Ako predčasne splatiť hypotéku a neplatiť zbytočné poplatky

Autor: Mário Skyba
18.04.2018 (13:00)

Predčasne splatiť časť alebo celú hypotéku sa dá aj mimo výročia viazanosti úroku. Priplatíte si za to.



Pri predčasných splátkach hypotéky mimo termínu refixácie úroku si banky môžu podľa zákona účtovať najviac 1%-ný poplatok z výšky splátky. Tento poplatok je všade rovnaký. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako malý poplatok, ale keďže úvery na bývanie sú zvyčajne v desiatkach tisíc eur, tento polatok sa môže vyšplhať na niekoľko stoviek eur. Napríklad pri hypotéke vo výške 50 tisíc eur zaplatíte poplatok za jej predčasné splatenie 500 eur.

690x65

Ak sa chcete tomuto poplatku vyhnúť, počkajte si na výročie fixácie úroku a dajte banke v predstihu aspoň mesiac vedieť, že sa ju chystáte splatiť. Banky tvrdia, že nezáleží na tom, či deň fixácie pripadne na sviatok alebo pracovný deň. V zmysle zákona totiž dostávate informáciu o zmene úrokovej sadzby dva mesiace pred dátumom jej obnovy.

Pripravte sa aj na poplatok za zmenu úverovej zmluvy, pretože skrátením úverového vzťahu, banka v podstate stráca časť príjmu od vás, s ktorým rátala do budúcnosti. Poplatky za tento administratívny úkon sú preto vysoké. Pohybujú sa od 100 do 200 eur.
 

Prečítajte si, čo sme riešili v poradni o hypotékach!


V Tatra banke je mimoriadna splátka hypotéky mimo termínu zmeny fixácie úrokovej sadzby spoplatnená poplatkom vo výške 150 eur. Podobný poplatok vo výške 149 eur má aj Slovenská sporiteľňa.

Ak chcete uštriť na týchto poplatkoch, ustrážte si výročie fixácie a splaťte hypotéku v tom čase.

Ako fungujú predčasné splátky

Niekedy sa môžete týmto poplatkom vyhnúť, pretože banky ponúkajú aj možnosti predčasne splatiť až 20% z istiny úveru raz ročne aj mimo obdobia refixácie úroku a bez poplatku. Takú možnosť napríklad ponúka ČSOB.

Odporucame
 ►  Pri navýšení hypotéky si vás banky preklepnú prísnejšie
 ►  Toto by vás mohlo zaujímať o hypotékach
 ►  Hypotéky pre mladých už skončili. Prečítajte si viac o daňovom bonuse
 ►  Na čo všetko môžete použiť hypotéku?
 ►  Nie na každú nehnuteľnosť vám banka požičia. Aké sú pravidlá?


Pri predčasnom splatení časti hypotéky vám banka zníži splátku už na ďalší mesiac po splatení. Ušetríte tak na úrokoch, pretože po úhrade mimoriadnej splátky splácate úroky z nižšej istiny. Celkovo na dlhodobej hypotéke môžete ušetriť aj niekoľko tisíc eur.

Dajte si pozor aj na to, že predčasná splátka nemusí byť najmä pre klientov banky so starším úverom bezplatná. Pri ňom nemusíte mať v zmluve ukotvenú možnosť tejto mimoriadnej splátky. Banka vám v tomto prípade navrhne zmenu v zmluve, za ktorú zaplatíte opäť poplatok niekoľko stoviek eur.

►  Refinancovanie hypotéky - Ako na to?
►  Na čo si dať pozor pri poistení hypotéky
►  Aktuálne sadzby na hypotékach
►  Prehľad poplatkov pri kúpe nehnuteľnosti cez hypotéku

Splátky cez mobil

Ak chcete predčasne splácať úver niekoľko krát do roka v menších čiastkach, môžete využiť mobilné aplikácie. Ponúkajú ich dnes už viaceré banky. Pri predčasnom splatení časti úveru cez mobil, vám však finančné domy neznížia splátku ihneď.

Cez aplikáciu ČSOB SmartBanking sa dá mimoriadne splácať každý mesiac ale len do výšky 1,5% zo zostávajúcej istiny. Platia tu aj ďalšie obmedzenia ako to, že cez mobilnú aplikáciu nemôžete uhrádzať predčasne hypotéku pre mladých. V ČSOB sa vám znižuje splátka až pri najbližšej obnove úrokovej sadzby, čo môže byť o rok ale aj o tri a viac.

Splácanie cez mobil v menších sumách vám môže ušetriť niekoľko stoviek eur počas 20 rokov splácania. Ak splatíte naraz niekoľko tisíc eur, úspory môžu byť už v tisíckach eur a navyše splatíte úver o niekoľko rokov skôr.

Postup pri predčasnom splatení hypotéky

  1. Oznámiť banke v predstihu aspoň 6 týždňov na pobočke, že chcete splatiť časť alebo celú hypotéku

  2. Podpísať zmenu zmluvných podmienok

  3. Ak splácate celú hypotéku a refinancujete ju z inej banky, budete potrebovať aj potvrdenie o zostatku úveru, čo stojí opäť niekoľko stoviek eur.

  4. Splatiť hypotéku a počkať si na potvrdenie o jej (o zániku pohľadávky)

  5. Toto potvrdenie (kvitanciu) je potrebné odniesť na kataster nehnuteľností

  6. K výmazu záložného práva by malo dôjsť do 60 dní.

Foto: redakcia