Platby za benzín kartou sa nemusia vždy vyplatiť

Autor: redakcia Banky.sk
04.08.2016 (10:50)

Peniaze za depozit vám pumpár môže zablokovať až na 12 dní.



Niektoré benzínové stanice najmä v západnej Európe ponúkajú platby za pohonné hmoty kartou priamo pri čerpacej stanici. Výhodou je, že nemusíte ísť platiť dovnútra a ušetríte čas. Mali by ste si však dávať pozor na to, že pumpa vám stiahne okrem platby za benzín aj depozit. Ten môže byť vyšší ako suma  za benzín a nemusíte sa k nemu dostať až dva týždne. Kto má rozpočet rodiny na hrane, môžu mu takto zablokované peniaze spôsobiť problémy.
 
Čitateľke Banky.sk sa stala podobná situácia na pumpe v Belgicku. Zaplatila kartou za benzín a okrem sumy 67 eur jej prišla na mobil smska, že jej obchodník stiahol z účtu aj 125 eur. Na pumpe jej pracovníčka vysvetlila, že je to bežný depozit a že jej peniaze budú do niekoľkých dní vrátené. Platba prebehla v piatok. Zúčtovaná v banke bola v pondelok a ani po týždni jej suma depozitu nebola na účet vrátená. Naopak bola jej zúčtovaná ako odídená. Čitateľka volala do svojej banky a zisťovala ako sa môže k svojim peniazom dostať.

Naozaj viete o platobných kartách všetko?

Čakať musíte skoro dva týždne

Depozit býva uvoľňovaný do 10 až 12 dní,“ vysvetľuje Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky, v ktorej má naša čitateľka účet. Podľa nej je to bežná vec, ktorú robia niektorí obchodníci teda aj  pumpy. Obchodník sa môže sám rozhodnúť, kedy platbu uvoľní v rámci danej lehoty. „Ak transakciu neuvoľní, tá po 12 dňoch expiruje a uvoľní sa sama,“ dodáva Povodová.  Po uvoľnení depozitu nepríde klientovi sms správa. Zistí si to iba v pohyboch na karte.
Neprehliadnite

·Viete čo sa deje vo vašej hlave, keď bankujete cez mobil?
·Ako chce nakupovať generácia X alebo Y? Predsa so smartfónom!
·Banky strážia aj vaše online transakcie
·Mýty o bezpečnosti internetbankingu
·Slovníček na použitie bankomatu v zahraničí
·Internet banking verzus mobil banking. Ktorý je bezpečnejší?

Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne, radí klientke, keď potrebuje peniaze na účte skôr, aby išla na pobočku a spísala reklamáciu. Jej vybavenie však tiež môže trvať niekoľko týždňov.  Na druhej strane Povodová tvrdí, že ani podanie reklamácie by vrátenie depozitu neurýchlilo.Žiaľ ani na reklamáciu by banka depozit svojvoľne neuvoľnila, keďže obchodník má stále možnosť poslať ho na zúčtovanie,“ vysvetľuje hovorkyňa Tatra banky. Tieto platby sa totiž riadia medzinárodnými pravidlami kartovej spoločnosti Visa alebo MarterCard, ktoré dovoľujú obchodníkovi zadržiavať peniaze až skoro dva týždne.
 
Takéto prípady sa bežne stávajú aj pri platbách na pumpách v blízkom Rakúsku. „Takisto niektoré autopožičovne v zahraničí tiež "zarezervujú" finančné prostriedky, následne zúčtujú reálnu sumu, ktorú človek mal zaplatiť, a tú "zarezervovanú" sumu nechajú expirovať,“ dodáva Povodová.
 
Ak by ste sa takejto situácii chceli vyhnúť, tankujete radšej na pumpách, kde taký spôsob platby nie je, prípadne plaťte za benzín hotovosťou.

Našej čitateľke vrátili peniaze po 11 dňoch. Okrem toho, že nemala prístup k svojim peniazom, zaplatila kvôli tejto transakcii aj úroky za povolené prečerpanie, do ktorého sa dostala. Tie sa pohybujú okolo 20% za rok a účtujú sa na dennej báze.
Foto: Ivan Sedlák