Ako efektívne sporiť? Stanovte si cieľ a nastavte plán

Autor: Katarína Macková
25.05.2017 (05:30)

Aj vy sa snažíte ušetriť a mesiac čo mesiac sa vám zdá, že sa vaše konto nejako nezvyšuje? Možno potrebujete len zmeniť niektoré zo svojich návykov.




Prvým krokom je začať so zodpovedným plánovaním svojich výdavkov. Potvrdili nám to aj v Poštovej banke - z ich prieskumu vyplynulo, že 62% domácností si rodinný rozpočet plánuje iba približne a svoje výdavky skôr odhadujú. „Ak sa aj rozpočet nepodarí dodržať, väčšina rodín ho neprekročí o viac ako 100 €, čo vo veľkej miere spôsobujú nečakané či nepríjemné udalosti, rovnako ako sviatky a rodinné oslavy. Len 17% domácností si rozpočet plánuje podrobne a 21% sa tým naopak nezaoberá vôbec," vysvetľuje Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. "Užitočné je, ak si človek stanoví presné čiastky, ktoré je ochotný minúť na istý typ výdavkov (napr. na potraviny, oblečenie, atď.), a ak sa dá, túto sumu neprekračujte. Ušetrenú čiastku si tak viete odložiť a našetriť si napríklad na niečo, po čom už dlhšiu dobu túžite."

Odložte si 10% z príjmov

Toto číslo by malo predstavovať minimálnu sumu, ktorú si každý mesiac odložíte zo svojej výplaty. "Výška čiastky, ktorú si pravidelne chcete sporiť, by mala mať formu trvalého príkazu na vami určený sporiaci účet," vysvetľuje Žáčková. Týmto spôsobom sa po istom čase dokážete dostať k finančnej rezerve.
 

Ako efektívne sporiť a investovať? Poradíme!

Kde nám najčastejšie unikajú peniaze

Často sa napríklad necháme zlákať výhodnou ponukou na niečo, čo reálne nepotrebujeme, prípadne bez čoho sa vieme bez problémov zaobísť. "Alebo kupujeme veci, ktoré použijeme len raz a potom nám doma zbytočne zaberajú miesto. Často tiež platíme za rozsah služieb, ktorý je nad naše reálne potreby – napríklad káblovka, internet, mobilný paušál," vraví Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Odporucame 

Nenechávajte si väčšie sumy na bežných účtoch

Na bežných účtoch sa peniaze takmer vôbec nezhodnocujú, nakoľko úrokové sadzby na týchto typoch účtov sú takmer nulové. "Výhodnejšie a určite aj bezpečnejšie je finančné prostriedky zhodnocovať napríklad na termínovaných vkladoch, odkiaľ nie je tendencia peniaze neustále vyberať a míňať. Najobľúbenejšie medzi domácnosťami sú pritom termínované vklady s viazanosťou do 1 roka," hovorí Žáčková.

 Neprehliadnite

Efektívne sporenie

1.    Prvým krokom je vaše rozhodnutie, že sporiť chcete. Druhým krokom, že následne sporiť naozaj začnete.
2.    Zvoľte si cieľ sporenia.
3.    Urobte si plán sporenia. Určite si čiastku, ktorú si každý mesiac odložíte a stanovte si časový horizont, do kedy si na svoje ciele chcete nasporiť. Marta Cesnaková tiež odporúča: „V prípade, že chcete sporiť na viacero vecí, sporte si na každú z nich na osobitnom účte.
4.    Zo sporenia nevyberajte peniaze– neberte sporenie ako „zálohu“ na nepredvídané udalosti.
5.    Ak chcete nasporiť, trvalý príkaz smerujúci na sporiaci účet si nastavte tak, aby peniaze z vášho účtu odišli hneď po výplate.
Zdroj: PABK, SLSP, Foto: redakcia