9 užitočných tipov na dovolenku

Autor: Jana Sedláková
16.06.2016 (13:30)

Užite si dovolenku bez stresu! Ponúkame vám užitočné rady ako najjednoduchšie platiť v zahraničí, kde v Chorvátsku dostanete zľavy, ako môžete ušetriť na poplatkoch či kurzoch.

Zľavy v Chorvátsku

Aj tento rok bude Chorvátsko obľúbenou dovolenkovou destináciou, ktorá vás poteší nielen krásnym morom, ale aj letnými zľavami. Zľavy čakajú v Chorvátsku na majiteľov kariet MasterCard alebo Maestro. Až do polovice septembra 2016 môžu pri platbe kartami MasterCard alebo Maestro získať 10% zľavu z nákupu v sieti potravín Konzum, vo vybraných reštauráciách, či predajniach so športovým a módnym oblečením. (Konzum: 10 % zľava za nákup nad 100 HRK (14 EUR), CK Atlas: 10% zľava na exkurzie z www.triphit.com, Intersport: 10 % zľava, Modiana: 10 % zľava). Nato, aby ste v Konzume dostali zľavu, nepotrebujete žiadne kupóny, zľavu vám poskytnú automaticky pri pokladni, ak za nákup zaplatíte kartou MasterCard alebo Maestro. Tieto zľavy sa vzťahujú na všetky karty MasterCard alebo Maestro, bez ohľadu na to, ktorá banka ich vydala.

Platobné karty doma aj v zahraničí – máte otázku?


Pre tých, ktorí radi a veľa nakupujú v zahraničí, môže byť zaujímavá aj kreditná karta AMERICAN EXPRESS. Za každú platbu touto kartou získate späť 0,5% z nákupu a poskytne vám aj množstvo ďalších výhod ako cestovné poistenie, či rôzne zľavy u obchodníkov. Túto kreditku na Slovensku ponúka VÚB banka za ročný poplatok 27 EUR.

Plaťte mobilom a využívajte mobilné aplikácie

Platiť môžete nielen kartou, ale i mobilom. Nepotrebujete k tomu peňaženku ani hotovosť, postačí vám akákoľvek SIM karta. Pozor, tento spôsob platenia sa dá využiť iba tam, kde majú k dispozícii bezkontaktný terminál. Mobilné platby zatiaľ ponúka len Tatra banka a VÚB banka.

Mobilná banková aplikácia vám taktiež umožní spravovať vaše financie aj na dovolenke. "Cez aplikáciu VÚB Mobil Banking viete kontrolovať platby aj výdavky, realizovať platby a nastaviť si upozornenia o pohyboch na účte, či karte,“ radí Mária Horecká, vedúca oddelenia E-biznis VÚB.
Počas dovolenky však nepodceňujte spôsob pripojenia na internet. „Platiť mobilom je oveľa bezpečnejšie, ako cez Internet banking v hoteli. Nepripájajte sa z nezabezpečených verejne dostupných sietí, napríklad cez free Wi-Fi v kaviarni, parku či na letisku. V hoteli uprednostnite dátový roaming alebo platené zabezpečené pripojenie,“ upozorňuje odborníčka. Ak ste sa už museli urgentne prihlásiť do Internet bankingu, pri najbližšej možnej príležitosti sa pripojte z dôveryhodnej siete a zmeňte si heslo.

Základné zásady platenia v zahraničí

1. Na dovolenku si vezmite 2 platobné karty, overte si dátum ich expirácie a tiež akceptáciu v danej krajine. Skontrolujte si denné limity.

2. V obchodoch plaťte kreditnou kartou, hotovosť z bankomatu vyberajte debetnou kartou.

3. Stihanite si a aktivujte si mobilnú aplikáciu banky. V prípade potreby dokážete dočasne deaktivovať, alebo zablokovať svoju kartu práve cez apku. 

4. Ak sa v danej krajine nachádzajú bankomaty vašej banky, výbery z nich budú určite lacnejšie. Nainštalujte si aplikáciu ATM lokátor.

5. Obchodník neakceptuje vašu platobnú kartu? Potrebujete vybrať peniaze z bankomatu, no váš bežný účet už zíva prázdnotou? Nevyberajte peniaze kreditkou. Neoplatí sa vám to kvôli poplatku. Radšej si preveďte cez internet banking potrebnú sumu z kreditnej karty na svoj účet. Potom môžete v obchode použiť debetku, alebo vybrať peniaze z bankomatu.

6. Uistite sa, že banka má vaše aktuálne kontaktné údaje, najmä telefónne číslo. V prípade podozrivých transakcií vás banka môže ľahko zastihnúť a overiť si, či platba je v poriadku. Do telefónu si tiež uložte číslo vašej banky v medzinárodnom formáte – pre prípad, že banku budete chcieť kontaktovať vy.

7. Ak vám platobnú kartu zhltne bankomat, už sa k nej nedostanete. Použite druhú kartu. Ak ju nemáte a plánujete byť dlhšie v zahraničí, požiadajte o expresné znovuvydanie karty.

POZOR, banky si za túto službu účtujú pomerne vysoký poplatok!

8. Máte nezrovnalosti v platbách kreditkou? Ak ste zistili neoprávnene stiahnutú platbu,  informujte o tom banku. Banka zabezpečí vrátenie financií reklamáciou priamo u obchodníka.

9. V zahraničí vám obchodník pri platbe alebo bankomat pri výbere hotovosti ponúkne prepočet do EUR a vy neviete, či je výhodné túto službu využiť? Odporúčame vám platiť aj vyberať v miestnej mene a nezaskočia vás nečakané poplatky. Prepočet sumy do EUR totiž zabezpečí vaša banka za výhodnejších podmienok ako banka v zahraničí.

Zdroj: VÚB banka, Foto: redakcia