrušení kreditnej karty či kontokorentného úveru.

V mBank pri refinancovaní nie je potrebné doložiť bankovú informáciu, ani účel. Rovnako nevyžaduje žiadosť o predčasne splatenie v pôvodnej banke.

Neprehliadnite

Základné kroky pri prenose spotrebného úveru

  • Urobte si zoznam motívov, prečo chcete úver refinancovať
  • Vyberte si novú banku, kam chcete úver preniesť
  • Dajte si v banke urobiť kalkuláciu, či sa vám prenos oplatí
  • Zistite si limity novej banky o počte refinancovaných úverov
  • Požiadate o úver a doneste banke všetky potvrdenia o príjmoch a o zostatkoch starých úverov
  • Po schválení úveru si vyžiadajte súhlas s predčasným splatením úveru z pôvodnej banky
  • Nová banka alebo vy si pošlete peniaze z nového úveru do starej banky
  • Vydokladujete banke použitie peňazí, ak je nový úver účelový


     
Foto: redakcia