Internet banking verzus mobil banking. Ktorý je bezpečnejší?

Autor: Katarína Macková
29.07.2016 (21:30)

Elektronické bakovníctvo je už bežnou súčasťou života takmer každého človeka. Mnohí však majú problém plne sa spoľahnúť na tieto služby v otázke bezpečnosti. Majú pravdu, či nemajú?



Alfou a omegou zostáva, že zabezpečenie môže byť zo strany banky akokoľvek silné, avšak rozhoduje aj prístup klienta. „Rozhodne klientom odporúčame, aby sa do aplikácií prihlašovali z overených zariadení, aby pre prihlášenie volili vždy silné heslo, v ktorom bude kombinácia veľkých i malých písmen a číslic a aby nikdy neklikali na neznáme odkazy, ktoré sa tvária, že vedú na prihlasovaciu stránku aplikácie,“ zdôrazňuje Zdeněk Kovář z Fio banky.
 
Neprehliadnite

Neinštalujte si aplikácie z neznámych zdrojov a chráňte si telefón

Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne, nepovažuje úroveň bezpečnosti na mobilných zariadeniach za nižšiu s porovnaním s klasickým internetovým bankovníctvom. „Aj pri používaní mobilného bankovníctva sa klient musí prvýkrát prihlásiť do aplikácie s využitím mena a hesla tak, ako je to pre neho bežné,“ vysvetľuje s tým, že samotné mobilné telefóny majú pomerne vysokú mieru bezpečnosti, ak ich klient využíva obozretne, neinštaluje si aplikácie z neznámych zdrojov,nepripája sa na nezabezpečené bezdrôtové siete a telefón si chráni prístupovým kódom, je miera bezpečnosti mobilného bankovníctva na dobrej úrovni. Platí podľa nej aj to, že mobilný telefón je veľmi osobným zariadením, ktorého stratu alebo krádež si klient veľmi rýchlo všimne a včasným kontaktovaním banky ľahko zamedzí prípadnému zneužitiu.
 

Falošná verzia internet bankingu

Isté však je, že problém môže nastať všade. „Žiadna z týchto služieb nie je úplne nepriestrelná, ale vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že mobilný internetbanking cez aplikáciu je bezpečnejší. Obzvlášť ak oba spôsoby človek používa na bezplatnej wifi sieti, o ktorej zabezpečení nič netuší,“ hovorí Zuzana Hošalová, Public Relations Specialist – Slovensko spoločnosti ESET. „Útočníci totiž dokážu na zle zabezpečenej wifi sieti alebo dokonca na tento účel vytvorenej wifi sieti odchytávať všetko, čo zákazník banky vyťukáva do svojho počítača alebo laptopu, ak je do takejto siete pripojený,“ vysvetľuje ďalej s tým, že útočníci dokonca môžu používateľovi podhodiť falošnú verziu internet bankingu. „Ak človek však používa mobilnú aplikáciu danej banky, komunikácia medzi ňou a serverom banky je šifrovaná,“ dodáva.
 
Dobrým nápadom je aj používanie grafickej klávesnice pri zadávaní hesla. Pozor napríklad aj na počítačové hry zadarmo – i za takýmto niečím sa môže ukrývať škodlivý softvér. O čudných emailoch a spamoch už ani nehovoriac. Viac si o bezpečnosti pri používaní internet bankingu a mobilného bankingu povieme v nasledujúcom článku.
Zdroj: Fio banka, Slovenská sporiteľňa, ESET, Foto: redakcia