Nakupujete cez e-shop? Pozor na bezpečnosť

Autor: Katarína Macková
06.07.2016 (15:00)

Online nakupovanie sa stáva čoraz obľúbenejším najmä kvôli pohodliu - nie vždy máme čas a chuť behať po obchodoch. Aj tu však treba dbať na bezpečnosť.




Platba kartou v e-shopoch má tiež svoje úskalia; čo-to sa rozhodne oplatí overiť ešte predtým, ako nakúpite. Ako však zistiť, či je všetko v poriadku?
 

Dbajte na bezpečnostné prvky

Pri objednávaní tovaru a služieb prostredníctvom internetu je potrebné dodržiavať určité pravidlá. “Treba si skontrolovať, či sú údaje o  platobnej karte prenášané bezpečne (SSL alebo SET protokol),”hovorí ďalej Ďuďáková. Bezpečnostnými prvkami sú zámok a označenie internetovej adresy ako „https".
 

 

Dodatočné zabezpečenie

Jednou zo základných indikácií bezpečného e-shopu z pohľadu platby platobnou kartou je označenie e-shopu 3D Secure bezpečnostným prvkom. V prípade MasterCard ide o MasterCard Secure Code, v prípade VISA ide o Verified by VISA,”vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

 
Platba kartou v tomto prípade vyžaduje ďalší údaj na overenie, že platba je autorizovaná majiteľom karty. „V tomto prípade MasterCard® SecureCode™ funguje na báze jedinečného dynamického osobného kódu, pomocou ktorého je overovaná identita držiteľa karty pri elektronických transakciách.“ uvádza web stránka MasterCard. Portál VISA je ešte konkrétnejší a podrobne vysvetľuje postup pri nákupe. Po ukončení nákupu prejdete do nákupného košíka a „zadáte informácie o vašej Visa karte ako obvykle. Domáca stránka sama ukáže, či ponúka zabezpečenie Verified by Visa. Vaša osobná bezpečnostná správa vás informuje, že banka alebo organizácia, ktorá vašu Visa kartu vydala, žiada vaše heslo. Zadajte vaše heslo a kliknite na Potvrdiť (submit).

Niektoré banky poskytujú svojim držiteľom rovnakú ochranu z pohľadu samotnej platobnej karty. Pri realizácii platby kartou sa zo strany banky transakcia overuje u držiteľa.

Náš tip: Platobné karty - poradňa zdarma! Pošlite nám svoju otázku.


Pri nákupe cez internet nikdy nezadávajte svoj PIN

“Neodporúčame dôverovať  obchodníkovi na internete, ak požaduje od klienta zadanie PIN čísla, prípadne iné dôverné informácie o účte. O takomto obchodníkovi je potrebné informovať banku, ktorá klientovi kartu vydala,”vysvetľuje ďalej. “Pred potvrdením platby kartou sa odporúča preštudovať si obchodné podmienky,  zaznamenať si e-mailovú adresu pre prípad stornovania objednávky, vytlačiť si kópiu objednávky pre potrebu reklamácie tovaru a potvrdiť si prijatie objednávky.”
 

Vyskúšajte kontaktný e-mail

Na overenie dôveryhodnosti a existencie samotného e-shopu je dobrý napríklad aj tento spôsob. “Odporúčame na kontaktný e-mail  e-shopu poslať otázky týkajúce sa napríklad nejakého detailu ponúkaného tovaru alebo služby, prípadne nejakú požiadavku na reklamačný poriadok. Ak dostanete regulárnu odpoveď, je predpoklad, že daný e-shop, respektíve obchodník existuje,” radí  Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.
 

Nechcete platiť v zahraničnom e-shope kartou?

V prípade, že si vyberiete tovar na stránke zahraničného e-shopu a nechcete platiť kartou, máte niekoľko možností. „Niektoré zahraničné e-shopy ponúkajú možnosť zaplatiť úhradou na účet (Sporopay), prípadne zaplatiť v hotovosti po doručení tovaru na dobierku alebo bezhotovostnou platbou na účet,“vysvetľuje Cesnaková. Myslite však na to, že prevod peňazí na účet môže byť spojený s poplatkami.
 
Náš tip: Ako ušetriť pri platbách do zahraničia
 

Ďalej máte možnosť zaplatiť cez niektorú z platobných brán. V závislosti od ponúkaných platobných brán jednotlivých e-shopov je možnosť úhrady prostredníctvom služieb PayPal, GoPay, TrustPay, elektronických peňaženiek...”,dodáva Cesnaková. V prípade takejto platby síce zaplatíte tovar svojou platobnou kartou, ale priamo na stránke e-shopu žiadne údaje o svojej platobnej karte nezadávate. Zneužitia karty sa teda nemusíte obávať a túto možnosť odporúčame predovšetkým pri menších či neznámych a neoverených e-shopoch.
 
Čo sa týka dobierky zo zahraničia, v súčasnosti to už nemusí byť problém. “Väčšina renomovaných zahraničných e-shopov spolupracuje s medzinárodnými prepravcami a akceptuje možnosť dobierky,“ dodáva Ďuďáková.

Neprehliadnite  

Čo v prípade reklamácie či vrátenia tovaru

Známe a overené e-shopy majú v podmienkach jasne určené pravidlá, ako a do kedy môžete nepoužitý tovar vrátiť či v prípade potreby reklamovať. Musíte však počítať s tým, že náklady na zaslanie tovaru budete znášať vy. (pozn. niektoré platobné brány ponúkajú vrátenie nepoužitého tovaru na ich náklady)
Akonáhle e-shop tovar obdrží, za nepoužitý tovar či oprávnenú reklamáciu vám peniaze v priebehu pár dní vráti rovnakým spôsobom, akým ste za tovar zaplatili – buď na váš kartový alebo bežný účet. V prípade platby dobierkou od vás môžu požadovať číslo účtu, kam vám majú peniaze zaslať – suma, ktorú obdržíte, však môže byť ponížená o bankové poplatky.

V SKRATKE

Základné indikácie bezpečného e-shopu z pohľadu platby platobnou kartou:
  • označenie e-shopu 3D Secure bezpečnostným prvkom (vprípade MasterCard ide o MasterCard Secure Code, v prípade VISA ide o Verified by VISA)
  • označenie bezpečnosti prenosu údajov o platobnej karte („https" +  zámok)
  • e-shop nikdy nepožaduje od klienta zadanie PIN kódu ani iných dôverných informácií o účte
Foto: Ivan Sedlák