Predschválené úvery. Kedy ich využiť a kedy sa im radšej vyhnúť?

Autor: Katarína Macková
25.04.2016 (10:50)

Sú výhodné z pohľadu rýchlosti a administratívnej nenáročnosti. Nemusia však vždy znamenať najlepšiu voľbu.

Túto situáciu pozná takmer každý. Pracujete, zarábate a na váš účet sa každý mesiac pripisuje výplata. Zároveň sa správate zodpovedne, neminiete všetko a nechávate si v zálohe finančnú rezervu. Ak takto konáte dlhší čas, pravdepodobne vám od vašej banky príde informácia, že máte nárok na predschválený úver. Tieto ponuky vyzerajú veľmi lákavo a niekedy môže byť naozaj dobré ich využiť. „Predschválené ponuky sú výhodné najmä z pohľadu skráteného procesu schvaľovania. Klient nemusí doručiť žiadne doklady a úver môže mať na účte už o niekoľko minút od požiadania,“ vysvetľuje Tomáš Palovský, hovorca mBank. Poďme sa teda na predschválené úvery pozrieť bližšie.

Máte otázku? Pošlite ju do poradne o spotrebných úveroch a refinancovaní

Ako to funguje

Ak ste stálym, respektíve niekoľkoročným klientom svojej banky, tá už o vás čo-to vie. Koľko zarábate, koľko miniete, koľko vám zostáva a koľko by ste teoreticky mohli mať na splátku. Vzhľadom na tieto skutočnosti vám vypočíta výšku predscháleného úveru, ktorý by vám bola ochotná poskytnúť. Samozrejme, banka „nakukne“ aj do úverového registra a ak máte na rováši nejaké prehrešky staršieho dáta, vyjde to na povrch.
Nezabudnite však na zlaté pravidlo, že každú ponuku si treba dobre preštudovať.

Rýchle a jednoduché. Sú však vždy najlepším riešením?

Predschválené úvery sú výhodné z pohľadu rýchlosti a administratívnej nenáročnosti. „Vôbec to však neznamená, že sú aj najvýhodnejšie,“ varuje Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas. „Často sme sa v praxi stretli s predschválenými ponukami, ktoré boli ďaleko drahšie ako ponuky konkurencie. A to aj napriek tomu, že konkurenčná banka klienta takmer vôbec nepozná,“ vysvetľuje s tým, že vždy odporúča si ponuky porovnávať. „A to platí aj o takýchto predschválených ponukách.“

Na druhej strane však platí, že vlastná banka pozná klienta najlepšie. „Ponuka vychádza z analýzy klientovho bankového účtu. Preto ide často o najjednoduchší spôsob, ako získať úver,“ tvrdí Peter Világi, senior analytik spoločnosti Fincentrum. „Podmienky sú podľa neho zvyčajne porovnateľné s ostatnými bankami. Napriek tomu sa nedá vylúčiť, že klient nájde aj výhodnejšiu ponuku u konkurencie. Porovnávať sa vždy oplatí,“ dodáva. Opäť teda ide aj o to, koľko času chcete venovať porovnávaniu konkurenčných ponúk, čo si však vyžaduje istú mieru finančnej gramotnosti. Ak teda nemáte dostatočné vedomosti alebo čas, obráťte sa radšej na odborníka.

Neprehliadnite

Ako banka vypočíta výšku predschváleného úveru

  • na základe príjmu
  • na základe výdavkov
  • podľa výšky sumy, ktorá vám každý mesiac zostane na účte
  • podľa dĺžky obdobia, počas ktorého pravidelne zarábate a ste v pluse

Čo je na predschválených úveroch výhodné

  • skrátený proces schvaľovania
  • nie sú potrebné doklady
  • peniaze má klient na účte rýchlo

Čo na predschválených úveroch nemusí byť výhodné

  • podmienky nemusia byť vždy porovnateľné s ostatnými bankami, je potrebné porovnávať
  • zákazníci s nižšou mierou finančnej gramotnosti nemusia správne posúdiť výhodnosť produktu
     
Foto: redakcia