6 spôsobov zhodnotenia financií

20.11.2017 (09:00)

Asi sa všetci zhodneme, že minúť peniaze je výrazne jednoduchší proces, než si ich našetriť. To by sme však neboli my, aby sme vám nepomohli sa vyznať v bankových produktoch a ich výhodách v oblasti sporenia.
 




Hoci sporiaci účet býva prvou voľbou pri riešení, kam uložiť svoje úspory, existujú aj ďalšie možnosti, veľakrát podstatne zaujímavejšie. Poďme ale pekne od začiatku:

mKonto

Na mKonte či mKonte Biznis to všetko začína. Na bežný účet nám každý mesiac príde výplata a jej veľká časť pokračuje ďalej vo svojej ceste trvalými príkazmi, inkasami a jednorazovými platbami, aby sme všetko riadne zaplatili. V ideálnom prípade nám však na mKonte aj niečo zostane. Potom pokračuje mesačný súboj, pri ktorom sa snažíme niečo ušetriť a odložiť si nejaké peniaze na dovolenku, do rezervy, či na malé aj veľké priania a potreby.
V ďalších riadkoch si ukážeme, ako na to - predstavíme si depozitné produkty mBank a ich zameranie podľa vašich potrieb a spomínaných prianí.


17 11 20 pic01

mSporenie

Zbierate drobné do prasiatka a máte radosť, keď prasiatko naberá na váhe? Ako zákazníci internetovej banky iste viete aj o on-line sporení, ktoré nielenže ukladá drobné za vás, ale pri výbere nasporených mincí nemusí prísť o život žiadne prasiatko. Áno, reč je o mSporení. Vďaka mSporeniu automaticky sporíte drobné sumy, kedykoľvek platíte, a sami si vyberiete, či sa vám z každého nákupu uloží 1 až 10% alebo 0,50 až 2 eur, prípadne sa transakcia zaokrúhli. Na rozdiel od pokladničky sa vám uložené drobné budú navyše úročiť.
mSporenie je samozrejme zadarmo a je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí sa snažia sporiť, ale nejde im to. Pre skúsenejších klientov, ktorí chcú sporiť väčšie čiastky a zároveň mať stále prístup k peniazom, tu máme inú možnosť:

eMax

eMax sporiace účty si u nás môžete založiť až 4. Navyše si k nemu môžete objednať platobnú kartu. Na čo je to dobré? Každý eMax si môžete sami pomenovať a mať akési 4 pokladničky. Jednu pomenujete napríklad "Dovolenka" a získate istotu, že peniaze neminiete na mKonte, ale zostanú v bezpečí na sporiacom účte. Úrok vás možno neoslní, ale tajomstvo sporenia nie je v neustále klesajúcich úrokoch na bankovom trhu, je v umení odložiť svoje peniaze tam, kde odoláte pokušeniu ich hneď minúť. Ak budete našetrené úspory potrebovať, môžete si ich samozrejme kedykoľvek previesť na mKonto.
Odporúčame si nastaviť trvalý príkaz, aby sa peniaze na eMax previedli samé, šetrenie sa tak stane oveľa jednoduchším ☺ Vedenie eMaxu je neprekvapivo tiež zadarmo a nenútime vás na ňom mať akýkoľvek minimálny zostatok.
Takže ako sa bude volať váš nový eMax? Dovča, Vianočné darčeky alebo napríklad Lyže?

eMax Plus

Plus jasne naznačuje nejakú výhodu oproti bežnému eMaxu. Stačí mesačne 3 krát použiť akúkoľvek kartu od mBank na útratu, mať jednu prichádzajúcu platbu v minimálnej výške 300 EUR a úspory do 4 000 eur vám budeme úročiť zvýhodnenou úrokovou sadzbou. eMax plus je ideálny produkt, ak chcete byť pripravení na nečakané situácie. Jednoducho povedané: bezpečné uloženie finančnej rezervy má meno eMax Plus ☺
Zvýhodnená sadzba platí pre jeden eMax Plus
Prevody platieb medzi účtami prebiehajú ihneď
Bez záväzkov a bez podmienky minimálneho zostatku
Možnosť zriadiť až 4 sporiace účty eMax Plus

mVklad

Ak máte istotu, že k nasporeným financiám nebudete v najbližších mesiacoch potrebovať prístup, máte možnosť využiť aj mVklad. Ide o vkladový účet s fixným úrokovým výnosom na vopred stanovené obdobie. Minimálna vložená čiastka je 200 eur a vybrať si môžete z vkladu na 3, 6, 9 alebo 12 mesiacov. Obsluha aj založenie prebieha štandardne cez internet banking mBank.
Neobmedzený počet mVkladov pre jedného klienta
Garantovaný a nemenný úrok po celý čas trvania mVkladu

mFondy

Podielový fond sa dá popísať ako účet s viacerými majiteľmi, pričom každý z nich má presne dané percento z celkovej sumy na účte. Toto percento určujú podielové listy, prostredníctvom ktorých ste vložili svoje financie do fondu. V ten moment sa z vás stal investor s prístupom na svetové finančné trhy. To minimálne znie naozaj dobre - a nikomu nemusíte hovoriť, že ste investovali len pár eur ;)
O vaše vložené peniaze sa stará profesionálny správca a minimálny vklad je len 15 eur. Ďalej je to už na vašich možnostiach. O vývoji investícií a o tom, ako vám to pekne ide, sa môžete kedykoľvek presvedčiť vo svojom internet bankingu.
mFondy sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú vyššie zhodnotenie svojich peňazí.

Viac informácií o podielových fondoch ako aj spôsobe investovania nájdete na stránke www.mBank.sk alebo tu.



 

=============================================================================
 

Prečítajte si tiež:

  1. K investovaniu do podielových fondov stačí len pár klikov

  2. Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov - 1.časť

  3. Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov - 2.časť

  4. Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory - 1.časť

  5. Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory - 2.časť

  6. Ako si vybrať ten správny typ podielového fondu: RIZIKO

  7. Ako si vybrať ten správny typ podielového fondu: OTVORENÝ ČI UZAVRETÝ
  8. Slovník investora
  9. Podielové fondy sú tu aj pre vás – prečítajte si o nich a o výhodách investovania viac
  10. 11 mýtov o investovaní a podielových fondoch
  11. Z investovania nemusíte mať obavy: 5 otázok, ktoré si kladú začínajúci investori

=============================================================================

(PR servis)
 
Zdroj: mBank, Foto: mBank